Yargı düzenlemesinin mimarı konuştu: 'Diktatörlük kurmak isteseydik hızlıca yapardık'

İsrail'de tartışmalı yargı düzenlemesinin mimarı Simça Rothman, eylemleri 'hükümeti devirme projesi' olarak nitelendirdi ve "Eğer diktatörlük kurmak isteseydik bunu hızlıca yapardık" dedi. 

Abone ol

DUVAR - İsrail'de geniş çaplı protestolara neden olan tartışmalı yargı düzenlemesinin mimarı faşist Dini Siyonizm partisinden Simça Rothman, protestoların ve düzenlemeye ilişkin tartışmaların 'sol ve sağ meselelerinin ötesine geçtiğini, halkın hükümete duyduğu güvensizliği gösterdiğini' söyledi. Reform düzenlemesini Adalet Bakanı Yariv Levin ile birlikte hazırlayan Rothman, "Eğer diktatörlük kurmak isteseydik bunu hızlıca yapardık" dedi. 

Eylemleri 'hükümeti devirme projesi' olarak nitelendiren Rothman, "Değişime ihtiyaç olduğunu biliyorlar ama 'Bunu yapmanız için size güvenmiyoruz çünkü dindar ve muhafazakarsınız ve başbakan hakkında üç iddianame var' diye düşünüyorlar" ifadelerini kullandı. 

'ABD, EN İYİ MÜTTEFİKİMİZ'

Öte yandan, NBC kanalında yayımlanan 'Meet the Press' programında konuşan Başbakan Benyamin Netanyahu, 'her demokrasi gibi İsrail'de de uzlaşı konusunda zorluklar olabildiğini' söyleyerek yargı düzenlemesini savundu. 

ABD Başkanı Joe Biden'ın yargı reformuyla ilgili endişelerinin iki ülke ilişkilerine etkileyip etkilemeyeceğiyle ilgili soruya Netanyahu, "Hayır" yanıtını verdi ve Biden'ın İsrail'in büyük bir dostu olduğunu ve 'arkadaşlar arasında anlaşmazlıklar olabileceğini' ifade etti. Netanyahu, ABD'nin İsrail'in vazgeçilmez ve açık ara en iyi müttefiki olduğunu düşündüğünü belirterek, "Karşılıklı işbirliğimiz birçok Amerikalı ve İsraillinin hayatını kurtarıyor" dedi.

MOSSAD İDDİALARINI YALANLADI

İsrail Başbakanı, Mossad üst düzey yetkililerinin yargı reformuna karşı protestoları teşvik ettiği iddialarını yalanlayarak, bunun bir yanlış anlaşılmadan kaynaklandığını ve Mossad, ordu ve güvenlik teşkilatlarının kendisiyle el ele çalıştığını bildirdi. (DIŞ HABERLER)