Yap-işlet-devret: Hep şirketler kazanıyor

1915 Çanakkale Köprüsü’nün geçen hafta açılmasıyla yeniden gündeme gelen yap–işlet–devret modelinde devletin verdiği yolcu garantileri ve yüksek geçiş ücretleri tartışılmaya devam ediyor.

DUVAR - Türkiye genelinde neredeyse artık tüm yol, hastane, tünel ve köprü gibi projeler özel ve kamu ortaklığıyla yürütülen yap–işlet–devret (YİD) modeliyle hayata geçiyor. En basit tabiriyle bu model, müteahhit firmanın bir kamu projesini hayata geçirmesi ve belli bir süre işleterek bedelini tahsil etmesi ve daha sonra devlete devretmesi olarak biliniyor. İktidarın vazgeçilmezi haline gelen bu model kapsamında projelere devletin verdiği yolcu garantileri tartışması sürüyor. Yollara, köprülere gelen zamlar da yurttaşın belini büküyor. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün geçen hafta araç geçişlerine açılmasıyla bu model tekrar gündeme geldi.

Haberin Devamı
İslam Memiş'ten 'altın' uyarısı: Elinde dolar ve eurosu olanlar... Meteoroloji turuncu kodla uyardı: Kuvvetli sağanak başlıyor Oranlar değişti: İşte 2 milyon TL'nin aylık getirisi Akaryakıt fiyatları güncellendi: 27 Temmuz benzin, mazot fiyatları Naci Görür 'son damla' diyerek konum verdi: 7 ve üzeri uyarısı 'Gavad', I. Kavad'dan mı geliyor?