Yapay zeka önümüzdeki 10 yıl içinde insanlığı geçebilir

Sam Altman, “Önümüzdeki on yıl içinde, yapay zeka sistemlerinin birçok alanda uzman becerisi gerektiren düzeyi aşacağı öngörülebilir" diyor.

Abone ol

Sejal Sharma

OpenAI şirketinin CEO’sunun, ülkedeki yapay zekaya dair endişeleri değerlendirmek amacıyla bir ABD Senatosu komitesinin huzuruna çıkmasından bir hafta sonra, Sam Altman, pazartesi günü yaptığı açıklamada, teknolojinin ortaya çıkardığı tehditleri azaltma amacını güden bir yönetişim organının kurulmasına ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

CEO, bir blog yazısında, “Şu anda tanık olduğumuz tablo hesaba katıldığında, önümüzdeki on yıl içinde yapay zekâ sistemlerinin birçok alanda uzman becerisi gerektiren düzeyi aşacağı ve günümüzün en büyük şirketlerinden herhangi biri kadar üretken biçimde faaliyet gerçekleştireceği öngörülebilir” dedi. Altman, yapay zeka alanında yaşanan ilerlemeler göz önünde bulundurulduğunda, gelecekteki yapay zeka sistemlerinin, insanlarla aynı düzeyde ya da büyük ihtimalle onlardan daha iyi akıl yürütebilen, planlayabilen ve deneyimlerinden öğrenebilen bir sistem olan ‘Yapay Genel Zekâdan’ (AGI) bile büyük oranda daha kabiliyetli olacağını ima etti.

Gerçekten de, OpenAI şirketine milyarlarca dolar yatırım yapan teknoloji devi Microsoft’taki araştırmacılar, GPT-4’ün sağduyulu yaklaşım hususunda büyük bir gelişim gösterdiğini ve insanlara benzer biçimde akıl yürütebileceğini iddia eden bir makale yayınladılar. Makale, ‘büyük dil modeline’ dair hâlâ pek çok sınırlama söz konusu olduğundan, ‘aşırı kapsamlı iddiası’ nedeniyle sert eleştirilere maruz kaldı.

SÜPER İSTİHBARAT ENGELLEYİCİ PARMAKLIKLAR

Nükleer enerji örneğine atıfta bulunan Altman, yakın gelecekte insanları ve doğayı radyasyonun zararlı etkilerinden korumak amacıyla imzalanan küresel nükleer güvenlik ve koruma çerçevesini gözeten Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’na (IAEA) benzer bir yapay zekâ yönetim birimine ihtiyaç duyacağımızı dile getirdi.

Yapay zekânın yarattığı ‘varoluşsal tehdit’ hususunda kamuoyunun bilgilendirilmesi çağrısında bulunan Altman, “Dünya genelindeki insanların yapay zekâ sistemlerinin sınırları ve temel ayarları hakkında demokratik yollarla karar vermeleri gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Geçen yıl kasım ayında OpenAI’nin sohbet robotu ChatGPT’yi kullanıma sunması, yaratıcı bir yapay zeka devrimine yol açtı. Dünya çapındaki her teknoloji şirketi, mevcut teknolojisini yapay zekâ yardımıyla ilerletmek ya da şu anda fazlasıyla rekabetçi olan piyasaya sunmak için yeni yapay zekâ araçları geliştirmek doğrultusunda keşifler gerçekleştiriyor. Yapay zeka hemen hemen bütün endüstrileri etkilemeye başlamış olsa da, henüz bilinmeyen potansiyeline ilişkin endişeler de dile getiriliyor. Mesela, süper istihbaratın amaçları insanların çıkarlarıyla uyuşmadığında ne olacak?

Altman, 16 Mayıs’ta bu meseleyi değerlendirmek üzere Kongre’nin huzuruna çıktı ve teknolojinin sağladığı avantajları çoğaltırken kötüye kullanımı sınırlayan bir yol sunmaya çalıştı. Daha önce de bildirildiği üzere, ABD’nin yapay zeka modellerinin geliştirilmesi için ciddi lisanslama ve test ihtiyaçlarını hesaba katması gerektiğini savundu.

Yazının orijinali Interesting Engineering sitesinden alınmıştır. (Çeviren: Tarkan Tufan)