Yargıtay üyesi, Barış Pehlivan hakkındaki şikayetini geri çekti

Denetimli serbestlik kapsamında cezaevinden çıkan ve Yargıtay üyesi Ömer Faruk Aydıner'in şikayeti nedeniyle yeniden ceza evine giren gazete Barış Pehlivan hakkındaki şikayet geri çekildi.

Abone ol

DUVAR - Yargıtay üyesi Ömer Faruk Aydıner'e hakaret ettiği iddiasıyla, hakkındaki denetimli serbestlik kararı bozulan ve hapse giren gazeteci Barış Pehlivan'a tahliye yolu açıldı.

Cumhuriyet'in haberine göre Perşembe günü görülecek olan duruşma öncesi Aydıner, avukatı aracılığıyla şikayetinden vazgeçtiğini mahkemeye bildirdi. Aydıner’in şikayetinin geri çekmesinin ardından mahkemeden Pehlivan hakkında beraat kararı çıkma ihtimali yükseldi. Eğer mahkeme beraat kararı verirse gazeteci Barış Pehlivan özgürlüğüne yeniden kavuşacak.

Aydıner, dilekçesinde şunları söyledi:

"Şikayete konu yazı satın almış olduğum daire meselesine ait olup, olayın hususiyeti görevimle alakalı değildir. Kaldı ki, bu konuda iddia sahibi asıllar hakkında dava açılmış olup, dava devam etmektedir. Her ne kadar şikayetçi olmuş isem de şikayetimden vazgeçiyorum."

Ne olmuştu?

Barış Pehlivan, Libya'da görev yaptığı sırada vefat eden MİT mensubunun kimlik bilgisinin ifşa edilmesine ilişkin davada 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmış, 6 ay hapis yattıktan sonra denetimli serbestlik kapsamında cezaevinden çıkmıştı. Yargıtay üyesi Ömer Faruk Aydıner hakkında yazdığı bir yazı nedeniyle hakkında yeniden dava açılan Pehlivan denetimli serbestliği kaldırılınca 15 Ağustos 2023'de yeniden cezaevine girmişti. Pehlivan hakkında cezaevine yeniden girmesine neden olan Yargıtay üyesi Ömer Faruk Aydıner hakkında kaleme aldığı "Mide bulandıran öykü" başlıklı yazısı nedeniyle "Kamu görevlisine alenen hakaret" suçlamasıyla dava açılmıştı.

9 Kasım'da Maltepe Cezaevi'nden izinli olarak duruşmaya katılan Pehlivan duruşma çıkışında "Bomboş bir dava, 5 paragraf 1,5 dakikada okunacak bir yazının, hakaret olup olmadığını incelemeye bile cesareti olmadığı için ben yarın tekrar cezaevine döneceğim. Bunun adı hukuk değildir, bunun adı adalet değildir, bunun adı vicdan değildir" ifadelerini kullanmıştı.

Duruşma savcısı, Pehlivan'ın "Kamu görevlisine alenen hakaret" suçundan 1 yıl 2 aydan 2 yıl 4 aya kadar hapisle cezalandırılmasını talep etmişti.

Hakimin duruşmayı 16 Kasım'a bıraktıklarını belirtmesi üzerine Barış Pehlivan, "4-5 paragraflık yazıdan dolayı özgürlüğümden mahrum oldum. Gerekirse ceza verin ama beni bu belirsizliğe mahkum etmeyin. Lütfen karar verin. Bu kadar insan 8 saattir bekliyor. Ceza verecekseniz de verin. Üç aydır bu duruşmayı bekliyorum. Ben size ilk kez sanık olmadım. Beni tekrar cezaevine gönderiyorsunuz. Bu zalimliktir. Bu yaptığınızın hukukla vicdanla alakası yok. Siz karar vermediğiniz için, topu topu 10 sayfayı okumadığınız için ben yarın hapse gireceğim" dedi. Hakim ise "Avukatınızın sunduğu belgeleri incelemem gerekiyor, ara kararımı yazdırdım" diyerek duruşmayı ertelediğini belirtti. Pehlivan, "Siz dersinize çalışmamışsınız, böyle bir şey olur mu yazık" diyerek tepki göstermişti.  (HABER MERKEZİ)