WP: Putin, Wagner isyanının başında felç olmuş gibiydi

ABD'nin The Washington Post gazetesi, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Wagner isyanından 2-3 gün önce haberdar olduğunu, buna rağmen olay günü 'felç olmuş gibi' göründüğünü iddia etti.

Abone ol

DUVAR - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Rus paralı asker grubu Wagner'in 24 Haziran'daki 'silahlı isyanı' sırasında ilk anda 'felç olmuş gibi göründüğünü' ve karar vermekte zorlandığı iddia edildi. Buna göre, Rusya yönetiminden 'açık bir emir' gelmemesi üzerine yerel yetkililer de silahlı savaşçılara müdahale etmeme kararı aldı.

ABD'nin The Washington Post gazetesinin Ukraynalı ve Avrupalı güvenlik yetkililerine dayandırdığı haberine göre, isyan girişiminin olduğu günün büyük bir bölümünde Rusya yönetiminden olaya ilişkin hiçbir emir verilmedi. Rus güvenlik servislerinin Putin'i Wagner kurucusu ve lideri Yevgeniy Prigojin'in isyan hazırlığında olduğu konusunda 2 ya da 3 gün önceden bilgilendirdiği ifade edilen haberde, Kremlin de dahil olmak üzere pek çok stratejik tesisteki güvenliği artırmak için adımlar atıldığı belirtildi.

'MUTLAK BİR ÜMİTSİZLİK VE KAFA KARIŞIKLIĞI VARDI'

Gazeteye konuşan yetkililer, bu istihbaratın ardından alınan güvenliği güçlendirme önlemlerinin dışında hiçbir adım atılmadığını iddia etti. Buna göre, isminin gizli kalması şartıyla konuşan Avrupalı bir yetkili, "Putin'in (isyanı) ortadan kaldırmak ve organize edenleri gözaltına aldırmak için zamanı vardı. Ardından, (isyan) başladığında, tüm seviyelerde felç olmuşluk hali hakimdi... Mutlak bir ümitsizlik ve kafa karışıklığı vardı. Uzun bir süre boyunca nasıl tepki göstereceklerini bilemediler" dedi.

KREMLİN SÖZCÜSÜ PESKOV: SAÇMALIK

Olay günüyle ilgili ortaya atılan bu iddiaların CIA Başkanı William J. Burns'ün ifadeleri ile örtüştüğü de ifade edilirken, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, gazeteye yaptığı açıklamada, bu istihbarat değerlendirmelerinin 'saçmalık' olduğunu iddia ederek bu değerlendirmeleri yapanların 'konu hakkında sıfır bilgi sahibi olduğunu' ileri sürdü.

Öte yandan, Avrupalı güvenlik yetkililerine göre, olay günü Kremlin'den emir gelmemesi, yerel yetkilileri 'nasıl hareket edecekleri konusunda kendi kararlarını kendileri vermek' durumunda bıraktı. Buna göre, güvenlik yetkilileri, açık bir emir verilmemesinin ardından, ağır silahlara sahip Wagner güçlerini durdurmaya çalışmama kararı aldı. 

'OTORİTER YÖNETİM ÖYLE BİR ŞEKİLLENMİŞ Kİ...'

Gazeteye konuşan güvenlik görevlilerine göre, Putin'in olay sabahı yaptığı halka sesleniş konuşmasına rağmen, Rusya'daki yerel yetkililerin çoğu 'Wagner isyanının Kremlin'in bir ölçüde fikir birliği olmadan yapılamayacağı' görüşündeydi. Üst düzey bir Ukraynalı güvenlik yetkilisi, "Yerel yetkililer, yönetimden hiçbir emir almadı. Bu, bizim görüşümüze göre Rusya içindeki sağlıksız durumun en büyük işareti. Otoriter sistem, yönetimden çok açık bir emir gelmeden insanların hiçbir şey yapmaması şeklinde oluşmuş. Yönetim kargaşa ve akıl karışıklığı içindeyken aynı şey, hatta daha kötüsü yerel düzeyde de oluyor" dedi.

Ne olmuştu?

Rus paralı asker grubu Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, 23 Haziran'da Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlayıp karşılık vermekle tehdit etmiş, Wagner savaşçıları Ukrayna'yı terk ederek sınırdaki Rostov'a girmişti. Bu durum üzerine Federal Güvenlik Servisi (FSB), 'silahlı isyan' suçlamasıyla ceza davası açmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner'in isyanını 'vatana ihanet' olarak nitelendirmişti. Prigojin, başkent Moskova'ya gideceklerini açıklamış, Kremlin yönetimi ise ülkenin pek çok bölgesinde güvenlik önlemlerini artırmıştı. Prigojin'in, 24 Haziran'da Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun Rusya'da gerilimi azaltma önerisini kabul ettiği bildirilmişti. Prigojin, 'Rus kanı dökülmesinin sorumluluğunu anladıklarını' ve 'konvoylarını geri çevirerek plana göre saha kamplarına geri döneceklerini' açıklamıştı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Prigojin'e yönelik açılan ceza davasının kapanacağını belirterek 'isyancı liderin' Belarus'a gideceğini bildirmişti. Fakat konuya ilişkin ilk açıklamasında Prigojin'in Belarus'ta olduğunu teyit eden Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, daha sonra bir açıklama daha yaparak Prigojin'in Rusya'da olduğunu söylemişti. (DIŞ HABERLER)