Yeni parti için doğum günü

MHP'li muhaliflerin beklediği tarih geldi. Olağanüstü Kurultay talebi mahkemeye taşınan muhalifler bugün görülecek dava ertelenir veya lehlerine bir sonuç çıkmazsa yeni parti sürecini başlatacak.

Abone ol

ANKARA - MHP'de muhaliflerin ihracıyla sonuçlanan gerilimde kritik dönemece girildi. Mahkemeye taşınan kurultay davasında sonuç alınamazsa yeni parti için düğmeye basılacak.

MHP'de olağanüstü kurultay talebiyle başlayan tartışmada 18 ay geride kaldı. Parti yönetiminin karşı çıkmasına rağmen delegelerin katılımıyla gerçekleştirilen kurultay da mahkemeye takıldı. Muhaliflerin yaklaşık 1 yıldır beklediği davada yol ayrımına gelindi.

1200 KİŞİYLE İSTİŞARE YAPILDI

Muhaliflerin kilitlendiği bu dava öncesinde hem güç birliği yapan Meral Akşener, Ümit Özdağ, Sinan Oğan ve Koray Aydın cephesinde hem de muhaliflere destek veren değişik kesimlerle istişareler yapıldı. Edinilen bilgiye göre bugüne kadar yaklaşık bin 200 kişiyle yazılı, sözlü ama hepsi kayıtlara geçen görüşmeler yapıldı, bundan sonra nasıl bir adım atılması gerektiğiyle ilgili öneriler alındı. İstişarelerin yüzde 90'ı merkez sağda geniş tabanlı yeni bir parti kurulması görüşünde birleşti. Ancak bir grup bu davanın beklenmesi gerektiğini savundu. Bunun üzerine oluşumun öncülüğünü yapanlar da davanın görüleceği 20 haziranı beklemeye karar verdi.

'20 HAZİRAN'DA ADALETİ GÖRECEĞİZ'

Bir önceki duruşmada 8 ay sonraya gün veren mahkeme yeni bir erteleme kararı verebilir. Kesin karar verilse de bu kararın muhaliflerin lehine çıkması çok beklenmiyor. Bu süreçte partiden ihraç edilen Meral Akşener de sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, "20 haziranda adaleti göreceğiz" dedi.

PARTİ İÇİN İKİ SEÇENEK DE MASADA

Muhalifler erteleme ya da lehlerine bir karar çıkmaması durumunda yeni parti için düğmeye basacak. Edinilen bilgiye göre kararın ardından oluşumun öncülüğünü yapanlar partileşme için yeni ama daha dar bir istişare sürecine girecek. Masada yeni bir parti kurmak da, baskın bir seçim olasılığına karşı kurulu bir siyasi partinin çatısı altında örgütlenmek de olacak.

4'LÜ GÜÇ BİRLİĞİ SÜRECEK Mİ?

MHP'li muhaliflerin bir çok kesimde yarattığı ilginin Akşener, Özdağ, Oğan ve Aydın'ın güç birliğinden kaynaklandığı belirtiliyor. Ancak genel başkan adayları arasında yer alan Koray Aydın'ın bu sürece mesafeli durduğu biliniyor. Dava sonrası yapılan istişarelerde bütün bu tartışmalar sonlanacak ve birlikteliğin ne ölçüde devam edeceği de ortaya çıkacak. (HABER MERKEZİ)