TÜM YAZILARI
Rus resmi: Lenin'den Trump'a
Rusya tarihine her zaman ilgi duyan ve tarih konulu birçok tabloya imza atan ressam Glazunov'a halk arasında “Rusya’nın SSCB Büyükelçisi” lakabı verildi. SSCB dağılınca Glazunov’un siyasi vizyonunun 'monarşist' olduğu öğrenildi. 'Sınıfsal ayrıcalık' prensibini benimseyen ressam, demokrasi ve hak eşitliğini inkar ediyordu.
'Kırım'da işgal açıklaması kabul edilemez'
Rus basınında bu hafta, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yaklaşık 20 yıllık yönetimine ilişkin bir analiz ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile ortak basın toplantısında kullandığı 'Kırım işgali' ifadelerine yönelik bir eleştiri öne çıktı. Voyennoye Obozreniye sitesinin yazarlarından İlya Polonskiy, Rusya'nın Erdoğan'ın bu sözlerine yanıt vermesi gerektiğini savundu.
'Suriye Kürdistanı projesi şimdilik rafa kaldırıldı'
Rus basını, Türkiye ile ABD'nin Suriye'de yaptığı güvenli bölge anlaşmasına geniş yer ayırdı. EADaily ajansı, ABD'nin tampon bölgeye geçici bir çözüm olarak baktığı yorumunu yapıp, "Neticede Amerika’nın 'Suriye Kürdistanı' projesi iptal edilmedi, rafa kaldırıldı" ifadelerini kullandı.
ABD Kürtler ve Türkler arasında manevra yapıyor
Kommersant gazetesindeki Marianna Belenkaya ile Kirill Krivoşeev imzalı yazıda “ABD’nin Kürtlerle Türkler arasında manevra yaptığı” öne sürüldü. Erdoğan'ın Suriye’de yeni bir operasyon ilan etmesi üzerine Pentagon'un Ankara’ya hemen geldiğini belirten yazarlar, görüşmenin tampon bölge üzerine mutabakat sağlayıp Türkiye’nin operasyonunu durdurmak için yapıldığını ifade etti.
Basit bir silah ticareti jeostratejik boyut kazandı
Jeopolitik Problemler Araştırma Merkezi Müdürü Leonid İvaşov, Voyenno-Promışlennıy Kuryer haber sitesinde yayımlanan yazıda S-400 kontratının uzun süre önemini koruyacağını tahmin etti. İvaşov'a göre bu durumun sebebi ilk bakışta basit bir silah ticareti olan bu kontratın jeostratejik açıdan değişik bir boyut kazanmasıyla ilişkili.
S-400 fikri 1974'e dayanıyor
Vzglyad.ru haber portalı S-400 alınması fikrini Kıbrıs Harekatı sonrasına dayandırdı. Harekattan sonra Türkiye'nin, Deniz Kuvvetleri'ni güçlendirirken Yunanistan'ın uçaklara ağırlık verdiğini anlatan portal, Ankara'nın bunun üzerine Batılı ülkelerden uçak savar sistemleri aldığını belirtti. Vzglyad.ru, Türk malı olmayan ve yabancı subayların kontrolündeki füzelerin Yunan uçaklarına karşı etkili olmadığının anlaşılmasının S-400'lerin önünü açtığını iddia etti.
ABD yaptırımları Astana Üçlüsü'nü yakınlaştırır
Türkiye'ye S-400 sevkiyatını değerlendiren Mejdunarodnaya jizn dergisine göre ABD’nin Türkiye yaptırımları Astana Üçlüsü'nü yakınlaştıracak. Çünkü Türkiye, yaptırım şartlarında yaşamayı öğrenen İran ve Rusya’nın tecrübesine muhtaç olacak.
Para sahipleri Erdoğan'ı 'cezalandıracak'
Svobodnaya pressa sitesinde iktisatçı Valentin Katasonov, Merkez Bankası başkanını değiştiren Recep Tayyip Erdoğan’ın “uluslararası para sahipleri” tarafından “cezalandırılacağını” tahmin etti. Bütün dünyada merkez bankalarının devlet makamlarından bağımsız olduğunu hatırlatan yazar, Arjantin örneğini verdi. 2010 yılında Arjantin Devlet Başkanı Cristina Kirchner, Merkez Bankası başkanı Martin Redrado’yu istifaya zorlayınca New York mahkemesi Amerikan bankalarındaki ülkenin hesaplarını bloke etti, Kirchner’e karşı dava açtırdı ve görevden alma süreci başlattı.
'Osaka düellosu'ndan Erdoğan galip çıktı
Regnum yazarı Stanislav Tarasov iki devlet liderinin “Osaka düellosundan” Erdoğan’ın “galip çıktığını” savundu. Tarasov, Türk liderinin hem S-400 krizini söndürdüğünü hem de NATO müttefikleriyle ilişkilerini koruduğunu yazdı.
'Faturayı ABD’ye kesmek artık işlemez'
EADaily yazarı Nikolay Protsenko’ya göre, 31 Mart seçim sonuçlarını iptal ettirmek İmamoğlu’na çok oy kazandırdı. Orta sınıfın kalabalık olduğu büyük şehirlerde muhalif adayların kazanması 'manidar' bulan Protsenko, "Ülkenin çektiği ekonomik sıkıntıların faturasının hep ABD’ye yüklenişi de artık işlemez oldu. 65 yaşındaki Erdoğan toplumu tatmin edecek yeni siyasi gündem yaratamıyor" dedi.
Türkiye sondaj krizini neden tırmandırıyor?
Nezavisimaya gazetesine konuşan Siyaset Bilimci Pyotr İskenderov, Ankara'nın sondaj krizini tırmandırdığını iddia etti. İskenderov bugünkü krizin iki nedeni olarak da "Kıbrıs’ta çözüm sürecinin çıkmaza girmesini" ve "Türkiye-AB ve Türkiye-ABD ilişkilerinin gergin olması"nı gerekçe gösterdi.
Ankara hâlâ Esad'ı devirmeyi planlıyor
Rusya Bilim Akademisi uzmanlarından Stanislav İvanov, Ankara’nın hâlâ Beşar Esad’ı devirerek yerine kendi kukla hükümetini kurmayı planladığını iddia etti. Nezavisimaya gazetesinde yayımlanan yazıda İvanov, Türkiye yandaşı militanların silah gücü ile Esad’ı deviremeyen ve tampon bölge konusunda NATO’dan destek alamayan Erdoğan’ın, Moskova’ya başvurduğunu ve Astana sürecini kullanarak “Suriye problemini” çözmek istediğini öne sürdü.
Rusya ile Batı arasında kalan Erdoğan
EADaily yazarı Vladimir Dobrınin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Putin ile yakınlaşmasının Batı’yı gittikçe daha çok rahatsız ettiğini yazdı. Dobrınin’e göre Rusya ile Batı arasında kalan Erdoğan ekonomik açıdan Rusya’yı tercih edecek.
Moskova Kürtleri 'hayali devlet' kurmakla suçluyor
Nezavisimaya gazetesinde yayımlanan yazısında Stanislav İvanov, İran ve Türkiye'nin Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunurken ikisinin de Şam’da kendi piyon rejimini düşlediğini belirtti. Yazara göre Moskova ise Kürtleri “hayali bir devlet” kurmakla suçluyor.
Erdoğan Kürt çıkmazında
Regnum yazarı Arif Asalıoğlu, Erdoğan’ın “Kürt çıkmazı"na girdiğini iddia etti. Yazara göre 31 Mart’tan evvel rakiplerini PKK’nın uşaklığı ile suçlayan AK Parti hükümeti, Öcalan ile müzakereye başladı. Maksadı, Kürtlerin oyları ile İstanbul’u yeniden kazanmak.
YSK baskısı umutsuzluk işareti
Eski TASS ajansı Ankara muhabiri Kirill Jarov, 31 Mart Yerel Seçimleri'ni değerlendirdiği yazısında Erdoğan ve 'takımı'nın ekonomiyi iyileştiremeyeceğinden itibarını kaybetmeye devam edeceğini tahmin etti. Jarov, "YSK’ya yapılan baskı bir umutsuzluk işareti ve ciddi siyasi gelişmelere yol açacak" dedi.
Türk demokrasisi ölümcül takla attı
Kommersant gazetesi yazarı Sergey Strokan, Recep Tayyip Erdoğan döneminde birçok “sihirli hile” yapmış Türk demokrasisinin yeni bir ölümcül takla attığını görüyoruz ifadesini kullandı.
S-400'ler iyi bir baskı aracı mı?
Pravda.ru haber portalına konuşan akademisyen İkbal Dürre Erdoğan’ın ciddi ekonomik sorunlar ile uğraştığını belirterek S-400’lerin Rusya’nın verdiği kredi ile satın alındığını hatırlattı. İmzalanan sözleşmeye konu olan füzelerin Türkiye’yi korumak için yetersiz kaldığını iddia eden Dürre, "S-400 davası ABD açısından bir tehdit değil ama Türkiye’ye iyi bir baskı aracıdır” ifadesini kullandı.
NATO: Alışkanlık evliliği
Regnum ajansı sitesinde çıkan yazısında Aleksandr Karpov, Washington’da düzenlenen NATO’nun 70'inci yıl dönümü kutlama törenini “anma törenine” benzetti. Kendisine göre üye ülke liderlerinin törene katılmayışı ittifakın zor bir dönemden geçtiğinin ispatladı.
İşbirliği Suriye'de harcanan parayı karşılamaz
Nezavisimaya gazetesi yazarı Vladimir Muhin'e göre Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunan Rusya, Suriye’nin bir kısmını “işgal eden” Türkiye’yi görmezden geliyor. Suriye probleminin çözülmekten uzak olduğunu öne süren Muhin, Rus-Türk askeri işbirliğinin meyvesi, sonu görünmeyen Suriye savaşı için Moskova’nın harcadığı parayı karşılamaz, dedi.
Erdoğan politik oyun oynuyor...
Moskovskiy Komsomolets gazetesinin mikrofon uzattığı Rusya Bilim Akademisi uzmanlarından Aleksey Arbatov, Türkiye’nin aslında ne Amerikan F-35 uçaklarına ne de Rus S-400 füzelerine ihtiyaç duymadığını iddia etti. Arbatov'a göre ikisini de istiyor gibi davranan Erdoğan sadece “politik oyun” oynuyor.
İstanbul, Erdoğan’a itaat etmedi
Nezavisimaya gazetesi yazarı İgor Subbotin de, ülkenin büyük şehirlerinin Erdoğan’ın kontrolünden çıktığını vurguladı. Subbotin'e göre nihai netice ne olursa olsun İstanbul, Erdoğan’a itaat etmedi.
Trump Erdoğan'a 'Kürt baskısı' yapmaya kararlı
Regnum ajansı sitesinde Stanislav Tarasov, Donald Trump’ın müttefiklere ihtiyacının kalmadığını tahmin etti. Tarasov'a göre Türkiye lideri ile “ortak dil” bulma ihtiyacı duymayan Trump, Erdoğan’a “Kürtler üzerinden” baskı yapmaya kararlı görünüyor.
Nazarbayev'in istifası neye sebep olacak?
Regnum ajansında çıkan Stanislav Tarasov ve Mira Gasanova imzalı yazıda, Nursultan Nazarbayev’in istifasının Recep Tayyip Erdoğan ile İlham Aliyev’e “geniş jeopolitik sahaya açılma fırsatı” vereceği öne sürüldü.
Suriye'de çıkar çatışması mı yaşanıyor?
REGNUM ajansı yazarlarından Sergey Şakaryantz, Ankara'dan son günlerde yapılan iki açıklamayı değerlendirdi. Şakaryantz Hulusi Akar'ın Menbiç’te Türk askerlerinin Ruslarla beraber devriyeye başladıklarına dair söyledikleri ve Süleyman Soylu'nun İran ile beraber PKK’ya karşı bir operasyona hazırlanıyoruz açıklamaları üzerine Türkiye’nin çıkarlarının Rusya ile İran’ın çıkarlarına daha çok ters düştüğünü iddia etti.
Rusya Astana'dan İsrail için vazgeçer mi?
Nezavisimaya gazetesi yazarlarından Vladimir Muhin Moskova’nın “Astana platformundan Rus-İsrail ittifakı için vazgeçtiğini” öne sürdü. İsrail basınına atıfta bulunan Muhin, "Binyamin Netanyahu’nun Moskova ziyaretinin ana sonucu 'Rusya, İsrail ve başka ülkeler tarafından Suriye’den yabancı askerleri çektirmeyi çabalayan çalışma grubunu' kurmaya yönelik karar oldu" dedi.
Suriye'de Şark usulü pazarlık zamanı
TASS'tan Jarov, Suriye'de yeni bir operasyon konusunda Ankara’nın “Kürtleri güneye doğru iterek topraklarına Türkiye yanlısı Arapları yerleştirmek” istediğini öne sürdü. Söz konusu bölgede Türkiye'nin konut ve altyapı projeleri üstlenmek istediğini anlatan Jarov "Büyük krizleri aşmayı bildiklerini gösteren Putin ile Erdoğan’ın Suriye’de anlaşabileceğini ümit ediyorum. Artık Şark usulü pazarlık dönemine giriliyor” dedi.
ABD Avrupa'ya canlı kalkanlık mı önerdi?
Voyennoye obozreniye sitesi yazarı Boris Cereliyevskiy, Suriye’den çekilen Amerika’nın Avrupalı müttefiklerine Türkiye ile Kürtler arasında “canlı kalkan” oluşturmayı teklif ettiğini öne sürdü. Washington’un planına göre Amerikan askerleri ülkeden çekilir çekilmez yerini Avrupalılar alacak.
Soçi 'Güvenli bölge-İdlib takası'na odaklandı
Nezavisimaya gazetesinde yayımlanan yazıda İgor Subbotin Soçi'de tartışılan konuları ele aldı. Rusya açısından savaş sonrası ana sorunun Türkiye ve İran’ın nüfuzunu sınırlamak olduğunu iddia eden yazar, Moskova ve Ankara’nın “güvenli bölge – İdlib takası"na odaklandığını tahmin etti.
Moskova, Şam-Ankara ortaklığı istiyor
Nezavisimaya'dan Stanislav İvanov'a göre Ankara, Washington ile tampon bölge konusunda mutabık kaldı. Moskova da bu plana ilgi duymakla beraber söz konusu bölgeyi TSK ile Suriye ordusunun ortaklaşa kontrol etmesini istiyor.