Evren Aybars

evrenaybars@gmail.com
TÜM YAZILARI
Bask usulü Txuleton bifteği İspanyol et restoranları, yöresel adı Asador olan et ustaları, yüksekliği ayarlanabilen ızgaralarda kömür ateşinde etleri pişiriyorlar. Geleneksel olarak etin yanında da patates kızartması ve közlenmiş kırmızı biber servis ediliyor.
Bask usulü balık Bu tarifin en önemli kısmı, kemiksiz fileto kullanmak. Mümkünse de balığın orta bölümleri, daha kalın kısımlarını kullanmak. Bazı balıkçılar büyük balıkları fileto olarak porsiyonlayıp satıyor, o şekilde denk gelirseniz özellikle bu tarif için çok uygun. Patatas bravas İspanyol tarifleriyle ilgili en büyük zorluk, tütsülenmiş paprika. Maalesef kendisini bu aralar ülkemizde bulmak zor olabiliyor, ancak birçok İspanyol yemeğinin en önemli parçası da bu baharattan gelen füme tat. Bulabilirseniz mutlaka temin edin.
İspanyol mutfağına giriş: Pa amb tomàquet Domatesli ekmek aşırı basit bir tarif olmakla beraber birçok yan malzeme ile servis edilen bir baz niteliğine de sahip. İspanya’da birçok şarküteride, füme balık gibi giriş yemekleri bu ekmeklerle servis ediliyor. Siz de örneğin bir şarküteri veya peynir tabağı yanına deneyebilir ve gerçekten şaşırabilirsiniz.  Biz balık pişirmeyi bilmiyoruz Bugünkü yazı, önümüzdeki haftalarda yazacağım İspanyol tarifleri için bir girizgah olacak açıkçası çünkü çok uzun bir yolculuk sonrası sabaha karşı eve varabildim ve size güzel bir tarif verecek kadar hazırlık yapamadım. Ancak gelecek haftadan itibaren birkaç hafta üst üste sizlere İspanyol mutfağından tarifler vereceğim. Michelin yıldızlı balık Burada en önemli konu seçeceğiniz balık. Ben bu tarifi özellikle mercan, levrek, kaya levreği, çipura gibi beyaz etli balıklarla öneriyorum, somon ile de olabilir ancak somonun pulları her zaman yeterince iyi çıkarılmış olmayabiliyor, kullanacaksanız mutlaka dikkat edin. Ankara’nın yeni kokteyl barı Menaj Ankara ağırlıklı olarak bir memur şehri ve yemeğe ayırılabilen bütçeler İstanbul’un belli bir kesimi kadar yüksek olmuyor elbette ama yine de bir zamanların meşhur RV’si gibi bir alternatifin olmaması da bir sıkıntı.  En basit akşam yemeği Dünyadaki herhangi bir ülkenin en saygın üniversitelerinden birinin başına tepeden paraşütle indirilmiş bir rektörsünüz, bütün akademik personeliniz sizi protesto halinde. Nereye gitseniz öğrencilerinizden kaçmak istiyorsunuz, akşam yorgun argın eve gidip basit bir yemek yapmak istiyorsunuz.  Uzakdoğulu somon Somon çok faydalı bir gıda, Omega-3, protein, B vitaminleri, potasyum gibi besleyici unsurlar açısından zengin ve hem lezzetli hem de çok çeşitli tarifler kullanarak pişirilebilir.  Onbeş adında bir pizzacı Benim şahsen en sevdiğim tarz olan Napoli, ince bir hamur ancak kabarık bir kenar ve fırının sıcaklığı ile oluşan, leopar benekleri de denen kenarlardaki siyah noktalar ile öne çıkar. Trafik lambası omlet Ben size bu sabah yaptığım omletin tarifini yazayım, sebzeleri dilediğiniz gibi değiştirerek farklı şeyler deneyebilirsiniz. Öncelikle yumurtaları kırıp iyice çırpın. Tuz ve karabiber ekleyin, peynirleri de ekleyip tekrar karıştırın. Ayvalık’tan bir daha Tamam Tamam Yalı, yaz aylarında yine yoğunluk nedeniyle fiks menü çalışıyor. Öncelikle, buraya mutlaka olabildiğince aç gelmelisiniz. Çeşit bol, lezzetler gayet iyi. Mezelerin bir kısmı eski Tamam’dan tanıdık, aklımda kaldığı kadarıyla tarçınlı barbunya, kuru cacık, teretür, yoğurtlu patlıcan aynı formüllerle yapılıyor. Evde döner yapmak Dönerin ekmek arasında sunumunun yaygınlaşması 1960’lı yıllara denk geliyor. Sonrası ise sanıyorum hepimizin malumu. Ben de şahsen dışarıda olup acıktığımda eğer etrafta bildiğim iyi bir dönerci varsa genellikle ayakları oraya doğru sürüklenenlerden oldum hep.  Fransız usulü çilekli tart Eğer gerçekten iyi bir pastacılık deneyimi istiyorsanız mutlaka bir mutfak tartısı kullanmalısınız. Çünkü en iyi sonuç, adeta kimyasal bir reaksiyonun girdi çıktıları gibi hassas ölçülerle alınır.  Bir dost masasına, bir müziğe yenilmek   Bizler alkolik değiliz, zaman zaman bir dost masasında bir araya gelip iki kadeh bir şeyler içerek sosyalleşmeyi severiz. Bunu yaparken eşlik eden bir müziği de isteriz. İşte bunları sevemiyorsunuz. Patlıcan mevsimine girerken alinazik Alinazik benim çocukluktan beri çok sevdiğim bir yemek. Annem, beğendi ağır olduğu için daha hafif olsun diye genellikle alinazik yapardı bize. Hem de daha kolay. Tek derdi patlıcanı közlemek aslında. Ton balığı utanır mı? Ton balığını makarnaya koyma hadisesiyle birlikte size bari gündemi yakalayarak bir ton balıklı makarna tarifi yazayım dedim. En azından bu iğrenç reklam, lezzetli bir tarife dönüşsün. Final maçı yemeği: Sosis patates sote Bu tarif çocukluk yıllarımdan, büyüdüğüm evde yan komşum ve çok iyi arkadaşım Metin’in annesi Almandı, birkaç defa bize bu yemeğin benzerlerini yapmıştı, ben de kendime göre yapmaya çalışırım... Bahar kokulu köfte Köfte harcınızı dolaptan çıkarın, istediğiniz şekilde ve boyutta köftelerinizi oluşturun, çok hafif yağlanmış tavada veya mangalda köftelerinizi güzelce pişirin. Enfes kokulu bir köfte yiyeceksiniz. Limonlu tavuk Esas olarak limonlu tavuk tarifi ise biraz daha zengin, sarımsak ve taze otlar kaçınılmaz malzemeler. Bu tarifte size parça tavukla pişirmeyi anlatacağım. Efes Final Four’da Larkin, seyircinin desteğinden müthiş enerji alabilen bir oyuncu, ayrıca çok duygusal bir yapısı var. Burada önemli görev Larkin’in motivasyonunu en üst seviyeye çıkaracak olan Ergin Ataman’a düşecek. Urlabahçe Urlabahçe, Instagram’da kolayca bulabileceğiniz bir sayfa. Urla enginarları, hem çanak hem de baby enginar olarak başlıca ürün diyebiliriz. Gastroturizm’in zirvesi Açıkçası, yediğimiz her şey üst seviye lezzetlerdeydi, hepsini burada saymam gerçekten imkansız. Ancak Olympos Mountain Lodge’u, aklınızdan kolay kolay çıkmayacak bir deneyim olarak özetlemek mümkün.  İç baklalı enginar çorbası Antalya’da bizi ağırlayan çok sevgili bir arkadaşımızın yaptığı enfes bir enginar çorbasını o kadar beğendim ki, sizlere tarifini anlatmasam ayıp olacak. Tatlı ekşi soslu tavuk Bizim memlekette Uzak Doğu lokantalarının çoğu, tarifleri Türk damak tadına yaklaştırmaya çalıştığı için bu konuda çok başarısızlar. Bulaşıcı Sandviç: Sloppy Joe Sloppy Joe için bulabildiğiniz en iyi hamburger ekmeğini kullanmaya çalışın. Mutlaka ama mutlaka ekmeklerin içlerini küçük bir parça tereyağı veya zeytinyağı ile kızartın. İtalyan bonfile salatası Covid-19 belası yokken ve önceki işyerimde çalışırken iş nedeniyle çok sık İtalya’ya yolum düşerdi. Hatta İtalya ilk Covid-19 vakasını duyurduğu sıralar oradaydım, o da son yurtdışı seyahatim oldu zaten. Neyse, işte bu seyahatler sayesinde İtalyan mutfağı hakkında kendimi oldukça geliştirebilme imkânım da oldu haliyle.  Fırında Ratatouille’lu tavuk Bu sıralar, yine son haftalarda yazdığım üzere, kilo kaybına yönelik bir düzen içerisindeyim. Benim gibi haftasonu oldu mu pizza yapayım, hamburger yapayım (ekmeği de kendim yapıyorum elbette) falan diyen bir insan için evde 7 tane aysberg ve 5 tane taze rezene bulunması ile barışmak çok kolay bir şey değil. Lahanaya acı lezzet Çin yemeklerinin en sevdiğim taraflarından birisi, wok ile çok hızlı yapılmaları. Önceden malzemeleri hazırladıktan sonra, pişirme süresi sadece dakikalar alıyor. Diyet salatası Ben bu salatayı bir dilim kızarmış ekşi mayalı ekmekle çok severek tüketiyorum. Peynirsiz haliyle veganlara da uygun ve çok düşük kalorili bu salata, birkaç dakikada hazırlanması ile de benim favorilerimden. Eğer eksik malzemeniz varsa da dert değil, aslında bu formülü zamanında sadece domates, salatalık, yeşil biber, zeytin ve beyaz peynir ile başlatıp, sonradan diğer malzemeleri eklediğimi söyleyeyim, her şekliyle hem hızlı hem de lezzetli bir salata.