Yemen'de BM destekli geçici ateşkes kararı

Arap Koalisyonu'nun Yemen'de Husilerle devam eden savaşında Birleşmiş Milletler (BM) aracılığıyla geçici ateşkes ilan edildi.

Abone ol

DUVAR - Suudi Arabistan liderliğindeki Arap Koalisyonu'nun yedi yıldır hava saldırıları düzenlediği Yemen'de İran destekli silahlı grup Husiler ile geçici ateşkes sağlandı. Birleşmiş Milletler (BM) temsilcilerinin aracılığıyla sağlanan geçici ateşkes ramazan ayı kapsamında alınırken kararın en az iki ay uygulanması yönünde uzlaşmaya varıldı. 

'SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR ATEŞKES' ÇAĞRISI

BM Yemen özel elçisi Hans Grundberg, söz konusu geçici ateşkes kararını "İki aylık ateşkes başladı. Tüm kara, hava ve deniz askeri operasyonları durdurulmalı" şeklinde duyurdu. ABD'nin Yemen özel elçisi Tim Lenderking ise "Yedi yıllık savaş çok acı verdi. Tarafları şartlara uymaya ve sürdürülebilir bir ateşkes ve kapsayıcı siyasi barış sürecine giden yolu açmaya çağırıyoruz" dedi. 

Arap Koalisyonu'na karşı savaşan Husilerin askeri sözcüsü Yahya Sare ise yaptığı açıklamada, "Koalisyon karara bağlı kaldığı sürece askeri operasyonları kapsamlı bir şekilde durduruyoruz" dedi. Ülkede Nisan 2016'da da taraflar arasında yürütülen müzakereler kapsamında ateşkes sağlanmış ancak kalıcı olmamıştı. ABD, İngiltere, Fransa ve Irak liderlerinden BM'nin ateşkes çabalarına destek verildiği kaydedilmişti. (DIŞ HABERLER)