Yalan haber çağında Trump’ın 'gerçek' Amerikan işçileri

Trump’ın 'gerçek Amerikan işçilerini' gösteren kampanya reklamlarında aslında Amerika dışından insanların fotoğrafları kullanılıyor. Eski bir televizyon yapımcısı olan Jay Newell, AP’ye verdiği demeçte şöyle söyledi: “Bir yapımcı olarak, insanları kontrol altında tutup belirli bir biçimde bakmalarını, belirli bir biçimde etki bırakmalarını istersiniz. Kullanılan arşivin ABD dışından olması, bu işi çok daha utanç verici yapıyor.”

Abone ol

Jelisa Castrodale

MAGA ekibi reklamlarına 'gerçek' Amerikalıları çıkarmak yerine, Türkiye’den sakallı bir hipster’ın ve bir Japon kahvehanesinin fotoğraflarını kullandı.

Donald Trump, Mayıs ayı ortalarında 20 küsur dakika boyunca, Beyaz Saray bahçesinde öğle güneşinin altında gözlerini kısıp ülkenin göçmenlik sisteminin gözden geçirileceği planı hakkında konuştu. Konuşmasında tekrarlayıp durduğu şeylerden biri, göçmenlerin Birleşik Devletler’e gelerek Amerikalıların işlerini ellerinden alması konusuydu. “Ne yazık ki mevcut göçmenlik yasaları yabancı işçilerin, okul sonrası iş arayan Amerikalıların yerini almasına izin veriyor. Yani yabancı işçiler gelip normalde Amerikalı işçilerin alacağı işlere giriyorlar,” dedi.

GÖÇMENLERİ KÖTÜLEYİP YABANCILARI KULLANIYORLAR

Associated Press’in belirttiği gibi göçmenlerin aslında “A.B.D. ekonomisindeki işe alımları arttırdığı” gerçeğini göz ardı eden Trump’ın yeni seçim kampanyası kapsamındaki Facebook reklamlarındaysa, gerçek Amerikalılar yerine Türk fotoğraf arşivlerinden alınan sakallı bir hipster’ın ve Japonya’daki bir kahvehanenin fotoğraflarının kullanıldığı ortaya çıktı.

“Trump Amerika’yı Tekrar Büyük Yapacak Komitesi”, Facebook’ta bir dizi kısa reklamlar yayınlıyor. Bunlardan bir tanesinde, yirmili yaşlarda, önlük giymiş, ‘Washingtonlu Thomas’ diye tanımlanan bir kişi var. Thomas’ın dile getirdiği farz edilen cümle şöyle, “Başkan Trump’a, ailesine ve de yönetime Yüce Tanrı’nın güç ve dirayet vermesi için duacıyız. Tanrı onları korusun.”

Fakat gazeteci Judd Legum’ın bir twitter gönderisinde belirttiğine göre, Thomas Washingtonlu bir barmen değil: Bir fotoğraf arşivi sitesinden “sakallı ve dövmeli hipster, kahvehane sahibi” anahtar sözcükleri altında listelenmiş fotoğraflarda yer alan bir kişi.

Üstüne üstlük Ajans Press (AP), Thomas’ın videolarının İzmir’deki GM Arşiv adlı bir yapımcı şirket tarafından yayınlandığını ortaya çıkardı (Nasıl? Yani Thomas bir yabancı işçi mi demek istiyorsunuz?) Business Insider adlı internet sitesi de güya Thomas’a ait olduğu söylenilen kahve dükkanının, Getty Images’ın video arşivinden alınan, Tokyo’daki bir lokantanın fotoğrafı olduğunun belirtildiğini ortaya çıkardı.

'UTANÇ VERİCİ BİR ÇALIŞMA'

Eski bir televizyon yapımcısı olan Jay Newell, AP’ye verdiği demeçte şöyle söyledi, “Bir yapımcı olarak, insanları kontrol altında tutup belirli bir biçimde bakmalarını, belirli bir biçimde etki bırakmalarını istersiniz. Kullanılan arşivin ABD dışından olması, bu işi çok daha utanç verici yapıyor.”

Reklamlara eşlik eden metinlerin “medyanın SAHTE HABERLERİ’nden akıp duran yalanları” devreye sokması da mükemmel bir ironi. (Thomas ekranda ilk göründüğünde, “Gerçek Tanıklık, Oyuncu Performansı” sözcükleri, minicik, gözden kaçabilecek bir font büyüklüğünde ekranın sol köşesinde görülebiliyor.) Facebook’taki metin “Her zamankinden daha da popülerim” diye devam ediyor. Fakat durum böyleyse, kampanya neden hakiki bir Amerikan kahve dükkanında yumuşakça gülümseyip Başkan’a duacı olan hakiki bir Amerikalı barmeni bulamasın ki?

BAŞTAN SONA 'GERÇEK AMERİKALILAR'

Trump kampanyası, ‘Thomas’ın yanı sıra, MAGA ekibinin sözde gerçek hayattan insanlara ait olduğu iddia edilen iki arşiv fotoğrafını da reklamlarda kullanıyor. Bir tanesi ‘Floridalı Tracey’ olarak tanımlanan genç, sarışın bir kadına odaklanıyor. Bu video da “insan yüzü”, “ABD dışı konum”, “Akdeniz” diye etiketlenmiş, Tuto Photos adlı bir şirket tarafından hazırlanmış. (Tuto Photos’un Fransızca internet sitesinde adresleri, Les Adrets de Lesterel / Fransa olarak belirtiliyor.)

Bir de ‘Teksaslı AJ’ var; Demokratlıktan cayıp Trump’a oy vermiş güya. Bu da “Olgun Erkek Portresi” diye etiketlenmiş ve Brezilya’da bulunan Frazao Studio tarafından iStockphoto arşivine eklenmiş bir fotoğraf.

Sahiden, sahte haberlere ilişkin ne diyordunuz?

* Yazının aslı Vice sitesinden alınmıştır. (Çeviren: Serdar Aygün)