Yeni kabine sonrası 10 yıl tahvil faizi tarihin en yüksek seviyesine çıktı

Erdoğan'ın yeni kabineyi açıklamasının ertesinde 10 yıllık tahvil faizi, tarihi seviyeye yükseldi. Döviz kurunda da yukarı yönlü hareket devam ediyor.

Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni ekonomi yönetimi tercihine piyasa sert tepki verdi. Döviz kurları açıklama sonrası yükselişe geçerken 10 yıllık tahvil faizi tarihin en yüksek seviyesine yükseldi.

Dolar/TL yeni kabinenin açıklanması sonrası yükselişe geçerek akşam 4.75 seviyelerine dayandı. Kur sabah ilk işlemlerde 4.72 liradan güne başladı. Dolar/TL gün içinde 4.75 seviyelerine kadar yükseldi. Euro/TL ise 5,57 seviyesinin üzerinde çıktı. Böylece TL'de yüzde 4'e yakın değer kaybı yaşandı.

DOLAR 4.72'NİN ÜZERİNDE SEYREDİYOR

Bugüne bakıldığında dolar gece gördüğü seviyelerden biraz aşağıda seyretti. Kur sabah 07.40 itibariyle 4.72 seviyelerinde yer aldı. Aynı dakikalarda Avro da 5.55 liradan işlem gördü. Dolar/TL, saat 14.15 itibariyle 4,7280'ten işlem görüyor. Euro ise 5.5324 seviyesinde Dolar kabinenin açıklanması öncesi 4.58 seviyesinde hareket ediyordu.

GÖSTERGE TAHVİL FAİZİ 20.09'A ÇIKTI

Saat 12:00 itibariyle 10 yıllık tahvil faizi tarihin en yüksek seviyesine çıktı. TL varlıklardaki satışlar tahvil piyasasında gösterge tahvil faizini yüzde 20,09'a çıkardı. İki yıllık gösterge tahvil faizi 32 baz puan yükseldi. 10 yıllık tahvil faizi de yüzde 10,78 ile rekor yeniledi.

10 yıllık tahvil dün de ihraç edildiğinden bu yana en yüksek seviye olan yüzde 17,74'ü görmüştü.

Bir ülkenin tahvil faizlerindeki artış, o ülkenin daha yüksek faizle, daha maliyetli borçlanacağı anlamına geliyor. Türkiye'nin borçlanma maliyeti zirveyi gören 10 yıllık tahvil faizi ile daha da artacak.

Yeni kabinede eski Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na getirilirken önceki dönem ekonomi yönetiminden Mehmet Şimşek, Naci Ağbal, Nihat Zeybekci ve Lütfi Elvan'a şu an için herhangi bir görev verilmedi. (Kaynak: Cumhuriyet)