Yaşam halatı olmadığı için yaşamdan koptu
İzmir’de kentsel dönüşüme tabi tutulan yerdeki inşaatta kule vincine bakım yapan işçi Ali Ekber Dinç, 30 metreden düşerek hayatı kaybetti. Olay yerinde incelemede bulunan İSİG üyelerine göre vincin halatları eskiydi ve Dinç’in hayatta kalabilmesini sağlayacak yaşam halatı yoktu.
ANKARA- İzmir Büyükşehir Belediyesi Karabağlar Uzundere Kentsel Dönüşüm Projesi 2. Etap’taki inşaatta kule vincine bakım yapan işçi Ali Ekber Dinç (50), 24 Mart Pazar günü 17.00’de iş cinayetine kurban gitti.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) üyeleri olay yerinde gözlemde bulundu ve iş cinayetine tanık olanlarla görüştü. Tanıkların anlatımına göre kule vincinde makaralı sistemle yükün ileri ve geri hareketinin sağlayan bölüm olan şaryo sepeti (kanca arabası) halatı değiştiriliyordu ve bu sırada halat koptu. Vinç eski ve paslıydı, makinayı durdurmaya yarayan fren sistemi çalışmadı. Halatı kopan sepet hızla kule vincinin gövdesine çarptı ve çarpma sonucu sepetin korkuluğu kırıldı. Emniyet kemeri kırılan korkuluğa bağlı olan bakım işçisi Dinç, çapmanın etkisiyle sepetinden fırlayarak 30 metreden yere düştü ve hayatını kaybetti.
‘YAŞAM HALATI OLMADIĞI İÇİN ÖLDÜ’
İSİG üyelerinin olay yerindeki gözlemine göre işyerinde iş denetim, kontrol yoktu. Kopan halatın yeterli bakımı ve onarımı yapılmamıştı. Kule vincinde yaşam halatı olmadığı için de Dinç, emniyet kemerini sepete bağlamıştı. İSİG üyeleri gözlemleri sonucunda iş cinayeti hakkında şu değerlendirmeyi yaptı: “İş cinayetinin İzmir Büyükşehir Belediyesi, Folkart A.Ş. ve işyerindeki diğer taşeron şirketlerdir. Çalışma, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı iş müfettişleri gerekli ve yeterli denetimleri yapması gerekirken, bu iş cinayetlerine göz yumulmaktadır. Eski, ömrünü tamamlamış, bakımsız kule vinçlerin kullanımına izin verilmektedir.”
‘SERTİFİKALI MÜHENDİSLER GÖREVLENDİRİLMELİ’
İSİG üyeleri benzer iş cinayetleri yaşanmaması için şu önerilerde bulundu: “Kule vinçlerin kurulumundan işletilmesine kadar tüm aşamalarında uzman ve sertifikalı mühendisler görevlendirilmeli, Makine Mühendisleri Odasının bu süreçte denetim hakkı olmalı. Periyodik kontroller düzenli olarak yapılmalı. Tüm işyerlerinde iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimleri olmalı ve iş müfettişleri tarafından denetlenmeli.”