Yahya Sinvar kimdir?

İsrail, Gazze'nin güneyine düzenlediği kara saldırısında Hamas lideri Yahya Sinvar'ın öldüğünü duyurdu. Hamas'tan Sinvar'ın hayatta olup olmadığıyla ilgili bir açıklama yapılmadı.

Abone ol

DUVAR - Yahya Sinvar, 1962 yılında Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus kentinde doğdu. 

Gazze İslam Üniversitesi Arapça bölümünden mezun olan Sinvar, İsrail tarafından ilk kez 1982'de gözaltına alındı. 1987'de Hamas'ın "iç güvenlik örgütü" olarak bilinen Majd'ı kuran Sinvar, İsrail'le iş birliği yaptığı düşünülen Filistinlileri öldürmekle suçlanıyor. Majd aynı zamanda İsrailli istihbaratçılar ve askerlerin yakalanması için de faaliyet yürütüyor.

1988'de alıkonulan ve cezaevine gönderilen Sinvar'a, İsrail mahkemesi tarafından 2 asker ve İsrail'e muhbirlik yapan 4 Filistinliyi öldürdüğü iddiasıyla 4 kez müebbet hapis verildi.

Hamas'ın Haziran 2006'da kaçırdığı İsrail askeri Gilad Şalid, müzakerelerin ardından 18 Ekim 2011'de serbest bırakıldı. Şalid'in serbest bırakılması karşılığında İsrail de cezaevlerindeki 1027 Filistinliyi serbest bıraktı. Serbest kalanlar arasında Sinvar da bulunuyordu.

23 yıl İsrail cezaevinde esir tutulan Sinvar, serbest bırakıldıktan sonra Hamas lideri İsmail Haniye tarafından karşılanmıştı. (Fotoğraf: Reuters/Arşiv)

Gazze'ye dönen Sinvar, Hamas liderleri arasında yer aldı. İsmail Haniye'nin Hamas Siyasi Büro Başkanı seçilmesinin ardından Sinvar, Hamas'ın Gazze'deki lideri oldu. 

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim 2023 sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla saldırı başlatmıştı. Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1300 İsraillinin hayatını kaybettiği, 3 bin 300 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı. Çok sayıda İsrailli de rehin alınarak Gazze'ye götürülmüştü.

İsrail, Aksa Tufanı saldırılarından Yahya Sinvar'ı sorumlu tutuyor. İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, "Bu saldırıya Yahya Sinvar karar verdi" demişti. 

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin töreni için Tahran'a giden İsmail Haniye, 31 Temmuz 2024'te kaldığı konuta düzenlenen saldırıda hayatını kaybetti. 

Haniye'nin ölümünün ardından Hamas, 6 Ağustos'ta Yahya Sinvar yeni lider seçildiğini duyurdu. 

Yahya Sinvar'ın yaşamını yitirdiği iddiası ilk olarak İsrail devlet televizyonu KAN’da, 22 Eylül 2024 günü yayınlanan haberle gündeme geldi. Sinvar’ın İsrail’in son saldırılarında hayatını kaybedip kaybetmediğinin araştırıldığı ancak bu iddiayı destekleyecek doğrulanmış bir istihbarat bulunmadığı belirtilmişti. Hamas iddiayı yalanlamıştı.

6 Ekim'de ise Sinvar'ın hayatta olduğu fakat Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın İsrail tarafından öldürülmesi ve Hizbullah üyelerinin çağrı cihazıları ile telsizlerinin patlatıldığı saldırıların ardından yalnızca kağıt-kalem kullanarak haberleştiğini ifade edildi. İsrail'de yayın yapan Kanal 12 televizyonu, haberine kaynak olarak ateşkes görüşmelerini yürüten Katarlı yetkilileri gösterdi.

İsrail ordusundan 17 Ekim'de yapılan açıklamada, Sinvar'ın ölmüş olabileceğini araştırıldığı duyuruldu. 16 Ekim Çarşamba gecesi Gazze'nin güneyinde yaşanan çatışmada 3 kişinin öldürüldüğü ancak henüz kimlik tespiti yapılmadığı, DNA incelemesinin devam ettiği aktarıldı. Akşam saatlerinde ise ölen 3 Filistinlinin arasında Sinvar'ın da bulunduğunun doğrulandığı belirtildi.

Hamas'tan Sinvar'ın öldüğü haberleriyle ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.

(HABER MERKEZİ)