Yaman Akdeniz: BTK Instagram'a erişim engelini onaylatmalı

Instagram'a erişim engelini değerlendiren bilişim hukukçusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, "Talebin ya Cumhurbaşkanlığı'ndan ya da ilgili bir bakanlıktan gelmiş olması gerekiyor" dedi.

Abone ol

DUVAR - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından sosyal medya platformu Instagram'a erişim engeli getirildi ancak kararın gerekçesi henüz açıklanmadı.

İfade Özgürlüğü Derneği kurucularından ve bilişim hukukçusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Instagram'a uygulanan sansürün keyfi olduğunu belirterek, "Instagram, 5651 sayılı Yasa gereği, en son şeffaflık raporunu 31 Temmuz 2024 tarihinde yayınlamış. Türkiye'deki yasalara uygun hareket ettiğini de beyan ediyor. Fakat buna rağmen keyfi sansür uygulanıyor" paylaşımında bulundu.

'BTK’NIN 24 SAAT İÇİNDE KARARI ONAYLATMASI GEREKİYOR'

Konuyla ilgili ulaştığımız Akdeniz, yapılan engellemenin Cumhurbaşkanlığı'ndan ya da bir bakanlıktan talep edilmiş olabileceğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Engelleme BTK üzerinden yapıldığı için ve önceki benzer Wikipedia, Sendika.Org, OdaTV ve Ekşi Sözlük yaptırımlarını da dikkate aldığımızda bu ağır müdahale 5651 sayılı Yasanın 8/A maddesine işaret ediyor. Bu madde kapsamında talebin ya Cumhurbaşkanlığı'ndan ya da ilgili bir bakanlıktan gelmiş olması gerekiyor. Bu durumda da BTK’nın 24 saat içinde bir sulh ceza hakimliğine başvurup, kararı onaylatması gerekiyor. Gün içinde bu durum netleşecektir."

5651 SAYILI YASANIN 8/A MADDESİ NE DİYOR?

"İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun"un 8'inci maddesi şöyle: 

"MADDE 8- (1) İnternet ortamında yapılan ve içeriği aşağıdaki suçları oluşturduğu hususunda yeterli şüphe sebebi bulunan yayınlarla ilgili olarak içeriğin çıkarılmasına ve/veya erişimin engellenmesine karar verilir:

a) 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan;

1) İntihara yönlendirme (madde 84),

2) Çocukların cinsel istismarı (madde 103, birinci fıkra),

3) Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma (madde 190),

4) Sağlık için tehlikeli madde temini (madde 194),

5) Müstehcenlik (madde 226),

6) Fuhuş (madde 227),

7) Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama (madde 228) suçları."