Yargıç sordu: Sarraf'ın avukatlık ücretini kim ödüyor?
ABD'de Rıza Sarraf davasına bakan yargıçtan yeni talepler... Yargıç Berman, Türkiye'ye gelip Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüştükleri ortaya çıkan yeni avukatların parasını kimin ödediğini sordu.
DUVAR - ABD’de tutuklu yargılanan İran kökenli Türk işadamı Rıza Sarraf'ın yeni avukatlarına ilişkin tartışma sürüyor. Savcılığın itirazı üzerine yapılan duruşmada yargıç, Sarraf'ın avukatlığını yapacakları açıklanan eski New York belediye başkanı Rudy Giuliani ve eski adalet bakanı Michael Mukasey'in ücretlerini kimin ödeyeceğini sordu.
Hürriyet'ten Razi Canikligil'in haberine göre, yargıç Richard Berman, gizlice Türkiye'ye gelerek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la görüştükleri iddia edilen iki avukatın ücretinin de peşine düştü. Berman, Sarraf'ın savunma ekibine 18 Nisan'a kadar yanıtlanması istemiyle bazı sorular yöneltti. Yargıcın talepleri arasında şu bilgiler var:
- Sarraf'ın avukat ücretlerini ödeyen kişi veya kurumların bilgileri,
- Giuliani’nin danışmanlık yaptığı Greenberg Traurig firmasıyla Türkiye Cumhuriyeti arasında, Giuliani’nin bizzat dahil olduğu avukatlık sözleşmelerinin birer kopyası,
- Giuliani ve Mukasey’in davadaki rollerinin ne olduğu,
- Bağlı oldukları hukuk firmalarıyla kontratların kopyaları,
- Bu firmaların Sarraf'ın mağdur ettiği ileri sürülen Chase, Citibank, Standard Chattered, UBS, Wells Fargo, Bank Of America ve Deutche Bank gibi bankaları nasıl temsil ettiği,
- Bu bankaların davayla ilgili aldıkları tedbirlerin neler olduğu.
Savcılık makamı, Sarraf'ın dev savunma ekibine Giuliani ve Mukasey’i katmasına itiraz etmişti. İtiraz gerekçesi olarak, Giuliani'nin bağlı olduğu hukuk firmasının Türkiye’de de faaliyet göstermesi ve Sarraf'ın mağdur ettiği iddia edilen bankalarla da çalışması nedeniyle 'çıkar çatışması' yaşanması açıklanmıştı.
Sarraf'ın baş avukatlarından Benjamin Brafman ise Giuliani ve Mukasey’in ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions’a Erdoğan'la görüşecekleri bilgisini 24 Şubat’ta verdiklerini ve savcılığın görüşmeden haberdar olduğunu belirterek, “Türkiye’de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile davanın tasfiye edilme olasılıklarını konuştular. Mahkeme diplomatik çözümden endişe duymamalıydı” demişti. Savcı Yardımcısı Michael Lockard ise “Çıkar çatışması olduğu çok açık.Giuliani ve Mukasey’in Zarrab’ı temsillerinin Türkiye’ye ne ölçüde uzandığını anlamamız gerekiyor” demişti. (Kaynak: Hürriyet)