Washington'dan Şam'a yanıt: Biden, ABD askerlerini Suriye'de tutmaya kararlı

Suriye'ye düzenlenen hava saldırılarının 'misilleme' niteliğinde olduğunu söyleyen John Kirby, "Biden, bununla başa çıkmak için hızlı ve cesurca, önemli ölçüde misilleme yaptı" dedi.

Abone ol

DUVAR - Washington yönetimi, Suriye'nin doğusunda Deyrizor ili ve ona bağlı Elbukemal ve Meyadin ilçesinde 'İran destekli gruplara ait olduğu' iddia edilen hedeflere düzenlenen hava saldırılarının 'misilleme' niteliğinde olduğunu yineledi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD Başkanı Joe Biden'ın, Suriye'deki askeri tesislerine yönelik saldırılara 'hızlı ve cesurca' karşılık verdiğini savundu ve Amerikan askerlerinin bölgedeki görevine devam edeceğini belirtti.

CBS televizyonunun Face the Nation adlı programa katılan Kirby, "Bu, militan grupların ciddi bir saldırısıydı. Ve Başkan, bununla başa çıkmak için hızlı ve cesurca, önemli ölçüde misilleme yaptı" dedi. "Suriye'de binden az askerimiz var ve bunlar büyük ölçüde azalmış olsa da hala etkin ve kritik olan bu ağın (IŞİD) peşine düşüyor" diyen Kirby, bu yüzden ABD askerlerinin Suriye'deki görevi başında kalacaklarını, Biden'ın ABD askerlerini Suriye'de tutmaya 'kesin kararlı' olduğunu söyledi.

AA'nın aktardığına göre Kirby, İran destekli grupların, 23 Mart'ta Irak ve Suriye'deki ABD personeline ve tesislerine düzenlediği saldırılara karşı, Biden'ın gerekli görmesi durumunda ek yanıtların da olasılığından bahsetti. "Bu hafta burada, ABD'nin halkımızı korumak için her zaman kararlı davranacağını gösterdik" ifadesini kullanan Kirby, bu mesajın, muhatabına 'yüksek sesle ve net bir şekilde' gönderildiğini vurguladı.

Ne olmuştu?

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye'nin doğusunda İran Devrim Muhafızları'nın kullandığı bir üsse hava saldırıları düzenlendiğini duyurmuştu. Pentagon'dan yapılan açıklamada, perşembe gecesi düzenlenen saldırıların, Haseke yakınlarında bir Amerikalının öldüğü ve beş ABD askerinin yaralandığı İHA (insansız hava aracı) saldırısına misilleme olduğu belirtilmişti.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, "Başkan Joe Biden'ın emriyle düzenlenen saldırılarda Devrim Muhafızları ile bağlantılı gruplar tarafından kullanılan tesisleri hedef aldık" demişti. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Deyrizor'a yönelik saldırılarda Suriye askerleri dahil 19 kişinin öldüğünü duyurmuştu.

Şam'dan yapılan açıklamada, ABD saldırıları kınanmıştı. Washington yönetiminin, hava saldırılarında hedef alınan noktalar hakkında 'yalan söylediğini' savunan Suriye Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, "Amerikan işgaline son verilecek" ifadeleri kullanılmıştı. (DIŞ HABERLER)