Yemek yazmak kolay bir şey diye düşünürsünüz belki. Evet, aslında kolay, ancak çok zor tarafları da var. Bir kere gündem müsait olmalı, örneğin ben geçen hafta tam yazı yazmaya oturacakken Kayseri saldırısını yaşadık, sonrasında haftanın tamamı zaten boğucu bir gündemle geçti. Bu satırları 24 Aralık sabah 06:50 itibariyle yazıyorum, sonrasında bir gündem değiştirecek haber gelirse, sevgili okuyucu, biliniz ki henüz gerçekleşmedi.
İki hafta önce, İstanbul'da Gastromasa konferansına davetliydim. Antonio Carluccio, Andre Lima de Luca, Elena Arzak, Albert Adria, Regis Marcon ve daha bir çok ünlü şefin hikayelerini burada dinleme fırsatı buldum.
Özellikle Brezilya'nın en büyük barbekü uzmanı olarak görülen Andre Lima de Luca, ilham verici hikayesiyle beni çok etkiledi. 35 yaşına kadar Finans sektöründe çalışan de Luca, o yıl karısının geçirdiği büyük bir ameliyat sonrasında hayatta istediği şeyin ne olduğunu sorgulamaya başlayıp, işi gücü bırakıp kendini en mükemmel et pişirme tekniğini bulmaya adamış. Bulana kadar defalarca farklı denemeler yapan de Luca, bana bu işin sırrının etin iç ısısının 57 dereceye çıktığı anda pişirmenin sonlandırılması gerektiği şeklimde anlattı, elinizde yemek termometresi varsa deneyebilirsiniz.
YILBAŞI HİNDİSİ PİŞİRMEK
Malum önümüzdeki hafta yeni yıla giriyoruz. Ben 2016'nın ne pis bir yıl olduğundan bahsetmeyeceğim ama size yapmak isterseniz diye en basit yılbaşı hindisi tarifini anlatayım.
Hindi oldukça iri bir kuş, lezzetli olması için 180 derece fırında her 500 gr ağırlık için 20 dakika pişmesi gerekiyor. Pişirmeye başlamadan önce önemli bazı noktaları hatırlatmak gerek. Öncelikle, fırında bu tür bir hindi veya tavuk pişireceğiniz zaman, malzemeyi tepsinin tabanından yüksek tutan bir ızgara teli bulunan tepsilerden edinmenizi öneririm. Uzun pişme süresi boyunca akan suların tabana temas eden deriyi yumuşatmasını bu şekilde önleyebilirsiniz. Eğer böyle bir tepsiniz yoksa, irice doğradığınız patates ve soğanları tepsinin tabanına yerleştirerek bir yükseklik sağlayabilirsiniz.
Hindiyi pişirmeye başlamadan en az 1 saat oda sıcaklığında bekletin. İçine bir baş sarımsak, taze kekik, biberiye, adaçayı gibi baharatlar, hindinin boyutuna göre bütün limon/portakal gibi turunçgiller, havuç, kereviz sapı, soğan doğrayarak iyice doldurun. Fırına vermeden önce üzerini zeytinyağı ile yağlayıp, tuz ve karabiber serpin, tüm hindinin üzerini alüminyum folyo ile kaplayıp, önceden 180 dereceye ısıttığınız fırına atın.
Dediğim gibi, hindinin her yarım kilosu için 20 dakika pişme süresi gereklidir. Örneğin 6 kiloluk bir hindi, 4 saatte pişer. Sürenin son 45 dakikasında alüminyum folyoyu çıkarın ki, hindinin derisi iyice kızarıp çıtır çıtır hale gelebilsin.
Fırından çıktıktan sonra hindinin mutlaka en az 1 saat üzeri gevşek bir folyoyla kapalı şekilde dinlendirilmesi gerekir ki keserken sularını kaybedip kurumasın.
Bu arada, daha ileri seviye işler yapmak isterseniz, pişirmeye başlamadan önce hindinin göğüs eti ile üzerindeki derisi arasına oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı içine sarımsak, tuz, karabiber ve taze kekik ile karıştırıp sürebilirsiniz. Bu biraz zahmetli bir iş ancak lezzeti çok artıracaktır.
Umarım 2017 çok daha lezzetli, keyifle hatırlanacak bir yıl olur.