'Yeni anayasada Atatürk sadece kurucu lider olarak yer alacak'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başdanışmanı Mehmet Uçum, "Yeni anayasada belli bir ideolojiye referans olmayacak" dedi.

Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, hazırlıkları sürdürülen yeni anayasada "belli bir ideolojiye referans olmayacağını" söyledi. Uçum,  "Yeni anayasanın giriş kısmında Mustafa Kemal Atatürk'ün Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu lideri olduğunun belirtilmesinin daha uygun olacağı düşünüldü."

Ankara'da Bloomberg News'in sorularını yanıtlayan Uçum, Türkiye'nin 2016'nın büyük kısmını yeni anayasa üzerine çalışmalara harcayacağını  ve yeni anayasanın Aralık'ta Meclis'e gelebileceğini söyledi.

Uçum, Ak Parti hükümetinin anayasayı 110-120 madde arasında sadeleştirmek istediğini belirtirken anayasada yer alan maddelerin üçte bir oranında azaltılmasının hedeflendiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum, anayasa hazırlık çalışmaları yürütülürken 50 ülkenin araştırıldığını ve Güney Afrika ila İzlanda modellerinden ilham alınacağını belirtti. Yeni anayasa taslağının ana hatlarının en son temmuz başı itibariyle hazır olabileceğini de kaydeden Başdanışman Uçum, ardından kamu oyunda bu taslağın yorumlanabileceğini söyledi.

'İDEOLOJİK REFERANS OLMAYACAK'

Uçum, "Genel görüş yeni anayasada belli bir ideolojiye referans olmaması yönünde. Yeni anayasanın giriş kısmında Mustafa Kemal Atatürk'ün Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu lideri olduğunun belirtilmesinin daha uygun olacağı düşünüldü" dedi.

Uçum, yeni anayasanın yerel yönetimlerin güçlerini artıracağını ancak bölgesel otonomi taleplerini kabul etmeyeceğini söyledi.

"Artık yeni anayasanın kendisi tüm Türkiye toplumu için çözüm sürecidir" diyen Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum, getirilmesi hedeflenen yeni seçim sistemine ilişkinse şu bilgileri verdi:

"Ülke denk nüfusa sahip 550 seçim bölgesine ayırarak her bölge 1 milletvekili ile temsil edilebilir. Alternatif olarak, 450 seçim bölgesinin birer milletvekiliyle temsili de düşünülebilir. Bu durumda kalan 100 milletvekilliği yüzde 1'in üzerinde oy alan partilerin oy oranlarına orantılı olarak dağıtılabilecek. Dar bölge seçimi siyasi partileri, seçmenlere en uygun adayı seçmeye zorlayacaktır:"

ATATÜRK'E ATIF YAPILAN MADDELER

1982 Anayasası’nda Atatürk’e atıf yapılan maddeler arasında anayasanın “değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez” maddelerinden biri olan 2. madde de yer alıyor. Anayasanın 2. maddesi şöyle: “Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.”

Anayasanın eğitim hakkını düzenleyen 42. maddesi ve gençlerin yetiştirilmesiyle ilgili 58. maddelerinde de Atatürk’e atıf yapılarak, “Atatürk ilkeleri ve inkılapları doğrultusunda” denilirken, TBMM üyelerinin yeminiyle ilgili 81. madde ve Cumhurbaşkanı’nın yeminiyle ilgili 103. madde de “demokratik ve laik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma” ibareleri bulunuyor.

Ayrıca Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’nun kuruluşunu düzenleyen 134. madde de “Atatürkçü düşünceyi, Atatürk ilke ve inkılâplarını, Türk kültürünü, Türk tarihini ve Türk dilini bilimsel yoldan araştırmak, tanıtmak ve yaymak ve yayınlar yapmak amacıyla” deniliyor.