Yargıtay kararından çıkan rakamlar: 2015-2023 arasında HTŞ’ye 235 operasyon yapıldı, 162 kişi tutuklandı

Yargıtay'ın verdiği bir karardaki detaylara göre, 2015-2023 yılları arasında HTŞ’ye 235 operasyon düzenlendi. 96’sı yabancı, 509’u Türk, 605 kişi gözaltına alındı, 162'si tutuklandı.

Abone ol

 DUVAR - Suriye'de Esad yönetiminin devrilmesinden sonra yönetimi ele geçiren gruplara liderlik yapan Heyet Tahrir Şam (HTŞ) örgütünün Türkiye'deki faaliyetleri ve üyeleriyle ilgili bilgiler Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin kararında ortaya çıktı.

Halk TV yazarı İsmail Saymaz'ın yazısında Yargıtay kararının detaylarını aktardı. Buna göre,  2015-2023 yılları arasında HTŞ’ye 235 operasyon düzenlendi. 96’sı yabancı, 509’u Türk, 605 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerden 37’si yabancı, 125’i Türk, 162’si tutuklandı. Birçok kişi HTŞ üyeliği iddiasıyla yargılanıp 6 yıl 3 ay ya da 7 yıl 6 ay gibi hapis cezalarına çarptırıldı.

Saymaz, "Elimizde 2024’e ait veriler yok" dedi. Yazıya göre Yargıtay kararında HTŞ'ye ilişkin şu tespitlere yer verildi:

 "(....) Esed rejimine karşı bir dizi saldırıyı üstlenen örgütün ‘Suriye rejiminin katlettiği sivil halkı korumak’ olarak belirlediği amacına uygun bir isim seçerek ‘Cebhetu’l-Nusra li ehli’ş-Şam min Mücahidi’ş-Şam fi Saha’til-Cihad’ (Şam Halkını Korumak için Nusret [Yardım] Cephesi) adını aldığı duyurulmuş ve Cevlani’nin Suriyeli olması ön plana çıkartılmıştır.

- Örgütün liderliğini Cevlani yapmaktadır. Üst düzey kadrosu Iraklı ve Suriyelilerden oluşmaktadır. Liderin isim olarak belli olduğu ancak gizli/karmaşık biat kültürünün hakim olduğu bir teşkilat yapısı vardır. Terör örgütü El-Kaide’ye biat etmediklerini açıklasa da ideolojik alt yapısı, temel felsefesi ve harekât tarzı El-Kaide ideolojisine dayanmaktadır..

- HTŞ’nin ülkemize yönelik silahlı faaliyetine rastlanılmamasına rağmen ülkemizin dış politikada izlediği siyasetin örgüt tarafından uygun görülmediği ve İdlib'e yönelik politik uygulamalarımız konusunda ülkemizi tehdit unsuru olarak değerlendirdikleri bilinmektedir. Örgüt Suriye’de devam eden iç savaşın sürmesinde önemli bir faktör olmakla birlikte, kendisine bölgesel politik bir boşluk sağlama avantajını yaratmak için çatışma ortamını körüklemektedir.”

(ALINTI)