Yeme 16 ayda 36 kez zam gelince süt fiyatı fırladı

Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, yem fiyatlarının son 16 ayda 36 kez zamlandığını, sütteki fiyat artışının bundan kaynaklandığını söyledi.

Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE - Ulusal Süt Konseyi, süt fiyatlarına 8 Aralık tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, yüzde 46’lık zam yaparak süt fiyatını 3,2 liradan 4,7 ve 0,2’lik devlet desteği ile birlikte 4,9 liraya yükseltti.

Konuyla ilgili Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, 3,2 liraya satılan sütten gelen kazancın üretici için bir anlamı kalmadığını, söz konusu artışın da kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz.

‘SÜT FİYATI AÇIKLANDIKTAN SONRA YEM FİYATLARINA ZAM GELDİ’

Özkurnaz, döviz kurlarındaki artışa bağlı olarak yem fiyatlarının da çok fazla arttığını söyledi. Bir hafta önce sektör sözcüleriyle birlikte açıklama yaptıklarını hatırlatan Özkurnaz, “Bu açıklamamızda çiftçinin hayvanına bakamaz hale geldiğini, çiftçinin sütten para kazanmadığı gerçekliğini paylaşmıştık. Bizim çağrımız, çiğ süt fiyatının 4 lira 95 olması yönündeydi” dedi. Toplam 4,9 lira olarak açıklanan çiğ süt fiyatının eski fiyata göre iyi olduğunu ifade eden Özkurnaz, döviz kurlarındaki artışın devam etmesi halinde, bu fiyatın da yetmeyeceğini dile getirdi. Ulusal Süt Konseyi’nin fiyat açıklamasının ardından, çuvalı 200 lira olan yemin, 15 lira zamlandığını hatırlatan Özkurnaz, “Son 16 ayda 36’ncı sefer yem fiyatına zam geldi. Yem fiyatları yükseldikçe, sütün fiyatı da anlamsızlaşıyor” diye konuştu.  

‘SÜT VE YEM PARİTESİ BİRBİRİNİ KARŞILAMALI’

Süt ve yem paritesi ilişkisine değinen Özkurnaz, bir litre sütün, 1,3 kilogram yem fiyatının üzerinde olması gerektiğini ifade etti. Bir kilo yemin de 4 lira 30 kuruş olduğunu, bunun yanına ‘kaba yem’ diye ifade edilen yemlerin de katılmasıyla, bir litre sütün fiyatının bugün bile maliyetini karşılamakta zorlanıldığını söyledi. Özkurnaz, “Bu fiyatlarda bir de çiftçinin emeği ve yaşamını da düşündüğümüzde, toplam 4 lira 90 kuruşluk süt fiyatının da yeterli olmadığını görürüz. Döviz kurlarına bağlı olarak yaşanabilecek maliyet artışlarıyla bir dahaki ayın ne olacağını bilemeyiz. Bu fiyatın çok yakın gelecekte tekrar değerlendirilmesinde fayda var” ifadelerini kullandı.

‘HAYVAN KESİMLERİNİ DURDURMALIYIZ’

Çiftçinin süt fiyatları nedeni ile para kazanamadığını dile getiren Özkurnaz, hayvan kesimlerine yönelen çiftçiye çağrıda bulundu. Özkurnaz, “Çiftçi son dönemde hayvan kesimine yöneldi. Bugün yaşanan yaşam standardını olumsuz etkileyen enflasyon artışı nedeni ile çiftçinin ürettiğinden para kazanması gerekiyor. Para kazanamayan çiftçi çözümü süt üreticiliği yapmamakta, hayvanlarını kesime göndermekte buluyor. Son dönemde çok yoğun bir şekilde hayvan kesimi arttı. Ancak, gebe hayvanların da kesime gönderildiğini duyuyoruz. Bunlar hoş değil. Daha dikkatli olmalıyız, hayvan kesimlerini durdurmalıyız. Çiftçimiz, hayvancımız daha sabırlı olmalı” dedi.