Yasin Öztürk: 1 cümleyle 50 yılımızı karartıyorlar

Maden Kanunu Teklifinde ömrünü doldurmuş en az 10 termik santrale 2 yıl daha baca gazı filtresi olmadan çalışma imkanı veren 45'inci maddeye karşı toplanan 60 bin imza Meclis’e teslim edildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, bu santrallerin 2 yıl daha zehir saçmaya devam etmesinin kronik rahatsızlıklar, çocuk ölümleri, halk sağlığının iflası anlamına geleceğini söyledi. İYİ Partili Yasin Öztürk de bir uzatma cümlesi ile geleceğin 50 yıl karartılmak istendiğini belirtti.

Abone ol

ANKARA - Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanan Maden Kanunu Teklifi’ndeki 45'inci madde tartışma konusu oldu. Söz konusu madde ömrünü doldurmuş 10 kömürlü termik santrale çevre yatırımları için verilen süreyi 2 yıl uzatarak 2021 yılına kadar süre veriyor. Baca gazı arıtma tesisi, kül barajı gibi çevre yatırımlarına 2 yıl daha erteleme getiren maddeye karşı santrallerin kurulu olduğu iller başta olmak üzere birçok kesimden tepki geldi. Başlatılan kampanya kapsamında toplanan 60 bin imza Meclis’e teslim edildi.

KARACA: ÇEVRECİLİKTE SAMİMİ OLSALAR 45'İNCİ MADDE GELMEZDİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, söz konusu teklifte çevreyle ilgili 4 önemli madde olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“AK Parti, diline son günlerde yatay yapılaşma, çevreye duyarlı kampanya, akıllı şehir gibi tanımları doladı. Enkaz haline getirdiği kentlerimiz üzerinden gerçekçi olmayan, boş vaatlerle, doğa haklarını hiçe saydığı yıkım politikalarının üstünü örtmeye çalışıyor. Bu teklifle de şirketlere, yandaşlara rant sağlamayı, halk sağlığını hiçe saymayı yasallaştırmaya çalışırken insanımızın sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını elinden alıyor. Eğer AK Parti çevrecilikte samimiyse çocuklarımızın, torunlarımızın sağlıklı bir ülkede yaşamasını birazcık olsun düşünüyorsa, torba yasadaki 14, 17, 44 ve 45'inci maddeleri bu şekilde önümüze getirmezdi.”

60 BİN İMZA TOPLANDI

Temiz hava hakkını ciddi tehdit altında bırakan 45'inci maddeye karşı çeşitli sivil toplum kuruluşlarının topladığı 60 bin imzanın TBMM’ye teslim edildiğini belirten Karaca şöyle devam etti:

“Madde 45 ile çevre yatırımlarını tamamlamayan termik santraller iki yıl daha aynı şekilde çalışabilir hale getiriliyor. Hava kirliliği tehdidi altında olan Zonguldak, Kütahya, Çanakkale, Kahramanmaraş, Karabük, Manisa, Sivas ve Şırnak şehirlerimizde yurttaşlarımız kanser ve solunum yolu hastalıkları riskiyle karşı karşıya bırakılıyor. Bu şehirlerimizde hava kirliliği Dünya Sağlık Örgütü’nün sınır değerlerinin 3 kat üzerinde ölçülüyor. Bu santrallerin baca filtresi olmadan çalışması, her yıl bin 100 erken ölüme neden oluyor. Bu ne demek; her gün 170 çocukta astım atağı, yılda 800 kronik bronşit vakası ve yılda bin 500 hastaneye yatış! Kömürlü termik santraller iki yıl daha zehir saçmaya devam ederse sonuç, kronik rahatsızlıklar, çocuk ölümleri, halk sağlığının iflası! Bugün artık neden olduğu tüm sağlık sorunları ve erken ölümlerin yanı sıra hava kirliliğinin hamile kadınların karnındaki bebeği etkilediği, zeka geriliğine yol açtığı bilimsel olarak kanıtlanmış durumda. 16 yıllık AK Parti iktidarı, çevre açısından kara bir dönem olarak tarihe geçmiştir. Bu iktidar bizi Avrupa’nın en kirli havasını solur hale getirmiştir.”

ÖZTÜRK: 2 YIL DAHA UZATILMAMASININ GARANTİSİ VAR MI?

Maden Kanunu Teklifinin görüşüldüğü Meclis Sanayi Komisyonu Üyesi İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk de maddeye karşı olduklarını söyledi. Bu konuyla ilgili Anayasa Mahkemesi’nce 2014 ve 2017 yıllarında alınan kararlara dikkat çeken Öztürk, şunları söyledi:

“AYM 2014 tarihli kararında 'Sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı uzun süreli olarak vazgeçilecek haklardan değildir. İnsanın, toplumun, çevrenin varlık, sağlık ve güvenliği ile ilgili davaya konu santrallerin çevre mevzuatına tabii olmaması kabul edilemez' diyor. 2013 yılında bu santrallere 5 yıl süre verilmiş. Bu 5 yıl 31 Aralık 2018’de bittiğinde 1 yıl uzatılıyor. Şimdi gelen bu düzenleme ile 2 yıl daha uzatmaya çalışıyorlar. Peki bu 2 yıl bittikten sonra 2 yıl daha uzatılmayacağının garantisi var mı? 1 fidanın ağaç olması, ağaçların ormana dönüşmesi 40-50 senelik bir süreç. 2 saniyede, 1 uzatma cümlesi ile geleceğimizi 50 yılımızı karartıyorlar. Biz 45'inci maddeye karşıyız.”

MADDE NE DİYOR?

Bugün Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek söz konusu maddede şöyle deniliyor:

MADDE 45- 6446 sayılı Kanunun geçici 8 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “31/12/2019 tarihine kadar” ibaresinden sonra gelmek üzere “1/6/2019 tarihi itibarıyla yapım sözleşmesini imzalamış olanlar ile atık döküm sahalarına ilişkin iş termin planı komisyonca onaylanan işletmelere ise 31/12/2021 tarihine kadar” ibaresi eklenmiştir.