Yeni paketin başlıkları: Fiyat komitesi, yabancı yatırım, faizsiz finans...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün açıklayacağı ekonomik paketin öne çıkan başlıkları şunlar: Fiyat İstikrarı Komitesi kurulması, doğrudan yabancı yatırımları ve 'faizsiz finans' yatırımlarını çekmek, İstanbul Finans Merkezi Kanunu, dijital bankacılık...
DUVAR - 'İnsan hakları eylem planı'nın ardından yeni bir 'reform' paketi açıklanacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bugün saat 15.00'te açıklanacak Ekonomik Reform Paketi’nin ayrıntıları belli oldu.
Dünya gazetesinden Hüseyin Gökçe'nin haberine göre reformun kamu giderlerini kısması, yatırımları artırması hedefleniyor. Buna göre paketin bazı başlıkları şöyle:
FİYAT İSTİKRARI KOMİTESİ: Temel amaçlar arasında yer alan, fiyat istikrarının sağlanması ve enflasyonla mücadele alanında Fiyat İstikrar Komitesi kurulması bekleniyor. Gıda Komitesi olarak bilinen Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi benzeri bir komite kurulacak. Fiyat İstikrarı Komitesi’nin Gıda Komitesi’nden daha geniş yapıya sahip olması, asli unsurlarını yine kamunun oluşturmasıyla bekleniyor. Komitede, tarım, sanayi, hizmetler gibi temel sektörlerin temsilcilerinin de yer alması bekleniyor.
DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLARI: Yatırımların artırılması ve cari açığın azaltılması açısından doğrudan yabancı yatırımların artırılması amaçlanıyor. Bunun için de 'yatırım ikliminin' düzenlenmesi planlanıyor. Özel teşvikler, bürokrasinin azaltılması, uygun yatırım yeri temini gibi mekanizmalar oluşturulacak. Cari açığın azaltılması için Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi ve Proje Bazlı Teşvik Sisteminde öngörülen teşvikler güçlendirilecek.
DİJİTAL BANKACILIK LİSANSI: 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nda radikal bir değişiklik yapılarak, şube olmaksızın sadece dijital ortamda hizmet verecek bankaların kurulmasının önü açılacak. Bu sistem halen bankaların, reklamlarında kullandığı, internet ve cep bankacılığından farklı olacak.
FİNANS MERKEZİ KANUNU: 2022’de tamamlanması öngörülen İstanbul Finans Merkezi'nde uluslararası finans kuruluşlarının faaliyete geçmesini cazip hale getirmek için çalışmalar yapılacak. Kısa süre içinde TBMM’ye İstanbul Finans Merkezi ile ilgili yasal düzenleme sunulacak. Burada teşvik mekanizması kurulacak.
FAİZSİZ FİNANS: Dünya çapında 6 trilyon doları aşan faizsiz finans sisteminin en önemli payı alan Londra’ya alternatif olarak bu alandaki yatırımları Türkiye’ye çekmek üzere de yasal altyapı oluşturulacak. Bu kapsamda faizsiz finans alanındaki yatırım araçları çeşitlendirilecek. (HABER MERKEZİ)