Yediemin düzenlemesi heyecan yarattı: 'Araçlar otoparklardan çıkacak'

Urfa'da yediemin otoparkı işleten işletmeciler, hükümetin yedieminlere ilişkin aldığı karardan memnun. İşletmeciler, uygulamayla yıllardır otoparkı işgal eden araçların azalmasını bekliyor.

Abone ol

URFA - TBMM Başkanlığı'na sunulan 9'uncu Yargı Paketi'nde yediemin otoparklarındaki araçlarla ilgili de düzenleme yer aldı. Düzenlemeye göre, yediemine terk edilen 15 bin araç hızla satılacak.

Yargı paketinde Karayolları Trafik Kanunu uyarınca trafikten men edilerek alıkonulan araçlardan yediemin otoparklarında bulunup da sahipleri tarafından teslim alınmayan veya sahiplerine ulaşılamayan araçların satış usulü kolaylaştırılmak suretiyle bu araçların ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor.

 Tüm Yediemin Otopark ve Çekiciler Hukuk Komisyonu Başkanı Aziz Göl

'EKONOMİYE KAZANDIRILICAK'

Söz konusu düzenlemeyi Urfa'daki yediemin işletmecileri olumlu karşıladı. Tüm Yediemin Otopark ve Çekiciler Hukuk Komisyonu Başkanı ve Yediemin Otopark işletmecisi avukat Aziz Göl, yediemin otoparklarında çürümeye bırakılan araçların bu düzenleme ile ekonomiye kazandırılacağını belirtti. Göl, “Bu araçlar peyderpey ihaleye çıkarılıp satılacak, ihalelerden vatandaşlar, sanayici, kaportacı, esnaf, boyacı hazine hepsi kar edecek. Devlet sadece bu araçlardan 14 kalem kar alıyor, ekonomiye katkı oluyor” diye konuştu.

“Bu paketle birlikte ilk etapta on bine yakın araç satılacak daha sonra bu sayı yükselecek” diyen Göl yaklaşık bir yıl sonra ihalelerin başlayacağı tahmin ettiğini söyledi. 

Düzenlemeden memnun olduğunu bildiren Gül, “Herkes için faydalı bir kanun olacak. Bizden rapor istediler, 'Türkiye genelinde bir rapor oluşturuldu, kaç araba satışa çıkacak' diye. Sigortası olmayan, muayenesi olmayan araçlar yediemine çekiliyordu. Bu araçlar sahipleri tarafından teslim alınmıyordu. Hal böyle olunca araçlar yediemin otoparkında çürümeye terk ediliyordu. Bu araçların satışına engel birçok madde vardı, şimdi bu yargı paketi ile engeller kalkıyor. Yediemindeki araçların yüzde 30 ya da 40'ı boşalacak. Bizim kapasitemiz şu anda yüzde 90'da, yüzde onluk bir açığımız var” diye konuştu.

Yediemin otopark işletmecisi Ahmet Budak

'YERİMİZ YOK DİYE ARAÇLARI ÜST ÜSTE KOYUYORUZ'

Yıllardır yediemin otopark işletmeciliği yapan Ahmet Budak da düzenlemenin yasallaşması halinde hem kendileri için iyi olacağını hem de devletin kazanacağı görüşünde.

Budak, “Borçlar silinir mağduriyeti gider. 10 yıldır hatta 10 yıldan fazlardır bekleyen araçlarımız var şu an otoparkımızda. Satılırsa devletin kasasına da iyi olur bizler için de yer açılır, nefes alırız. Şu an burada o kadar çok araç var ki, üst üste koyuyoruz artık" ifadelerini kullandı.

Bazen yer olmadığı için getirilen araçları alamadıklarını söyleyen Budak, şöyle devam etti: "Burada bir servet eriyor. Bir aracın 10 yıl sonra satıldığında değeri kalmıyor. Düzenleme aracı buraya getirilen vatandaşın da işine gelir, borcu silinir. Belki üstüne para bile kalacak ama araç yıllarca bekleyip değerini kaybettiğinde borcunu ödeyemiyor. Zarar ediyor." 

Düzenlemenin tüm tarafların yararına olacağına inanan Budak, bu konuda atılan adımı desteklediğini söyledi.