Yeme-içme sektörü iflasın eşiğinde: Virüsten değil açlıktan ölüyoruz

Turizm Gastronomi Yeme İçme Eğlence İşletmeleri Derneği, Türkiye’nin 21 ilinde eş zamanlı basın açıklaması yaptı. Adana’da yapılan açıklamada Özkan, “Biz virüsten değil açlıktan ölüyoruz” dedi.

Abone ol

DUVAR - Turizm Gastronomi Yeme İçme Eğlence İşletmeleri Derneği, korona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında alınan tedbirler nedeniyle işletmelerinin aylardır kapalı olmasına 21 ilde eş zamanlı yaptığı basın açıklamasıyla tepki gösterdi.

Adana’da da Baraj Yolu Duygu Cafe Gençlik Meydanı’nda düzenlenen basın açıklamasında konuşan Turizm Gastronomi Yeme İçme Eğlence İşletmeleri Derneği Adana İl Başkanı Feridun Özkan, “Biz virüsten değil, açlıktan ölüyoruz. Bu virüsün sebebi biz değiliz, bulaştıran hiç değiliz” diye konuştu.

Türkiye genelinde sektörde, işvereni, tedarikçisi ve aileleriyle 10 milyon kişi olduğunu belirten Özkan, korona virüsü salgını sürecinde sektördeki herkesin mağdur edildiğini ve bu konuya bir an önce çözüm üretilmesi gerektiğini savundu.

‘SADECE BİZ KAPALIYIZ’

Devlet, yeme, içme ve eğlence sektörünü kapatmasına ve bu kapanmaya rağmen hiçbir alacağından vazgeçmemesine dernek adına tepki gösteren Başkan Feridun Özkan, “Sektörümüzün ana bulaş kaynağı olduğuna dair hiçbir bilimsel veri yokken, sadece biz kapalıyız. Ülkedeki işletmelerin yüzde 90’ı açık. Fabrikalar, AVM’ler, pazarlar, marketler, toplu ulaşım, havayolları ve kapalı ortamdaki ofisler faaliyetlerine devam ederken, bizim sektörümüzdeki kimi işletmeler 15 aydır, kimileriyse dokuz aydır kapalı. Üstelik turizmin ayrılmaz parçası olan sektörümüzde çalışan personel aşı önceliği dahi alamıyor. Neden?” diye sordu.

‘ÖLÜME TERK EDİLİYORUZ’        

Türkiye’de 70 bin işletmenin iflas ettiğini, yüzlerce işletmeci, çalışan ve müzisyenin de intihar ettiğini açıklayan Özkan şunları söyledi: “102 müzisyenimiz virüs nedeni ile ölmedi, açlıktan intihar etti. Varımızı, yoğumuzu kaybettik. İflasın eşiğindeyiz. Borç batağındayız. Bu soruna bir an önce çözüm bulunmazsa, birçok işletme yasaklardan sonra faaliyetine devam edemez hale gelecek. Yalnız bırakıldık ve hiçbir şekilde destek görmüyoruz. Ölüme terk ediliyoruz. Sektörde en çok istihdamı sağlayan, kanunlara harfiyen uyan, kayıt dışı faaliyetlere asla tenezzül etmeyen, vergisini, işçinin sosyal güvencesini günü gününe yatıran bizim gibi orta ve büyük ölçekli işletmeler hiçbir destek paketinden faydalanamıyor. Yeter artık! Duyun sesimizi ve bize destek verin. İş yerlerimizi açın, personelimizi aşılayın, yapılandırmaları erteleyin. Biz vergimizi neyle ve nasıl ödeyelim? Kasa kapalı, mekan kapalı. Devlet bu yıl alacaklarından vazgeçmeli. Biz virüsten değil, açlıktan ölüyoruz. Bu virüsün sebebi biz değiliz, bulaştıran hiç değiliz.” (HABER MERKEZİ)