Yeğeni göçük altında kalan köylü: Lanet olsun madene, huzur bitti

İliç'teki maden faciasında toprak altında kalan işçi Kenan Öz'ün amcası Ahmet Öz, maden açıldıktan sonra başlarına gelenleri anlattı.

Abone ol

DUVAR - Anagold Maden Şirketinin 2011 yılında arazilerini almasıyla beraber Karasu Nehri'nin dibine maden sahasının 250 metre aşağısında taşınan Çöpler Köyü'nden de göçük altında iki işçi kaldı. İşçi Kenan Öz'ün amcası Ahmet Öz'ün de üç oğlu madende çalışıyor. Ahmet Öz bir yandan da akciğer kanseri ile mücadele ediyor. Öz, "Lanet olsun madene. Huzur bitti, komşuculuk bitti. Allah versin de bu çocukların cenazeleri bulunsun başka diyecek bir şey yok" dedi.  

ANKA'nın haberine göre, maden şirketinin 2011 yılında arazilerini almasıyla beraber köy şu anda maden sahasının 250 metre aşağısında Karasu Nehri'nin hemen kıyısına taşındı. Köyün en önemli geçim kaynağı hayvancılık da böylelikle son buldu. Maden şirketi, köylülere villa tarzı evler yaptırmış. Ahmet Öz'ün evi nehrin hemen 50 metre yukarısında. 

Ahmet Öz de bir dönem madende çalıştığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

DAVARI, TRAKTÖRÜ SATTIK: 1956 doğumluyum. Doğduğum zamandan beri buradayım. Davarcılık yapıyorduk işte. Bu maden yokken de benim durumum iyiydi. Madenden önce zenginliğim söz konusu değil. Daha önce yukarıdaki köyde kalıyorduk. Çöpler köyü. Benim orada da iki tane evim vardı. Köyün en iyi evi benimdi. Orada benim sürüm de vardı, davarım, traktörüm vardı, ekip biçiyordum. Davarım gitti. Traktörüm gitti. Sattık işte nerede yapacağız.

KÖYLÜLÜKTEN DE ÇIKTIK: Mera kalmadı hep aldılar. Hep işgal edildi. İşgal etti... Şimdi komple köyün merası şimdi madenin elinde. Mera gitti. Hayvancılık bitti. Biz buraya itildik ondan sonra 'köylü' bile denilmedi bize artık. Hiç tanımadılar bizi. Biz yukarıdayken (eski köyünü kastediyor) köylüydük. Neyiniz var neyiniz yok diye hep sorarlardı. Buraya geldik artık köylülükten de çıktık. 

HALKLA İLİŞKİLER HALKIN İÇİNDE OLUR DEĞİL Mİ?: Caminin önü uçtu (Toprak kayması). Orası direkt Fırat'a gitti.. Geldiler madenden gelip dolgu yaptılar, ölçü aleti koymuşlar oraya. Bir isteğimiz olduğunda maden halkla ilişkileri varmış, oraya dilekçe verecekmişiz. Halkla ilişkiler halkın içinde olur değil mi? Ama bunlar tel örgünün arkasına almış içeri girmek zor. 'İzin alacaksın?' Nereden alacağız, kaymakamdan mı validen mi? Bu evleri yaptılar, ondan sonra kovdular bizi.

BENİM OĞLUM DA ORADA ÇALIŞIYOR: Duydun mu maden çöktü çocuklar öldü dediler. Benim bir oğlum orada çalışıyor, onu aradım 'Baba üçümüz bir aradayız Kenan yok' dedi. Biraderin oğlu işte... Kenan'ın üç çocuğu var. 42 yaşında...

HASTANE YOK: 1967'de buraya geldiğimizde burada devlet hastanesi vardı. Bugün yok, sağlık ocağı var. Tren istasyonu vardı, şimdi durak var. Bilet alma yeri bile yok. İşçi merkezi burası... Bak işte 9 adam göçükte kaldı. Belki bunun yanında 9'da yaralı olabilirdi. Ne yapılacaktı bu hastalara...

HUZUR BİTTİ, KOMŞUCULUK BİTTİ: Yahu lanet olsun madene. Huzur bitti, komşuculuk bitti. Allah versin de bu çocukların cenazeleri bulunsun başka diyecek bir şey yok.

(HABER MERKEZİ)