Yarımada Talanını Durdur Platformu: 27 Ekim'de Çeşme Adliyesi'nde buluşalım

Yarımada Talanını Durdur Platformu, kamuoyuna çağrıda bulunarak, “Gelecek nesillerin sağlıklı bir ortamda yaşam hakkını savunmak için Çeşme Adliyesi önünde buluşalım” dedi.

Abone ol

İZMİR- Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayımlanan Çeşme Turizm Projesi tepkilere neden olurken, İzmir'de meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları projenin iptali için Danıştay 6'ıncı Dairesi'ne dava açtı. 16 bin 624 hektar alanda yapılması planlanan proje için bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verilirken, alanda 27 Ekim günü bilirkişi incelemesi yapılacak. Bilirkişi incelemesi öncesi “Yarımada Talanını Durdur Platformu” konuya ilişkin basın toplantısı düzenledi.

'DÖNÜMLERCE ARAZİ SERMAYEYE AKTARILACAK'

Mülkiyeliler Birliği'nde düzenlenen toplantıda konuşan Dr. Ahmet Soysal, Çeşme Turizm Projesi’ne ait detayların kamuoyu tarafından tam olarak bilinmediğini belirterek, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın proje ile ilgili ayrıntıları kısmen işadamları ve yerel yönetimlerle paylaştığını söyledi. Bu toplantılardan kamuoyuna yansıyan bilgilere göre turizm geliştirme bölgesi olarak belirlenen 166,2 milyon metrekarelik, yüzde 98’i kamuya ait bu alanın çok sayıda parsele bölünerek; turizm yatırımcılarına verileceğini söyleyen Soysal, böylece kamu malı olan, dönümlerce arazinin sermayeye aktarılacağını belirtti.

'YAŞAM ALANLARINA SAHİP ÇIKALIM'

Alanda endemik, nadir ve acil korunması gereken on dokuz tür bulunduğunu söyleyen Soysal, yapılması planlanan büyük ölçekli oteller, sayıları yirmiyi bulan golf sahaları, marinalar ve alışveriş merkezleri ile alanın şantiyeye dönüşeceğini ifade etti. Proje tamamlanırsa, bölgenin nüfusunun 5-6 kat artacağını aktaran Soysal, tüm bunlar düşünüldüğünde proje ile Çeşme yarımadasına ve İzmir’e yaşatılmak istenen tehdidin gerçek boyutunun da ortaya çıktığını söyledi.

Son olarak 27 Ekim’de yapılacak bilirkişi incelemesine ilişkin çağrıda bulunan Soysal şunları söyledi: “Yarımadaya şimdiden sahip çıkalım. Tüm yaşam ile yaşam alanlarına sahip çıkmak ve gelecek nesillerin de sağlıklı bir ortamda yaşam hakkını savunmak için 27 Ekim Çarşamba günü saat 11.00’da Çeşme Adliyesi önünde buluşalım.” (DUVAR)