'Yasadan çıkması için çalıştık, 12 yıl sonra tekrar geldi'

CHP’li Şenal Sarıhan, "cinsel istismar mağdurunun failiyle evlendirilmesinde cezanın ertelenmesi" düzenlemesinin yasadan çıkartılması için 2002 yılında mücadele eden isimlerden biriydi. Konunun 12 yıl sonra yeniden gündeme getirilmesine tepki gösteren Sarıhan, “Önerge geri çekilmeli” dedi.

Abone ol

ANKARA - "Cinsel istismar mağdurunun failiyle evlendirilmesi durumunda cezanın ertelenmesi"ni içeren AK Parti önergesi yarın Meclis Genel Kurulu’nun gündemine gelecek. Önerge geçen hafta Genel Kurul’a sunulduğunda itiraz eden isimlerden biri de CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan’dı.

Sarıhan, bu düzenlemenin yasadan çıkarılması için 2002 yılında Meclis komisyonunda, kadın örgütleriyle birlikte mücadele veren hukukçulardan biriydi. Önergenin geri çekilmesi gerektiğini söyleyen Sarıhan’ın sorularımıza verdiği yanıtlardan başlıklar şöyle:

'İSTİSMAR ÖNERGESİ GERİ ÇEKİLMELİ'

"Yapılması gereken bu önergeyi geri çekmektir. Kamuoyunun bu konuda çok büyük tepkisi olduğu ortaya çıktı. 2002 yılında tecavüzcüyle evlendirme maddesinin yasadan çıkarılması için çok büyük emek sarf edildi. O zaman da çok tartışılmıştı. En kritik madde de buydu. 2004 yılında yürürlüğe girdi. Erken evlilik konusunda bir bilinç yaratmak yerine 12 yıl sonra ‘biz sizi affedeceğiz’ demek siz çocukları istismar edin demektir.

'ÖNERGEYE AKP’LİLER DE ŞAŞIRDI'

Önerge getirildiğinde Meclis Genel Kurulu’ndaydım. AKP’nin içinde de tepki oldu. AKP’lilerin bir kısmı şaşkındı. Bunu komisyona getirmek yerine bir gece yarısı baskınıyla Genel Kurul’a getirmeleri düşündürücüdür. Bir milletvekili olmaktan öte bir kadın olarak bu önergeyi asla kabul etmiyorum.

12 yıl önce bu konuda tüm kadın dernekleri hep bir arada çalıştı. TCK Ankara Platformu adına Meclis komisyonunun toplantılarına katıldım. Bir bu madde bir de saldırı sonucu hamile kalan kadının çocuğunu öldürmesi durumunda ceza indirimi öngören madde, ikisi çok tartışılmıştı. Ona da şiddetle karşı çıkmıştık.

'ÖNERGE AHLAKA VE HUKUKA UYGUN DEĞİL'

Bu düzenleme ahlaka, hukuka ve Anayasaya uygun olmayan bir önergedir. Aile meselesi bireyin beden bütünlüğünün korunmasının üzerine çıkıyor. Yarın kadınlar 10.30’da Meclis’e gelmeye başlayacak. 11.30’da basın açıklaması yapılacak. Grubumuzun toplantısına katılacaklar olacak. Saat 15.00’te ise Genel Kurul’u izlemeye girebilenler girecek." (DUVAR)