Yabancı basın 'Kürdistan' tartışıyor: Geliyor mu, gelmiyor mu?
Dünya basınının önde gelen iki gazetesinde Kürtler'in bağımsız bir devlet kurma ihtimalleri üzerine iki farklı yorum çıktı. Financial Times gazetesinde yayımlanan yazıda Kürt devleti hayalinin giderek uzaklaştığı savunulurken, Daily Telegraph gazetesi bağımsız Kürdistan savının güçlendiğini iddia etti.
DUVAR - İngiliz basını 'Kürdistan'ı tartışıyor... Financial Times gazetesinde David Gardner imzasıyla yayınlanan bir makalede, Fırat Kalkanı operasyonu sonrasında 'Kürtlerin Orta Doğu'daki karışıklıktan özerkliklerini artırarak çıkmasının oldukça zor hale geldiği' ifade edildi.
'DEVLET KURMA ŞANSI ELLERİNDEN KAYIYOR'
David Gardner yazısında 'Türkiye'nin Cerablus harekatı ile Rusya'nın Suriye'deki savaşa müdahil olmasının 5 yıldan fazla süredir devam eden savaşa nokta koyacak adımlar olarak yorumlamanın zor olduğunu, ancak bu iki gelişmenin yine de bölgedeki Kürtlerin geleceğine yön verecek nitelikte olduğunu' savundu. Gardner ayrıca "Suriye'deki iç savaş ortamı ve Irak'ın 2013 yılında ABD tarafından işgal edilmesinden sonra fiilen parçalanması Kürtlerin bir gün kendi devletlerini kurabilme hayalini canlandırdı, fakat bu şans ellerinden kayıp gidiyor" dedi.
'ERDOĞAN MİLLİYETÇİLİK KARTINI OYNAMAYA BAŞLADI'
Financial Times yazarı, güvenlik güçleri ile PKK arasındaki çatışmaların son dönemde yeniden başladığını hatırlatarak şu yorumda bulundu,
'ŞANSTAN DAHA FAZLASINA İHTİYAÇLARI VAR'
'YPG'nin Fırat Nehri'nin batısına geçerek Türkiye'yi provoke ettiğini ve her ne kadar IŞİD'e karşı savaşıyor olsa da amacının Suriye'nin kuzeyindeki kantonları birleştirmek olduğunu' söyleyen Garnder, Fırat Kalkanı operasyonu sonrasında Kürtlerin geleceğini şu şekilde değerlendirdi:
"O sırada Putin ve Erdoğan barıştı. Daha sonra ABD'nin de desteklediği Cerablus harekâtı başlatıldı ve Washington Suriye'deki Kürt müttefiklerine Fırat'ın doğusuna çekilmelerini söyledi. Bu yaşananların hiçbiri, Kürtlerin bölgedeki karmaşadan bağımsızlık ya da özerklikle çıkmasını sağlamaz. Rusya, PYD'nin arkasından çekildi. Washington ise Türkiye'nin yanında duracağı yönünde sinyaller gönderiyor. Her ne kadar tüm bu gelişmelerin geçici olma ihtimali olsa da, Kürtlerin bağımsız bir devlet hayalleri için şanstan fazlasına ihtiyacı var."
DAILY TELEGRAPH AKSİNİ SAVUNDU
Öte yandan bir başka İngiliz gazetesi Daily Telegraph'ta Con Coughlin imzasıyla yayınlanan yazıda 'Kürtlerin kendilerini etkin ve güvenilir müttefikler olarak kanıtlamayı başardığı' ve 'bağımsız Kürdistan savının giderek güçlendiği' yorumlarında bulunuldu.
Con Couglin yazısında şu yorumlarda bulundu:
"IŞİD'in yenilgiye uğratılması için sürdürülen uzun ve tatsız süreçte Kürtler kendilerini etkin ve güvenilir müttefikler olarak kanıtlamayı başardı. Kürtlerin IŞİD'e karşı savaştaki katkısı Batılı müttefikleri için çok değerli. Tüm bu nedenlerden ötürü Washington, IŞİD'le savaşması gereken Türkiye'nin, Kürt mevzilerini hedef almasına tepki gösterdi. Bu tepki hiç de şaşırtıcı değildi."
'ANKARA'NIN MÜTTEFİKLİĞİ SORGULANMALI'
Con Coughlin ayrıca Türkiye'nin IŞİD'e karşı mücadelede ABD ile sürdürdüğü ittifakın sorgulanması gerektiğini ifade etti. Coughlin yazısında olası bir Türkiye-YPG çatışması için, "IŞİD'e karşı ortak mücadele vermesi beklenen grupların birbirlerine düşmesi tüm IŞİD karşıtı mücadeleye zarar verebilir. Türkiye'nin IŞİD yerine Kürtleri hedef alması, Ankara'nın bir müttefik olarak yeniden sorgulanmasını da gerektiriyor. Türkler Suriye'deki savaşa karşı takındıkları dengesiz tutumla zaten bugüne kadar NATO'nun sabrını test etmişti. Beşar Esad'ı devirmek için çabalayan Ankara, uzun süre IŞİD'in silah kaçakçılığı güzergahlarına göz yummakla suçlanmıştı. Şimdiyse Türkler IŞİD'i yenilgiye uğratma konusunda yetenekli olduklarını defalarca kanıtlamış olan Suriyeli yerel bir grubu hedef alarak IŞİD karşıtı koalisyonun öfkesini çekme riskiyle karşı karşıyalar" ifadelerini kullandı.
'KOMŞULARIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE TEHDİT OLMAMALI'
Kürtlerin Orta Doğu'daki geleceği hakkında yorumlar içeren yazısında Coughlin ayrıca, "Kürtlerin bağımsız devlet hayalleri Osmanlı İmparatorluğu dönemlerine kadar dayanıyor. Her ne kadar Birinci Dünya Savaşı'nın sonunda ihanete uğramış olsalar da bu hayallerini canlı tutmaya devam ediyorlar. IŞİD ortaya çıkmadan önce Kürtlerin devlet kurma emelleri Ankara, Şam ve Bağdat tarafından bastırılıyordu. Ancak IŞİD'in kuzey Suriye ve Irak'ta yarattığı yıkım ve hukuksuzluk, Kürtler için yeni bir fırsat oldu. Kürtler verdikleri paha biçilmez destek ve fedakârlıklarla koalisyonun IŞİD'e karşı mücadelesini destekledi. Batılı siyasetçiler arasında Kürtlerin milliyetçi davasına sempati duyanların sayısı artıyor. Bağımsız bir Kürt devleti, giderek ortadan kaybolan modern Orta Doğu yapısı içerisinde Batı'ya güvenilir bir istihkâm sağlayabilir. Bağdat ya da Şam ile müzakere etmeye çalışmaktansa, bağımsız bir Kürdistan Batılı ülkelere dostane bir seçenek sunabilir. Ancak Kürtler bağımsızlık hayallerini canlı tutmak istiyorlarsa, başta Türkiye olmak üzere komşu ülkelerin toprak bütünlüğü için tehdit unsuruna dönüşmeyeceklerini net bir şekilde ortaya koymalılar. Aksi takdirde, Kürtlerin kuracağı yeni devlet bağımsızlığı kutlamak yerine zaten kana bulanmış Orta Doğu'da yeni bir çatışmanın fitilini ateşler" diye yazdı.