Yeneroğlu: Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesi Teklifi'ni geri çekin

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, terör gerekçe gösterilerek derneklerin kapatılması ve kayyım atanması için İçişleri Bakanı’na yetki veren düzenlemenin Adalet Komisyonu’na geri çekilmesi çağrısında bulundu.

Abone ol

ANKARA - Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi'nin, TBMM Genel Kurul’dan geri çekilmesi çağrısında bulundu.

'ANAYASAYA AYKIRI HÜKÜMLER YASALAŞTIRILMAK İSTENİYOR'

Söz konusu kanun teklifiyle ‘terörle mücadele adı altında’ Anayasa'ya aykırı hükümlerin yasalaştırılmak istendiğini belirten Yeneroğlu, teklifin öngördüğü hususları şu şekilde açıkladı:

“Avukatlara müvekkillerini ihbar etme yükümlülüğü yükleyen, derneklere kayyım atanmasını hatta faaliyetlerine son verilmesinin önünü açan, derneklerin yardım toplamasını zorlaştıran ve tavsiye kararları dışında da keyfi bir şekilde kişi ve kurumların malvarlıklarının dondurulmasını meşrulaştıran maddeler Anayasa'ya aykırıdır.”

'KANUN TEKLİFİ GENEL KURUL’DAN ÇEKİLMELİ'

DEVA Partisi olarak kanun teklifinin Adalet Komisyonu’na geri gönderilmesini talep eden Yeneroğlu, milletvekillerine ve sivil topluma seslenerek şunları söyledi:

1. Anayasa ve AİHS ile güvence altına alınan masumiyet karinesi, mülkiyet hakkı ve örgütlenme özgürlüğünü sınırlandıran bu kanun teklifi Genel Kurul gündeminden geri çekilmelidir.

2. Sivil toplumun, demokratik toplum ilkesinin gereği olarak özgür bir şekilde faaliyetlerini yürütmesi ve iktidarın güdümüne girmesine izin verilmemelidir.

3. Dernekler Kanunu’nda yapılan örgütlenme özgürlüğünü ihlal eden tüm düzenlemelerden vazgeçilmedir.  

4. Bağımsız ve tarafsız yargının vazgeçilmez unsuru olan avukatlık mesleğinin avukat-müvekkil gizliliğine uygun bir şekilde yürütülebilmesi için avukatlar “yükümlü” listesinden çıkarılmalıdır.

5. Teklifin genel gerekçeye uygun ilk altı maddesi, Adalet ve Anayasa Komisyonlarında sivil toplum örgütlerinin görüşünün de alındığı, kamuoyunda şeffaf bir tartışmanın yürütüldüğü demokratik bir sürecin ardından Genel Kurul gündemine getirilmelidir. (DUVAR)