Yemeksepeti Banabi işçilerinden zam ve sendika talebi: En doğal hakkımız

Nakliyat-İş çağrısıyla Ankara’da bir araya gelen Yemeksepeti Banabi işçileri, düşük zam oranını ve sendikalaşma girişimlerinin engellenmesini protesto etti.

Abone ol

Ogün Akkaya

ANKARA - Türkiye Devrimci Kara, Hava ve Demiryolu İşçileri Sendikası (Nakliyat İş) üyesi Yemeksepeti Banabi işçilerinin düşük zam teklifine karşı başlattıkları kontak kapatma eylemi devam ediyor.

İstanbul, İzmir ve Eskişehir başta olmak üzere çeşitli illerde kontak kapatma eylemi gerçekleştiren Yemeksepeti Banabi kuryeleri ve depo çalışanları, Ankara Yemeksepeti Bölge Müdürlüğü önünde bir araya gelip basın açıklaması gerçekleştirdi.

POLİSTEN 'MÜDAHALE EDERİZ' UYARISI

Basın açıklamasına katılım sınırlı oldu. Çok fazla kuryenin eyleme gelmemesiyle ilgili bir işçi, “Çekiniyorlar” dedi. Bu esnada işçilerin iletişim grubuna Tüm Anadolu Motosikletli Kuryeler Federasyonu Başkanı Çağdaş Yavuz’dan sesli mesaj geldi. Yavuz mesajında, “Beni de arıyor ekipler. Benim de telefonum susmuyor. 'Toplanma yapılırsa, müdahale ederiz' dediler. Bilginiz olsun. Valilikten bize yer göstermesini rica edeceğim, dilekçe yazacağım. Ben size haber vereceğim. Bize bir yer göstersinler. Aksi halde müdahale ederler. O yüzden toplanmayın arkadaşlar" ifadelerini kullandı.

‘ENİNDE SONUNDA YEMEKSEPETİ BANABİ SENDİKALI BİR İŞYERİ OLACAK’

Nakliyat İş Ankara Bölge Temsilcisi Bayram Karkın burada yaptığı açıklamada, işçilerin ekmeği ve emeği için mücadele ettiğini söyledi. Yemeksepeti Banabi işçilerine yapılan zam oranı için “sefalet zammı” diyen Karkın, işçilerin sendikalaşması için yürüttükleri mücadeleyi devam ettireceklerini belirterek şunları kaydetti:

“Yemeksepeti işvereni çalışanlarına asgari ücreti reva görmüştür. İşçilere sefalet ücreti uygulamıştır. Banabi işçileri, Türkiye’nin her tarafında, İstanbul’da, Eskişehir’de, Antalya’da yapılan sefalet zammına karşı tepkisini ortaya koyuyor. İstanbul’da da işçiler ekmeği ve onuru için mücadele ediyor. Trendyol çalışanları nasıl ki sendikamız öncülüğünde kazandıysa, Banabi işçileri de bu haksız sefalet zammına karşı mücadele ederek kazanacaktır. Bundan bir buçuk yıl önce Banabi işçilerinin büyük bir kısmını üye yapmıştı. Ancak Banabi işvereni bir gece hileli bir şekilde iş kolunu değiştirerek arkadaşlarımızı büro iş kolunda gösterdi. Bu konuda dava açtık. Arkadaşlarımızın bir buçuk yıldır sendikalaşma mücadeleleri devam ediyor. Eninde sonunda Banabi sendikalı bir işyeri olacaktır. İşvereni de uyarmak istiyoruz. Yapılan meşru ve demokratik eylemlerden dolayı bir tek üyemizin burnu kanarsa daha güçlü bir şekilde bizi karşısında bulacaktır.”

‘YÖNETİCİLER DÜNE KADAR MOTORLUYDU ŞİMDİ BİZE MOBBİNG UYGULUYORLAR’

Yemeksepeti Banabi’de kuryelik yapan işçilerinden Ferhat Uyar ise, “Geçinmek için herkesin isteyebileceği bir zam oranı istiyoruz. Pandemide yoğunluk olduğunda bize ihtiyaç duyuyorlardı. Sendika başkanları geldi görüştü. Sendikaya üye olduk. Bir sabah baktık ki iş kolumuz değiştirilmiş. Bize ‘Siz sendikaya üye olamazsınız’ dediler. Yöneticiler daha düne kadar motorluydu, şimdi bize mobbing uyguluyorlar. Biz zam istiyoruz. En doğal hakkımız” ifadelerini kullandı.