TÜM YAZILARI
Şiddet ve mimarlığın kesişimleri
Şiddet ve mimarlığın kesişimi, inşa edilmiş çevre ile insan davranışı arasındaki karmaşık etkileşimden ibaret. Neyin tetikleyici, neyin araç neyin sonuç olduğunu kestirmek gerçekten de son derece zor. İç içe geçmiş olan bu meknizmaları anlamak için olabilen her fırsatta konuşmak, anlamaya ve anlamlandırmaya çalışmak, özetle karışık bir yün yumağını açarak yeniden sarmak gerekli.
Genç kadın girişimcilerden etik mobilya markası: Edizione Living
Yeni mobilya markası Edizione Living’in Çiftehavuzlar’da yer alan mütevazı mağazası size markanın koleksiyonu hakkında karşılaşmak istediğiniz tüm bilgiyi ve ruhu veren, aydınlık, sade bir nokta. Markanın kurucusu iki genç kadına hedeflerini ve çalışma ilkelerini sorduk.
Festivallerden felsefeye ışık hakkında notlar
İnsanın ışık ile olan ilişkisi, onun en saf korkularının, dileklerinin ve minnet duygusunun bir ifadesi olarak aslında tüm insanlık adına büyük bir ortak değer. Işık ile insan varoluşu arasındaki en derin bağlantılardan biri de bilgi ve aydınlanmanın temsili olarak görülmesi.
Simetri: Duygu dünyamızla tasarım arasında güçlü bir bağ
Kompleks ve asimetrik bir yapı, bir tasarım eğer beğeni yaratıyorsa ve kabul görüyorsa mutlaka kendi içinde ve/veya tamamlayıcı çevresi ile bir uyum ve denge içinde olmalı. İnsan beyni aksini ret ediyor.
Tasarımda global disiplinlerarası pratik: Snøhetta
1987 yılında Kjetil Thorsen önderliğinde bir grup genç tasarımcı ile birlikte kurulan Snøhetta, 1989 yılında New Yorklu mimar Craig Dykers ile birleşerek dünyanın kapılarını açmış. Ofisin ilk işi olan ve Mısır’da yer alan Alexandria Kütüphanesi hem World Architecture Award hem de Ağa Han ödülüne layık görülen bir proje. İkili daha sonra ikiz kuleler için tasarladıkları pavyon ile iyice tanınır hale gelmiş.
Fransa’dan İtalya’ya tasarım
Paris tasarım adına önemli bir buluşmaya daha imza attı. Design Miami Paris’e damgasını vuran ise İtalyanlardı. Etkinliğin en önemli sunumu İkonik Fornasetti markası ile gerçekleşti. Fornasetti, sanat, zanaat ve işlevselliği birleştiren benzersiz ve tuhaf tasarımlarıyla tanınan ikonik bir İtalyan markası.
Bilincin tasarımı için bir araç olarak rüyalarımız
Rüya hatırlama sıklığının ve rüya karmaşıklığının yüksek yaratıcılıkla ilişkili olduğu ölçümlenebilmiş. Başka bir deneyde deneklere rüya sırasında koku eşlik etmiş; bu koku ile uzak anılarını birleştirebilen deneylerde yine yaratıcı performansta artış ölçülmüş.
Bir hikaye anlatıcısı olarak mimar
Mimar kendi müziğini bestelemeyi, kendi yaratımını ortaya koymayı, bir bakıma kendi kurgusunu, hikayesini anlatmayı idealize eder. Mimarın yapıtında sunduğu hikayeyi anlamak, hissetmek, yaşamak mümkün olabilir çoğu zaman ve aslında bunun içinde kendimizi bulabildiğimizce o mimarı başarılı olarak addedebiliriz.
Tasarımda koleksiyonerlik ve New York’ta bir tasarım galerisi: Zarolat
“İyi” tasarım, o tasarımın doğru malzemelerle, üstün estetikle üretilmiş, bu bakımdan zamansız, son derece iyi fonksiyonellik sunan, güvenli, uzun ömürlü, çevreye zararsız bir nesneyi ifade ediyor. Bu hafta size, İstanbul – NewYork arasında mekik dokuyan genç bir mimar olan Zeynep‘in NewYork’ta kurduğu ZAROLAT isimli tasarım galerisini tanıtmak istiyorum.
Tasarıma ve tasarımcıya ilham veren güneş
Mimarlık pratiği ve güneş, iyi bir ikili. Tarihten bu yana söylem tersi olsa da her mimari yapıtın güneşle ilişki kurduğu, gün ışığını iyi kullandığı söylenemez. Güneşi dertlenen mimarların yeri bende başkadır.
Moda ve ev dekorasyonu kol kola
Dev moda zincirlerinin ev koleksiyonlarına ağırlık vermelerinin ardında hazır giyimden ilham alan moda trendlerini iç mekanlara dahil ederek, kişisel tarz ile yaşam alanı arasında bir uyum ve bütünlük hissi yaratma vaadi var. Ev, çok uzun zamandır bir tasarım düşüncesi ürünü değil; bir hazır tüketim alanı haline dönüşme yolunda hızla ilerliyor.
'Yanlışlıkla' Abramoviç öğrencisi Chiharu Shiota nihayet İstanbul’da
Küratörlüğünü Öykü Özsoy Sağnak’ın üstlendiği Dünyalar Arasında isimli Chiharu Shiota enstalasyonu, Türkiye ile Japonya’nın 100. işbirliği yıldönümü vesilesiyle, Japan Foundation destekleri ile gelecek bahara kadar 20. yılını kutlayan modern müzemizde kaçırılmaması gereken bir iş olarak izleyicisini bekliyor.
Dünyayı kurtaran tasarım
Mimarlık alanında kaçınılmaz kavramlar olan sürdürülebilirlik ve dayanıklılığı teşvik eden örnekler, yerel malzemeler artık hak ettikleri değeri görmeye başladılar. Güneş enerjisi ile ısınma, nefes alan cepheler ve doğal havalandırma gibi yeşil bina tasarım ilkeleri, enerji tüketimini azaltmaya ve iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmeye yardımcı olmaya çalışıyor.
Felix Gonzales-Torres ve enstalasyon sanatı
Son haftalarda seyahat halinde iken, otel odamdaki beyaz yatağıma bakınca ve pasaportum elimde oradan oraya koşturunca, Felix’in üzerimde ne büyük izler bıraktığını anımsadım. Onun tüm eserleri, yani her biri birer seri üretim nesnesi olan gündelik eşyaların tümünü, bir sanatçı bakışıyla ve onun derin duygusal dünyası eşliğinde yeniden ve daha derinden anımsamak için kendime ilk fırsatta söz verdim.
Tasarımda tevazu
Afrika çöllerinde karşılaşabileceğiniz köklü bir kabilenin özgün kulübeleri, kendilerine yeten tüm temel ihtiyaçları karşılayan, sahip oldukları toprak, taş, ot gibi malzemeleri içeren yapılar olarak hayranlık uyandırıcıdır. Modern insan, “çok” lar ile donatılmış yaşamında böyle bir yerde yaşayamaz ama dinlenmek için böylesi bir “az” lığın hayalini kurar. Durup üzerinde düşünelim.
Vandalizm
Tarihteki ayaklanmalardan bu yana, vandalizm için artık mutlaka toplu bir kalkışma, protesto ortamı veya savaş gibi şiddet içeren atmosferler gerekmiyor. Çağdaş yaşamda bireyler veya arkadaş grupları, sırf canları istediği için yaşadıkları kentte bu tür bilinçli bir zarar verme, kırma, boyama, değiştirme eğilimi gösterebiliyor.
Akıl sağlığını tasarlamak
Akıl çok çabuk manipülasyona uğrayabiliyor; siyaset arenasında buna algı operasyonu deniyor. Algı operasyonu sadece siyasetle veya alışverişle sınırlı değil ve kalmayacak da. Bedensel olduğu kadar akıl sağlığımıza da sızan teknoloji temelli tasarımlar konusunda belki de hiç olmadığımız kadar sorgulayıcı olmamız gerekli.
2024 yaz olimpiyatlarından tasarım hikayeleri
Lehanneur meşale tasarımında kıvrımlı bir tasarım tercih etmiş. Olimpiyat oyunlarının ilk gününden itibaren insanlar ve milletler arasında birliği, barışı ve adil mücadeleyi simgelediğini biliyoruz. Meşalenin ateşi antik çağlardan bu yana bize bu erdemleri hatırlatmak üzere yanıyor. Bu tasarım, ateşin kendisini ön plana çıkaran ve tüm kavramları anımsatan bir çizgide hazırlanmış.
Yaşam kalitesi nedir?
Monocle dergisi 2015 yılından bu yana “Quality of Life” isimli birkaç gün süren bir konferans etkinliği düzenliyor. Daha önce Lizbon, Viyana, Berlin, Zürih, Madrid, Atina, Paris ve Münih’te düzenlenen bu konferansın bu yılki edisyonu 10-12 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek.
Düşünen, üreten, duyarlı insanların birleştiği ses: Açık Radyo
Türkiye’nin düşünen, üreten insanları her açıdan tehdit altında. Her gün bir yeni özgürlük alanına gölge düşürülüyor. Böyle zamanlarda iyi niyet, dayanışmanın gücü, daha iyi bir dünyanın insanı olmak hepimize düşen olsa gerek; hepsinden daha önemlisi ise vicdan.
Tasarımda tereddüt çağı ve mihenk taşı
Serginin başlığı olan Mihenk Taşları, içinde bulunduğumuzu iddia ettiğim tereddüt çağı için de çok önemli bir eşya bir bakıma. Bulunan madenin altın olup olmadığını anlatan bu sert ve kara taş, bir bakıma asıl olan ile olmayanın ayrılmasına aracılık ediyor.
Sempozyumdan plajlara: Chaise longue
Chaise Longue, yani uzanarak oturma, tarihin çok eski zamanlarından günümüze gelen ve sandalyenin taşıdığı fonksiyonellikten tamamen farklı bir anlayışın objesi.
Can güvenliği için tasarım
Hava yastığı tıpkı emniyet kemeri gibi yine önemini göz ardı edebildiğimiz başka bir önlem ile birlikte kullanıldığında, kazalardaki riski azaltan iki önemli tasarım unsuru. Otomotiv endüstrisinde tasarımcılar ve mühendisler her alanda riskleri azaltmak için çalışmalar yapıyor.
Patriyarklar akşam yemeğinde vajina yer mi?
60 yıldır sürekli üretmiş ve halen üreten bir sanatçı olarak Judy Chicago’nun her bir eseri patriyarkaya mesaj taşırken, The Dinner Party, hafızalara kazınan bir sanatsal üretim olarak dünyanın sanat tarihindeki önemini koruyor.
New York’tan bir etkinlik, The Worldaround: Dünya genelinde mimarlık
The Worldaround'un küresel kamu programları ve etkinlikleri ilk günden beri eleştirmenlerce oldukça beğenildi ve böylece bu organizasyonun disiplinlerarası, ilerici, eyleme dönüştürülebilir fikirleri yıllar içinde daha çok ilgi odağı oldu. Sunumların büyük bir kısmı iklim adaletine odaklanarak çağdaş mimarlık ve tasarım kültürünün şimdiki, yakın ve gelecekteki durumunu paylaşıyor.
Guggenheim ve yapay zeka çağında bir flashback: Sürrealizmin aktörleri
Belki kağıtlar katlanmıyor ama yeni çağın enfes kadavraları bugün teknoloji sayesinde yapay zeka tarafından yaratılıyor. Bu kez cümleler kağıda değil chatbox’a yazılıyor ve makinenin kolektif olarak derlediği metinler, mısralar, görseller önümüze dökülüyor. Eğer tanım yeterince iyi değil ise ortaya çıkan sonuç da tam bir hayal kırıklığı oluyor.
Merak ve tasarım
Uzmanlar merakımızı alevlendirmek için, daha araştırıcı olmamızı, rutinlerimizden dışarı çıkmayı, yürüyüş yapmayı ve çevremizi fark etmemizi, işleri biraz oluruna bırakmamızı, çevremizi sık sık değiştirmemizi, soru sormamızı, cesaretli olmamızı öneriyorlar.
Mimarlık sergileri ne işe yarar?
Zaman Cetveli Sergisi, Tophane-i Amire'de açıldı. Küratörlüğünü Meriç Öner’in gerçekleştirdiği sergi, Erginoğlu-Çalışlar ofisinin otuz yıllık serüvenini projelerin araştırma, tasarım ve uygulama süreçlerinden derlenen nesneler ile aktarıyor. İşlerin paralelinde Zaman Cetveli’ne eklenen olaylar dizisi ise Türkiye ve dünyada otuz yılın bazı eşiklerini anımsatarak sergiyi ortak bir geçmişe yayıyor.
Analog, katmanlar, rüya ve Wim Wenders
Festivalin Perfect Days’i kendisi bir kitap gibi açıldıkça açılan, geçmişten günümüze katmanlandıkça çoğalan, merakımızı kurcaladıkça derinleşebilen bir Wenders klasiği. Wender’s bu filmde bir yandan da analog bir dünyadaki tanışıklığımızı koz olarak kullanıyor. Filmde müziğin de karakterle eş zamanlı koştuğunu ve böylece bu klasik kullanımlardan bir adım öteye geçtiğini görüyoruz.
Tasarıma duyarlı bir kent hayal mi?
Tasarım problem çözme, yenilik sunma ve toplumsal değişim için güçlü bir araç. Tasarım düşünceyi tetikleyerek, insanların olaylara daha yaratıcı ve özgür biçimde bakmasına, kimi zaman da çok daha farklı çözümler sunmasına olanak tanıyan bir kavram. İyi tasarım bizim demokratik hakkımız ve bunu mümkün olan her alanda aramalıyız.