Yavaş: Çubuk-1 Barajı yaz kış Ankaralılara açık olacak

Cumhuriyet ilan edildikten sonra yapılan ilk baraj olan Çubuk Barajı rekreasyon alanı olarak Ankaralıların hizmetine sunulacak. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda açılışı yapılacak Çubuk-1 Barajı Rekreasyon Alanı ile ilgili, “Burası unutulmuş bir noktaydı. Bir an evvel hem Cumhuriyetin ilk barajı olması hem de Atatürk döneminde onun emriyle yapılmış olması açısından önem taşıyor. Bunun halkımız tarafından anlaşılmasını istedik” dedi.

Abone ol

ANKARA - Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda açılışını yapacağı Çubuk-1 Barajı Rekreasyon Alanı’nı medya temsilcilerine tanıttı.

Çubuk-1 Barajı’nın Cumhuriyet’in değerleri arasında önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Başkan Yavaş şu açıklamalarda bulundu:

“Bu barajda bir yandan Ankara halkının su ihtiyacını karşılarken bir yandan da zirai araçların kullanılması öngörülmüş. Yaklaşık 25-30 yıl öncesine kadar çalışırken daha sonra kentin büyümesi ile birlikte ihtiyaçların artması ve civarlardaki kanalların buraya akması neticesiyle kullanılmaz bir hale gelmiş. Birtakım çalışmaların yapılmasına rağmen bir türlü açılamamış. Biz göreve geldikten sonra burayı görünce özellikle tarihi önemini bir kez daha görmüş olduk. Burası unutulmuş bir noktaydı. Bir an evvel hem Cumhuriyet’in ilk barajı olması hem de Atatürk döneminde onun emriyle yapılmış olması nedeniyle Cumhuriyet kazanımlarının üstelik böyle bir yatırımın o günkü şartlarda nasıl yapıldığının halkımız tarafından iyice anlaşılması amacıyla burada çalışmaya başladık.”

'YAPIMI 6 YIL SÜRDÜ'

Yavaş, gazetecilere Çubuk-1 Barajı’nın tarihi önemini ve Cumhuriyet döneminde yapılanları da şöyle anlattı: 

“Cumhuriyet ilan edildikten sonra yapılan ilk barajdır Çubuk Barajı. 2 milyon 325 bin lira bedelle ihale sonuçlanmıştır ve ihalesi bir Türk şirketi olan Comsis Limited Şirketi kazanmıştır. Yaklaşık 6 yıl süren barajın içme suyunun inşaatının maliyeti yaklaşık 4 milyon lirayı bulmuştur. Sebebi barajın bentin altındaki kayanın yani zeminin sağlam noktasının bulunmasının çok çok aşağıda olmasının nedeniyle uzamıştır. Bunun üzerine Almanya’dan bazı malzemeler getirilmiş Almanya’da trans marka tüf taşı kontenjan harici getirilmiş. 78 bin mark değerinde inşaat demiri vanalar, teçhizatı ve boruların Almanya’daki fabrikalardan pazarlık usulüne uygun satın alınmasına dair hükümetten izin alınması. Almanya’dan getirilen 10 ton ağırlığındaki tira ve teçhizat malzemesinin kontenjana bakılmadan yurda girmesine izin verilmiş. Baraj inşaatında kullanılmak ve iş bitiminde geri gönderilmek üzere Almanya’dan 3 silindirin Türkiye’ye gönderilmesine izin verilmiş ve daha sonra geri gönderilmesi öngörülmüş. Beton atılırken iki tepe arasında teleferik sistemi ile betonu atılmıştır. Kanunla Çubuk Barajı'nın bitirilmesi için hükümete 2 milyon 363 bin liraya kadar bono ihracının yapılmasına izin verilirken bu paranın 1,5 milyon lirasını barajın tamamlanması için geri kalan kısmını da Ankara’nın içme suyunun Çubuk Barajı’ndan sağlanması amacıyla kullanılması öngörülmüştür. Daha sonra İsmet İnönü tarafından açılmış. Açılışta Atatürk bulunamamış fakat Atatürk’ün sık geldiği bir baraj olmuş.”

Mansur Yavaş


'CUMHURBAŞKANI'NDAN DESTEK İSTEMİŞTİK'

Çubuk-1 Barajı’nın uzun süredir bakımsız kaldığına dikkat çeken Başkan Yavaş, Büyükşehir Belediyesi olarak yaptıkları çalışmaları da şöyle açıkladı:
“Burasının uzun süredir bakımsız kaldığını söylemiştik. Buranın önemli noktaları var. Atatürk Evi müze olarak düzenlenecektir. Bayrak Tepesi, Seyir Tepe, Kitabeli Kapı, doğa yürüyüş yolu, teras kafe, bent üstü gezinti yolu, tek yürek etkinlik alanı, bisiklet yolu, piknik alanı, spor sahası, çınaraltı dinlenme alanı, sera, çocuk oyun alanı, mescit, otoparklar, tuvaletler olarak burası yeniden düzenlenmiştir. Burası 400 dönüm bir arazi şu anda. İlerde su doldurduğumuz alanda bin dönümü geçecektir. Proje çalışmalarına 2019 yılının 6. ayında dip çamuru temizleme ve arazi çalışmalarıyla başlattık. Derenin içerisi çamur doluydu. Projede Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi, Fen İşleri Dairesi, Kent Estetiği Dairesi ve ASKİ ve ANFA Genel Müdürlüğü ortak çalışma yürüttü. Alanın sadece peyzaj düzenlemelerinden ANFA Genel Müdürlüğüne bağlı 317 personel yaklaşık 22 bin 500 saat mesai yapmıştır. Rekreasyon alanının tamamına yaklaşık bin 250 adet ağaç 75 bin çalı, 15 bin çiçek 3 bin sarmaşığın dikimi ve 20 bin metrekare çim yapılmıştır. Burada atık problemi var. İki köyün atığını ortadan kaldırdık ve hayvancılık yapan 400 tesis var. Atıkları tehlike arz ediyordu. Sayın Cumhurbaşkanı ile yaptığımız görüşmede burayı tekrar rekreasyon alanı yaptığımızı ve kendisinden destek istediğimizi belirtmiştik. Çevre Bakanına da aynı talebi ilettik. Atık işi ortadan kalktıktan sonra Cumhuriyetin ilk zamanında açılmış baraj gibi buralar suyla doldurulacaktır. Burası yaz kış açık olacak ve Ankara halkı rahatlıkla gelebilecek.”

'TOPLAM 14 MİLYON HARCAMA YAPILDI'

Atatürk Heykeli’nin ANFA Sanat Atölyesi'nde üretildiğini belirten Başkan Yavaş, şeffaf belediyecilik anlayışı ile yapılan tüm harcamaları kamuoyuna açıkladıklarını belirterek, “Atatürk Evi baştan aşağı yenilenerek vatandaşların ziyaret edebileceği müzeye dönüştürülmüştür. Çevre Koruma Dairesi bugüne kadar 10 milyon 780 bin 128 lira harcamıştır. ASKİ Genel Müdürlüğü 1 milyon 390 bin 723 lira, Fen İşleri Dairesi Başkanlığı 1 milyon 830 bin 888 lira, Kent Estetiği Daire Başkanlığı da 615 bin 524 lira harcamıştır. Toplamda 14 milyon 616 bin 664 lira 40 kuruş harcama yapılmıştır” dedi. (DUVAR)