Yargıtay'ın Atatürk Havalimanı saldırısı davasıyla ilgili gerekçeli kararı ortaya çıktı: 'Yeterli delil yok'

Yargıtay, Atatürk Havalimanı saldırısı davasıyla ilgili davadaki ceza kararlarını "yeterli ve inandırıcı delil olmadığı" gerekçesiyle bozdu.

Abone ol

DUVAR - Atatürk Havalimanı'na 2016 yılında, IŞİD tarafından düzenlenen silahlı ve bombalı saldırıyla ilgili davada sanıklara verilen cezalar, Yargıtay tarafından 12 Aralık'ta bozuldu.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 16 Kasım 2018'de kararını açıklamış, tutuklu sanıklar Rıza Coşkun, Levent Uysal, Ahmet Kaplan, Eyüp Demir, Ahmet Dizlek ve Djamel Slimani'ye "Anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmişti. Aynı sanıklar, 45 kişiyi "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan 45 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırıldı. Sanıklar ayrıca 142 kişiyi "tasarlayarak kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan toplam 2 bin 202 yıl, 45 kez "mala zarar verme" suçundan da 402 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme bu sanıkları, "teröristle irtibatlı ve olayın asli faili" olarak kabul etti. 6 sanık “örgüt üyeliği veya örgüte yardım” suçundan cezalandırılırken, 29 sanığın ise beraatine karar verildi.

Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre, itiraz üzerine 12 Aralık günü dosyayı karara bağlayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 29 sanık yönünden verilen beraat kararları ve "örgüt üyeliği”nden verilen bazı mahkumiyetleri onadı.

46'şar kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen 6 sanık ile, örgüt üyeliğinden 12 yıl alan 1 sanığın cezası ise bozuldu. 6 sanığın tahliyesi kararlaştırıldı. Yargıtay, 46'şar kez müebbet alan 3 sanığın "örgüt üyeliği"nden, 1 sanığın "teröre finans sağlamak"tan, 1 sanığın ise "örgüte yardım" suçundan cezalandırılmasını istedi. 8 yıl 5 aydır cezaevinde olan 1 sanık hakkında ise beraat talep edildi.

Saldırıyı düzenleyen 3 kişiye kalacak yer temin eden Cezayirli Dijamel Slımanı ise tüm eylemlerden sorumlu tutuldu. "Anayasayı ihlal" suçundan verilmiş ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası onanırken, "kasten öldürme ve teşebbüs" suçlarından verilen ceza ise bozuldu. Bu iki suç yönünden "teröristlere yardım" suçundan cezalandırılması talep edildi. Sanık Silamani’nin tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Yargıtay 21 sayfalık gerekçeli kararında, tahliyesine karar verilen 6 sanığın "Atatürk Havalimanı saldırısı ile irtibatlarına dair yeterli delil olmadığı" belirtildi. Yüksek mahkeme bu sanıklardan "anayasal düzeni ihlal" ve "kasten öldürme" suçlarından 46 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çaptırılan 5’inin sadece "IŞİD terör örgütü üyeliği" suçundan cezalandırılması gerektiğine hükmetti.

Kararda tahliye edilen sanıklar için, "Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen silahlı ve bombalı saldırı eyleminin hazırlık, planlama, organizasyon ve icrası aşamalarında yer aldığına ilişkin her türlü şüpheden uzak mahkumiyete yeterli kesin ve inandırıcı delil yok" denildi.

Tahliye edilen altıncı sanığın ise tüm suçlardan beraat etmesi gerektiği savunuldu.

Djamel Slımanı davanın tek tutuklu sanığı olarak kaldı. Saldırganlara yer temin eden Dijamel Slımanı tüm eylemlerden sorumlu tutuldu. Ancak; "Anayasayı ihlal" ve "kasten öldürme" suçlarından değil "teröristlere yardım" suçundan cezalandırılması istendi. Sanık Silamani’nin tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Atatürk Havalimanı'na 28 Haziran 2016'da, 3 kişi tarafından saldırı düzenlenmişti. Dış hatlar terminali girişine gelen 3 IŞİD üyesi uzun namlulu silahlarla ateş açmıştı. Polislerin karşılık vermesinin ardından saldırganlar üzerlerindeki bombaları patlamıştı. Saldırıda 45 kişi hayatını kaybetmiş, 236 kişi de yaralanmıştı.

Saldırının emrini verdiği iddia edilen Ahmet Çatayev, Gürcistan'da 22 Kasım 2017'de düzenlenen operasyonda öldürülmüştü.

(ALINTI)