Yanardağ'dan Erdoğan'a: Mustafa Kemal'i mi yargılayacaksınız?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisini hedef alan sözleriyle ilgili açıklamalar yapan gazeteci Merdan Yanardağ, "Gerçekler tehdit ve baskıyla değiştirilemez" dedi.

Abone ol

DUVAR - TELE 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisini hedef alan sözleriyle ilgili, "Gerçekler tehdit ve baskıyla değiştirilemez. Şimdi bakalım; bağımsız yargı ve savcılar, hukukun gereğini mi yapacaklar yoksa bu talimatın icabını mı yerine getirecekler? Bu, Türkiye'nin demokrasi testidir" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD ziyareti öncesi yaptığı açıklamalarda, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer ve gazeteci Merdan Yanardağ'ı hedef aldı. Erdoğan, "33 sene Osmanlı’yı idare eden bir Sultan Abdülhamid’e utanmadan, sıkılmadan öyle yakıştırmalar yapılması asla kabul edilemez. Bir de Merdan Yanardağ diye birisi var. O da Osmanlı hakkında ahlaksız ifadeler kullanıyor, hakaretler ediyor. Bu ifadeleri kesinlikle nefret suçuna da girer. Tabii bunların üzerine gitmemiz lazım. Yani bu meydan o kadar boş değil. Bunu bilmeleri gerekecek. Ecdadımıza eğer layık olacaksak bunlara hukuk çerçevesinde gereğini yapmamız lazım" diye konuştu.

Yanardağ, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisini hedef alan sözlerine ilişkin açıklama yaptı. 

"Osmanlı bir milletin değil, bir ailenin adıdır" diyen Yanardağ'ın Twitter hesabından yaptığı açıklamalar şöyle: 

"Osmanlı bütün milletin, Türk ulusunun ecdadı yerine konulamaz. Hakaret yok, bilimsel tarih tartışması var. Bu konuda Atatürk'ün sözleri ve TBMM'nin Vahdettin hakkındaki kararları açıktır. Gerçekler tehdit ve baskıyla değiştirilemez."

'MUSTAFA KEMAL AĞIR BİR DİLLE ELEŞTİRİYOR'

Yanardağ açıklamasına şöyle devam etti:

"1- M. Kemal Atatürk, Nutuk'ta şöyle diyor: "Osmanoğulları, Türk Milletinin hakimiyet ve saltanatına zorla el koymuşlardı (vaziülyed olmuşlardı). Bu tasallutlarını altı asırdan beri idame eylemişlerdir. Şimdi de, Türk Milleti bu mütecavizlerin hadlerini ihtar ederek... "

2- Atatürk, Nutuk'ta şöyle diyor: "... hakimiyet ve saltanatını isyan ederek bilfiil eline almış bulunuyor. Mevzubahis olan, millette hakimiyet ve saltanatını bırakacak mıyız, bırakmayacak mıyız meselesi değildir. Mesele zaten emrivaki olmuş bir hakikatti ifadeden ibarettir."

3- Mustafa Kemal Atatürk, Son Osmanlı Padişahı Vahdettin'i ve Damat Ferit iktidarını ise çok ağır bir dille, kanıtlarını ortaya koyarak eleştiriyor. Ona "hain" ve "sefil" diyor. Mustafa Kemal'i mi yargılayacaksınız?" 


'BU TÜRKİYE'NİN DEMOKRASİ TESTİDİR'

Yanardağ daha sonra şu paylaşımları yaptı: 

"1- AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, benim Osmanlı hakkında "ahlaksız" ifadeler kullandığımı ve "hakaretler" ettiğimi ileri sürmüş. Bunların "nefret suçu" olduğunu söylemiş. Sonra da "meydan boş değil, ecdadımıza layık olacaksak gereğini yapmamız lazım" demiş.

2- AKP lideri Erdoğan bu sözleriyle hem tehdit etmiş hem de yargıya talimat anlamına gelecek bir ifade kullanmış. Şimdi bakalım; bağımsız yargı ve savcılar, hukukun gereğini mi yapacaklar yoksa bu talimatın icabını mı yerine getirecekler? Bu, Türkiye'nin demokrasi testidir.

3-Daha önce de paylaştım, bakılabilir. Benim okuduğum 16. Yüzyıl Anadolu Türkmen ozanlarına ait şiirde tek bir hakaret sözcüğü yok. Kelimelerin TDK sözlüğündeki anlamı ortada. Ancak, yandaş medyada cehalet öyle derin ki, zahmet edip bakmamışlar. Şiirin eleştirisi başka yerde oysa.

4- Bakalım Türkiye ve Türk yargısı, iktidarı ve adliyeyi de yönlendirmeye kalkan bir avuç trolün ve yandaş medyanın iftira, yalan ve yaygarasına teslim olacak mı? Göreceğiz!" (HABER MERKEZİ)