Yeni Şafak AYM üyelerinin fotoğraflarını basıp hedef gösterdi
Can Atalay'la ilgili hak ihlali kararı veren AYM üyelerinin fotoğrafını paylaşan Yeni Şafak, "PKK ve FETÖ'ye kapı açtılar" diyerek hedef gösterdi.
DUVAR - Yeni Şafak gazetesi, Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Can Atalay'ın tutukluluğuyla ilgili hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi üyelerinin fotoğraflarını paylaştı. AYM Başkanı Zühtü Arslan ve 8 üyenin fotoğrafını paylaşan gazete, "PKK ve FETÖ'ye kapı açtılar" ifadelerini kullanarak hedef gösterdi.
Eski adı Anadolu'da Vakit olan Yeni Akit gazetesi de Danıştay 2. Dairesi'nin öğretmenlerin okul dışında başörtüsü takmasını da yasaklaması üzerine 13 Şubat 2006'da mahkeme üyelerini fotoğraflarını basarak hedef göstermiş, hakim Mustafa Yücel Özbilgin, 17 Mayıs 2006 günü Alparslan Arslan tarafından Danıştay binasının içinde düzenlenen saldırıda hayatını kaybetmişti.
Ne olmuştu?
Can Atalay, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra 14 Mayıs'ta yapılan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde TİP'ten milletvekili seçilmişti. Atalay'ın, "milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi" talebiyle yaptığı başvuru, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nce reddedilmişti. Milletvekili seçilerek yasama dokunulmazlığı kazandığı gerekçesiyle yargılamada durma kararı verilmesi talebinin reddedilerek yargılamaya devam edilmesi nedeniyle "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" hakkının, tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle de "kişi hürriyeti ve güvenliği" hakkının ihlal edildiği ileri sürülerek Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapılmıştı.
Sürecin devam ettiği sırada Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Can Atalay'a verilen 18 yıl hapis cezasını onamıştı. AYM de başvuruyu kabul ederek oy çokluğuyla 25 Ekim'de Can Atalay'ın "seçilme hakkı" ile "kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiğine hükmetmişti. AYM'nin kısa kararı Gezi davasına bakan ve hükmü veren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Türkiye işçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay için “hak ihlali” kararı vererek, tahliyesinin gerektiğine hükmeden Anayasa Mahkemesi (AYM) kararını değerlendirirken, tarihe geçecek bir hükme imza attı. Yargıtay, AYM kararına rağmen Atalay’ın tahliyesini reddederken, hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi üyelerinin yetkilerini aştığını belirtti. Yargıtay, AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararı da aldı. (HABER MERKEZİ)