Yedek akçe oranı yüzde 10'a düşürülüyor

AK Parti, 32 maddelik ekonomi paketini Meclis Başkanlığı'na sundu. Yeni düzenleme, Merkez Bankası yedek akçe oranının yüzde 20'den 10'a düşürülmesini öngörüyor. Düzenleme ayrıca yedek akçenin TBMM Genel Kurul kararı olmadan Hazine'ye devredilmesinin de önünü açıyor. Pakete göre 'Varlık Barışı' 6 ay daha uzatılacak, yurtdışına çıkış harcı zamlanacak, klonlanmış telefonlar 4 ay içinde kullanıma kapatılacak.

Abone ol

DUVAR - Merkez Bankası (MB) Başkanı Murat Çetinkaya'nın, 'yedek akçe'nin Hazine'ye devredilmesine direndiği için görevden alındığı belirtilirken, AK Parti 32 maddelik ekonomi paketini bugün Meclis Başkanlığı'na sundu. Paket, Merkez Bankası'nın yedek akçesinin yüzde 10'a dürüşülmesini öngörüyor. Merkez Bankası halen kârının yüzde 20'sini yedek akçe olarak ayırıyor.

CHP eski milletvekili Barış Yarkadaş, AK Parti'nin Meclis'e getirdiği düzenlemenin, yedek akçenin (ihtiyat akçesi), genel kurul kararı olmadan Hazine'ye devredilmesini de öngördüğünü belirtti.

40 MİLYARLIK YEDEK AKÇEYE GÖZ DİKİLDİ

Yedek akçe, MB'nin kanun gereği olağanüstü durumlarda kullanılmak üzere kenara ayırdığı rezervler anlamına geliyor. Merkez Bankası'nın kârı üzerinden olağanüstü durumlarda kullanılmak üzere kenara ayrılan yedek akçeler, Merkez Bankası'nın bilanço verilerine göre 2018 yılı sonunda 27,6 milyar lira seviyesindeydi. Şu anda MB'de yaklaşık 40 milyar TL'nin yedek akçe olarak rezervlerde olduğu biliniyor ve bu para, Hazine'ye aktarılmak isteniyor.

KARŞILIKSIZ PARA BASMAK GİBİ

Uzmanlar, yedek akçenin Hazine'ye aktarılmasının karşılıksız para basmaktan farkı olmayacağını ve bu durumun ekonomiye büyük zarar vereceğini söylüyor.

BÜTÇE AÇIĞI KATLANDI, YEDEK AKÇE GÜNDEME GELDİ

Hükümetin, yedek akçe hamlesinin arkasındaki nedenlerin başında ise devasa boyutlara ulaşan bütçe açığı geliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, sene başında yaptığı sunumda, 2019 yılı toplam bütçe açığının 80 milyar TL olarak gerçekleşmesini beklediklerini açıklamıştı. Ancak henüz yılın ilk dört ayında, bütçe, 54,5 milyar lira açık verdi. Oysa 2018 yılının ilk dört ayındaki bütçe açığı 23,2 milyar liraydı.

Öte yandan Meclis'e sundukları yasa teklifiyle ilgili açıklamalarda bulunan AK Parti Başkanvekili Mehmet Muş, şu bilgileri verdi:

VARLIK BARIŞI UZATILIYOR: Varlık Barışı'nın süresinin 6 ay daha uzatılmasını (31 Aralık 2019) teklif ediyoruz. Yine aynı şekilde basit  şekilde vergilendirilen esnaflarımız var, müracaat etmeleri halinde gider kısmına bakılmaksızın gelirin belirli oranda vergi vermesinin önünü açıyoruz.

YEDEK AKÇE DÜZENLEMESİ: Teklifte Merkez Bankası yedek akçesinin yüzde 10 olarak ayrılması da yer alıyor. Merkez Bankası'nın kanununda değişikliğe gidiyoruz. Yedek akçe olarak ayrılan oranları Türk Ticaret Kanunu ile uyumlu hale getiriyoruz. Yüzde 10 olarak yedek akçenin ayrılmasını teklif ediyoruz. Merkez Bankası Başkanı'nın görev değişikliği kanuna uygun.

YURTDIŞI ÇIKIŞ HARCI 50 TL OLUYOR: Yurt dışına çıkış harcının 15 TL'den 50'ye çıkarılmasını teklif ettik.

ŞİRKETLER BORÇ YAPILANDIRMASI: Mali sistemde bulunan firmaların borçlarının yapılandırılması için düzenleme getiriyoruz. İstanbul Yaklaşımı benzeri bir sistem. 2 yıllık sürede şirketler müracaat etmesi halinde belli başlı teşvikler olacak ve borçlar yapılandırılacaktır.

KLONLANMIŞ TELEFONLAR: Klonlanmış telefonların, 4 ay içerisinde kullanıma kapatılacak. Bunların sisteme dahil olabilmesi için, vatandaşlar 1 yıl içerisinde müracaat edip 250 lira yatırmaları halinde entegre edilecektir.

(EKONOMİ SERVİSİ)