Yargıtay'dan 'Sizi köpeğime ısırtırım' kararı

Yargıtay, yanındaki köpek ile karşısındakilere "Sizi köpeğime ısırtırım" diyen kişinin 'silahla tehdit' suçundan cezalandırılması gerektiğine hükmetti.

Abone ol

DUVAR - Ürgüp'te alkollü şekilde aracıyla seyir halindeyken başka araca çarparak kazaya sebebiyet veren bir kişi, yanındaki kurt köpeğini göstererek çarptığı araçtakileri, "Elimdeki köpeği bırakır sizi ısırtırım, arabamı yaptıracaksınız" diyerek tehdit etti. 

Kazaya karışan kişilere konuyu yargıya taşıdı. Ürgüp 4. Asliye Ceza Mahkemesi, sanığın 'tehdit' suçundan cezalandırılmasına karar verdi. Kararın taşındığı Yargıtay 4. Ceza Dairesi, köpeği silah sayarak sanığın 'silahla tehdit' suçundan cezalandırılması gerektiğine hükmetti. 

KÖPEK 'SİLAH' SAYILDI

AA'da yer alan habere göre, Ürgüp'te alkollü şekilde aracıyla seyir halindeyken başka araca çarparak kazaya sebebiyet veren bir kişi, yanındaki kurt köpeğini göstererek çarptığı araçtakileri, "Elimdeki köpeği bırakır sizi ısırtırım, arabamı yaptıracaksınız" diyerek tehdit etti. Kazaya karışanların şikayeti üzerine hakkında soruşturma açılan söz konusu kişi hakkında, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasını öngören 'tehdit' suçundan dava açıldı. 

Ürgüp 4. Asliye Ceza Mahkemesi, sanığın 'tehdit' suçundan cezalandırılmasına karar verdi. Kararının temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 4. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu. Dairenin kararında, sanığın eyleminin, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis içeren 'silahla tehdit' suçu kapsamında kaldığı belirtildi. Dairenin bir üyesi ise tehdit eyleminde kullanılan 'köpeğin silah sayılmasına' ilişkin çoğunluk görüşüne katılmadı. 

Üyenin karşı oy yazısında şunlar kaydedildi: "Terlik, taş, bardak, kül tablası, kemer, şişe, sandalye, kürek, oklava, tırnak çakısı, süpürge sapı gibi cisimler, bu bendin örnekleri olup, kullanıldığı suç ve kullanılma biçimine göre silah olarak kabul edilmelidir. Köpek cisim değil bir canlıdır, dolayısıyla silah olarak kabul edilmemelidir. Köpeğin, dava konusu olaydaki gibi suçta kullanılması halinde, suçun nitelikli hali oluşmamakla birlikte, temel ceza belirlenirken, alt sınırdan uzaklaşılmalı ve buna gerekçe olarak kabul edilmelidir." (HABER MERKEZİ)