Yabancı uyruklu hekimler: Sigortasız çalıştırılıyoruz

İstanbul Tabip Odası'nda Türkiye'de çalışan yabancı hekimlerin sorunlarıyla ilgili açıklama yapıldı. Hekimler, "Sigortasız çalıştırılıyoruz" dedi.

Abone ol

DUVAR - Türkiye'de çalışan yabancı uyruklu asistan hekimlerin yaşadığı ve pandemi sürecinde ağırlaşan sorunları, öneri ve talepleri dile getirmek üzere İstanbul Tabip Odası (İTO) ve Asistan ve Genç Hekim Komisyonu tarafından bir basın toplantısı düzenlendi.

İTO Cağaloğlu binasında gerçekleştirilen “Uzmanlık Eğitim İçin Türkiye’ye Gelen Hekimlerin Emeğine Saygı Gösterilmelidir” başlıklı basın toplantısına İTO Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, İTO Genel Sekreteri Osman Küçükosmanoğlu, İTO Asistan ve Genç Uzman Hekim Komisyonu üyeleri Dr. Merve Yıldırım, Dr. Fikret Çalıkoğlu ve hastanelerde çalışan yabancı uyruklu asistan doktorlar katıldı.

'SKANDAL TABLONUN DEĞİŞMESİNİ İSTİYORUZ'

Toplantı Dr. Osman Küçükosmanoğlu’nun konuşması ile başladı. Küçükosmanoğlu; “Ülkemizde bulunan binlerce yabacı uyruklu tıpta uzmanlık öğrenci, asistan hekimin yaşadıkları sorunları dile getirmek için bir araya geldik. İstanbul Tabip Odası olarak yabancı uyruklu hekimlerimizle birlikte sorunlarımızın çözümlerini konuşacağız. Sağlıkta dönüşüm projesi ile birlikte sağlık kuruluşlarının birer ticarethane gibi çalışması özellikle eğitim veren kurumların eğitimlerini verememesi, plansız programsız yabancı uyruklu hekimlerin ülkemize davet edilmesi sorunlar yaşanmasını beraberinde getiriyor. Sağlık sigortalarının bulunmaması, sigortalarının kendilerinin ödenmesini istemeleri, ücretlerle ilgili yaşadığı adaletsizlikler, uzun çalışma saatleri, nöbet ertesi izin hakkı, eğitimlerinin aksaması gibi temel sorunları var” dedi.

Ardından söz alan Dr. Saip ise şunları söyledi: “İstanbul Tabip Odası olarak ayrım yapmadan yabancı uyruklu hekimler veya Türkiyeli hekimler olarak hepimiz hekimiz ve yaşadığımız sorunlar hepimizi ilgilendiriyor. Ülkemizde çalışmakta ve eğitim almakta olan yabancı uyruklu hekimler de hasta bakmaktadırlar özellikle bu pandemi sürecinde hasta bakıp kendileri de Covid -19 olmaktadırlar. Yalnız hastalandıkları zaman sigortaları olmadığı için tedavilerini kendileri ödemektedirler. Bu kabul edilebilir bir uygulama değildir. Her çalışan bir günlük bile olsa sigortası yapılmalıdır. Yabancı uyruklu asistanların ülkemizde bulunduğu sürede sigortaları yapılmalı ve sağlık hizmetleri kamu tarafından karşılanmalıdır. Aldıkları ücretlerde maalesef çok düşük ve aldıkları ücret ile kira, bakım, yeme- içme, faturalarını karşılamaktan çok uzak. İnsanca yaşabilecekleri ücret verilmesini talep ediyoruz. İstanbul Tabip Odası ve Asistan ve Genç Uzman Hekim Komisyonu olarak her zaman yanındayız ve bu sorunları birlikte çözüm üreteceğiz.”

Toplantıda basın açıklamasını İTO Asistan ve Genç Hekim Komisyonu adına Dr. Fikret Çalıkoğlu okudu.

Yapılan açıklamada şunlar dile getirildi:

Yabancı uyruklu meslektaşlarımız tıpta uzmanlık sınavında yabancı uyruklu hekimler için ayrılmış kontenjanları tercih ederek ülkemizde eğitim alabilmektedir. Uzmanlık eğitimleri süresince TC uyruklu meslektaşları ile aynı iş yükü ve sorumlulukları üstlenmekte, çalıştıkları hastanelerin döner sermayesine aynı katkıyı sağlamakta ve aynı eğitimi almaktalar. Aralarındaki fark ise yabancı uyruklu asistan hekimlerin ek ödeme almamaları, çalıştıkları kurumca sağlık sigortalarının yapılmamasıdır. Açıktır ki bu bir emek sömürüsüdür. Ülkemizde devletten maaş alıp sağlık sigortası olmaksızın çalışmaya tek örnek yabancı asistan hekimlerdir. Mevcut durumda yabancı asistan hekimler kendi sağlık sigortalarını kendileri yaptırmakta, primlerini kendileri ödemektedir. Bu durum meslektaşlarımızı maddi olarak zorlamaktadır. Kazançları zaten az olduğu için birçok yabancı asistan hekim sağlık sigortalarını yaptıramamaktadır. Sağlık sigortası olmaksızın çalışmak zorunda kalan birçok mağdur meslektaşımız vardır. Bu tablo içinde yaşanan en çarpıcı örnekse Covid-19 polikliniğinde çalışırken enfekte olan meslektaşlarımızın tedavi masraflarını ödemesinin istenmesidir. Bu skandal tablonun bir an önce düzeltilmesini talep ediyoruz."

'2 BİN 338 TL MAAŞ İLE ÇALIŞIYORUM'

Açıklamanın ardından söz alan Asistan Dr. Orkhan Valiyev ise şöyle konuştu: “Beş yıldır Türkiye’de asistanlık yapmaktayım ve 2 bin 338 TL maaş ile çalışmaktayım. Ek ödeme almadan sağlık sigortam yapılmadan çalıştırılıyorum. 2019 Ocak ayında bir mahkeme başvurumuz oldu ek ödemelerle ilgili. Mahkemeyi kazanmamıza rağmen Danıştay tarafından bu karar bozuldu. Artık ek ödemelerimizde yapılmamakta. Hepatit B hastasına bakarken iğnenin elime batması sonucunda bende iş kazası tutanağı tutulmasını talep ederek tedavimin yapılmasını istedim. Sigortasız çalıştırıldığımızdan kaynaklı iş kazası raporu tutulmadı. Covid sürecinde biz de tüm sağlık çalışanları gibi özveri ile çalıştık ek ödeme almaksızın. Türkiye’de dört binin üzerinde çalışan yabancı uyruklu asistanlar olarak ek ödemelerin yapılması, sağlık sigortalarımızın yapılması ve diğer asistan arkadaşlarımızla aynı koşullarda çalışmak istiyoruz. Taleplerimiz bunlardır.”

'ÇALIŞTIĞIMIZ HASTANEDEN KAÇMAK ZORUNDA KALIYORUZ'

Son olarak söz alan Dr.Orkhan Farmanlı ise; şunları söyledi: "Covid döneminde Covid hastalığına yakalanmış bir yabancı uyruklu asistan arkadaşımızın sorununu dile getirmek istiyorum. Arkadaşımız gece nöbetinde rahatsızlanarak acil servise başvuru yapıyor. Sigortası olmadığı için vezneden para ödenmesi talep ediyor. Arkadaşımız çalıştığı hastanede tedavi göremiyor ve acil müdahale edilmiyor. Sonrasında şikayetleri arttığın için tekrar acil servise başvuru yapıyor, sonrasında arkadaşımıza yatış veriliyor. Yedi günlük tedavisinin ardından taburcu işlemleri için vezneye para yatırılması gerektiği yoksa taburcu olamayacağını belirtiyorlar. Arkadaşımız çalıştığı hastaneden kaçmak zorunda kalıyor parayı ödeyemediği için. Düşün ki çalıştığınız hastanede rehin kalıyorsunuz sigortanız olamadığı için. Yaşadığımız bu sorun sadece bir tanesi.” (HABER MERKEZİ)