WSJ: Flynn, Türk hükümeti için yasal sorun yaratabilir
Wall Street Journal, FBI'a yalan söylediğini kabul ederek Rusya soruşturmasında itirafçı olan eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn'in durumunu yorumladı: "[Lobicilik faaliyeti olan] Türkiye projesi, Flynn ve Trump yönetimi ile yeni ve işbirliğine dayalı bir ilişki kurmak isteyen Türk hükümeti için daha fazla yasal sorun yaratabilir."
DUVAR - Amerikan gazetesi Wall Street Journal (WSJ), eski Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn'in, Rusya'nın ABD Büyükelçisi ve Türkiye ile ilişkileri hakkında FBI'a yalan söylediğini itiraf etmesini değerlendirdi. Gazete haberinde, "Türkiye projesi, Flynn ve Türk hükümeti için daha fazla yasal sorun yaratabilir" yorumunda bulundu.
WSJ'deki haberin başlığı, "Flynn, itiraf pazarlığında Türk hükümeti için çalıştığını kabul etti". Dion Nissenbaum imzalı haberde, eski ulusal güvenlik danışmanının avukatının, müvekkilinin Ankara'nın yönlendirmesiyle danışmanlık hizmeti verdiğine yönelik iddiaları aylarca reddettiği hatırlatıldı. Haberde, cuma günü kamuoyuna açıklanan mahkeme belgelerinde, Flynn'in geçen yıl bir Türk iş adamıyla (Ekim Alptekin) danışmanlık hizmetine yönelik 530 bin dolarlık bir sözleşmeyi "Türk hükümetinin denetimi ve yönlendirmesiyle" imzaladığının görüldüğüne dikkat çekildi. Haberde, o dönem Flynn'in avukatının ve Ekim Alptekin'in, Türk hükümetinin projeyi finanse ettiği iddiasını reddettikleri de hatırlatıldı.
'KAMİL EKİM ALPTEKİN ŞAŞIRDI'
BBC Türkçe'nin aktardığına göre, WSJ'deki haberden bazı satırlar şöyle:
"Sayın Flynn, Amerikan Adalet Bakanlığı'na Türkiye'nin çıkarları için çalıştığını bildirdiği mart ayına kadar danışmanlığıyla ilgili olarak kamuoyuna detaylı bir açıklama yapmadı. Cuma günü ise Türkiye'nin, söz konusu projenin denetlenmesinde çok daha önemli bir rol oynadığını itiraf etti. Flynn'in itiraf pazarlığında, Trump yönetiminden başka bazı isimlerin de Türkiye ile yapılan sözleşmeden haberdar olduklarına dair herhangi bir gösterge yok. Savcılar Flynn'in mahkemeye ilettiği belgelerde Türkiye ile ilgili eksiklikleri tespit etmişler ve bunları, onun Rusya soruşturmasında işbirliği yapmasını sağlamak için kullanmışlar gibi görünüyor. Cuma günü açıklanan belgelerde Türkiye konusunda 'maddi yönden hatalı ve eksik bildirimde' bulunduğunu itiraf etmesine rağmen, Flynn'e bu konuda yöneltilmiş herhangi bir suçlama yok."
Sayın Alptekin Cuma günü son gelişmelerle ilgili olarak herhangi bir yorum yapmadı. Bir temsilcisi, Sayın Alptekin'in geçmişteki açıklamalarının arkasında durduğunu söyledi, Sayın Flynn'in Türkiye ile ilgili son açıklamaları hakkında ise '(Ekim Alptekin) Çok şaşırdı' dedi. Türk hükümeti yetkilileri de son gelişmelerle ilgili olarak yorum yapmadı...
Sayın Flynn'in Türkiye için yaptığı iş, özel yetkili savcının onun Rus hükümet yetkilileri ile temaslarına odaklanmasının gölgesinde kaldı. Ancak Türkiye projesi, Sayın Flynn ve Trump yönetimi ile yeni ve işbirliğine dayalı bir ilişki kurmak isteyen Türk hükümeti için daha fazla yasal sorun yaratabilir."
WSJ geçtiğimiz aylarda yayımlanan bir haberinde Flynn'in Türk yetkililerle, Fethullah Gülen'in kaçırılarak Türkiye'ye teslim edilmesi için pazarlık yaptığını iddia etmişti. Gazete ayrıca Flynn ve aynı ismi taşıyan oğlu Michael Flynn'e, bu operasyon karşılığında ödenebilecek ücretin 15 milyon doları bulabileceğini öne sürmüştü. Flynn iddiaları yalanlasa da WSJ, Rusya'nın ABD'deki son başkanlık seçimlerine müdahale edip etmediğini soruşturan özel yetkili savcı ve eski FBI Başkanı Robert Mueller'in bu iddiayı da incelendiğini yazmıştı. (Kaynak: BBC Türkçe)