Yeniden Refah Bursa adayı Sedat Yalçın: AK Partili yöneticiler de bana oy verir

Daha önce AK Parti'de görev alan Sedat Yalçın bu seçimde Yeniden Refah Partisi’den Bursa Büyükşehir Belediyesi için yarışıyor.

Abone ol

BURSA - Bursa’nın AK Parti İl Başkanlığı'ndan tanıdığı bir isim olan yeminli mali Müşavir Sedat Yalçın, 31 Mart yerel seçimleri için Yeniden Refah Partisi’nden Büyükşehir Belediye Başkan Adayı gösterildi.

Yalçın, 2007 yılında AK Parti Bursa İl Başkanlığı görevine getirilmiş, 5 yıl bu görevde kalmıştı. Yalçın, 2014 yılındaki yerel seçimlerde kendisi yerine Recep Altepe’nin aday gösterilmesi üzerine 10 yıl boyunca siyasetten uzaklaşmıştı. 2021 yılında ise istifa ederek partiyle yollarını tamamen ayırmıştı.

Yeniden Refah Partisi’nden gelen adaylık teklifiyle yeniden siyaset sahnesinde görünen Yalçın, “Bursa’da ilk kez projeler konuşuldu” dedi.

‘CUMHURİYET HALK PARTİSİ’NİN KAZANMAMASI İÇİN ADAY OLDUK’

Adaylık sürecinde isminiz birçok partide konuşuldu fakat sizin tercihiniz Yeniden Refah oldu. Neden Yeniden Refah Partisi’ni tercih ettiniz?

DEVA, Gelecek, İYİ Parti... Kuruluş süreçlerinde hepsi bana geldiler. Yeni bir siyasi programa dahil olmak kolay değildir. Ancak yerel seçimlere gelirken daha önce yaptığım Bursa’yla ilgili çalışmaları, 2023 Kent Vizyonu çalışmasını, kitap haline getiriyorduk. Yeniden Refah Partisi’nden teklif bu çalışmalardan dolayı geldi. ‘Bursa’da Cumhur İttifakı’nın durumu iyi görünmüyor, siz olursanız kazanma şansımız olur’ denerek teklif geldi. İktidar partisinde gerçekten bir gerileme var. Biz Cumhuriyet Halk Partisi’nin kazanmaması için aday olduk aslında.

Cumhuriyet Halk Partisi’ne nasıl oy kaybettiriyorsunuz?

Yaşadığımız ekonomik kriz ortamı, sabit gelirlileri çok etkiledi. Bu nedenle AK Parti oy kaybediyor şu anda. Oy kaybının yeniden Refah Partisi’yle alakası yok. Tamamen kendi uyguladığı ekonomik politikalar nedeniyle oy kaybediyor. Kaybettikleri oylar, Yeniden Refah olmazsa nereye gidecek? Ya CHP adayına gidecek ya da sandığa gitmeyecek. İYİ Parti adayına da gidebilir. Bu oylar, Yeniden Refah’a yöneldi. Yeniden Refah olmazsa tekrar AK Parti’ye dönmeyecek bu oylar.

YRP Bursa adayı Sedat Yalçın, projelerini tanıttı. 

‘SEÇİMİ KAYBETMENİN GEREKÇESİNE HAZIRLIK VAR’

Peki AK Parti’nin oylarını böldüğünüzü düşünüyor musunuz?

Seçimi kaybetmenin gerekçesine hazırlık var ama Sedat Yalçın olmazsa AK Parti’nin oyları yine düşüyor. Gittiğimiz her yerde emekliler ve küçük esnaf önümüze geldi. Vatandaş, ‘açım’ diyor. Küçük esnafın kararı belirler seçimleri. Bir tane halinden memnun insan yok. Emeklilerin durumu ortada. 30-40 milyona ulaşıyor bu kitle. Emeklilerin ve esnafın durumunda benim veya Yeniden Refah Partisi’nin dahli olabilir mi? Bizim yüzümüzden mi oldu? Ekonomi, iktidarları değiştirir. Yeniden Refah Partisi olmazsa bu insanların büyük çoğunluğu yeniden AK Parti’ye oy vermeyecek. Çünkü insanlar kırgın, yorgun, tepkili.

CHP’nin kazanmaması için aday olduğunuzu söylediniz. İYİ Parti’den de teklif gelmişti. Neden İYİ Parti’yi kabul etmediniz?

Benim siyasi geçmişim AK Parti camiasında. İYİ Parti’nin çizgisi daha farklı. AK Parti’den İYİ Parti’ye oy geçişi olmaz. Yeniden Refah ile AK Parti’nin tabanları çok yakın. Geçmişte beraber siyaset yapmışlar. Ben Milli Görüş kökenli değilim ama hak ve adalet çizgisinde çok ortak yanlarımız var. Karşıda ise liyakat, şeffaflık, ortak karar alma konusuna dikkat etmiyor. Toplumun kaynaklarının yerinde kullanılması konusunda hatalar yapıyor. Para politikalarını yönetemiyor. Bunun karşısında durduğunuz zaman yanınızda herkes olabilir. Biz kul hakkı korkusu olan yöneticiler istiyoruz.

AK Parti’den saydığınız sebeplerden dolayı mı ayrıldınız?

Tabii. Bunlarda gerileme olduğu için ayrıldım.

‘AK PARTİ’NİN YÖNETİCİLERİNDEN BİLE OY VERENLER OLACAK’

Yeniden Refah Partisi’nin genel seçimlerde oy oranı Bursa’da yüzde 3,5. Anketlerde, partinin oy oranında artış görünüyor. Bu artışta sizin isminizin etkisi var mı?

31 Mart’ta yazılanların ötesinde oy alacağız. Bursa beni tanıyor. Kentte Sedat Yalçın ismi var ama ne kadar olduğunu 31 Mart’ta göreceğiz. Partinin durumu da adayı etkiler, adayın durumu da partiyi etkileyebilir. Ama Bursalılar biliyor ki; Sedat Yalçın yanlış işin içerisinde olmaz, bilim temelli hareket eder, istişare ile karar alır, haksızlığa karşı mücadele eder, vicdanlı bir insandır. Ama siyaset bu özellikler üzerinden yürümez. Siyasette çıkar grupları olur, para güçleri olur, kamuoyunu dizayn etme olur. Bunlar seçim sonucunu da etkiler.

İsminiz AK Parti’de nasıl yankılandı? AK Partili olup bu seçimde size oy vereceğini söyleyenler oldu mu?

Partinin tabanından doğrudan tepki almadım. Olabilir. Hatta AK Parti’nin yöneticilerinden bile bana oy verenler olabilir. Beni hepsi çok sever. Biz orada büyük bir vefasızlık yaşadık. Orhaneli’de gezerken bir vatandaş ‘Ben AK Partiliyim ama size vefa borcumuz var. Bu seçimde onu ödeyeceğiz’ dedi.

Sedat Yalçın, AK Parti'ye küskün seçmenlerin YRP'ye oy vereceğini düşünüyor. 

'AK PARTİ KADROLARINI KAYBETTİ AMA SEDAT YALÇIN İSMİ UNUTULMADI’

AK Parti’de yaşadığınız vefasızlık nedir?

İl başkanlığı yapmış, 4 seçim yönetmiş, birçok ilke imza atmışız. 2011’deki seçimlerde 53,5 oy almışız. Şimdi neden alınamıyor? AK Parti, insanların yüreğine dokunan kadrolarını kaybetti. Sedat Yalçın onlardan biriydi. Bizim göreve getirdiğimiz arkadaşlar 32'şer kez milletvekili, ikişer kez belediye başkanı oldu, başbakan yardımcısı oldular. Liyakatten uzaklaştığı için AK Parti bize yer açamadı. Birileri en yukarılara gidip Sedat Yalçın aday olmasın diye hikaye anlatır, haberiniz bile olmaz. Bursa halkı da parti teşkilatları da büyük bir şok yaşadı ve Sedat Yalçın ismini unutmadılar. Bu seçimde, o hareketlere tepki de olabilir.

2014 yılında o kadrolara yer verilmemesinin bu seçimleri etkileyeceğini mi ifade ediyorsunuz?

Tabii. Zaten oyların düşmesinin sebebi, o kadrolarını kaybetmesi. Şimdi AK Parti’nin önünden geçemezsiniz. Büyük bir kibir var. Kibir, siyaseti bitiren bir şeydir.

‘NÜFUS AZALIRSA ULUDAĞ’A KAR YAĞACAK’

Ekonomi, kent yönetimi, ulaşım, sosyal, kültürel alanlarda birçok projenizi açıkladınız. Bursa için en acil olan nedir?

Şehrin nüfusunu acilen azaltmalıyız. Bursa o zaman nefes almaya başlayacak. Trafik rahatlayacak, hava kirliliği azalacak, o zaman Uludağ’a kar yağacak. Çünkü Bursa’nın ısınması azalacak. Hava kirliliği, trafik, su kaynaklarının yetersizliği, kentsel dönüşüm büyük sorun. Şehir depreme hazırlıklı değil. Yeni sanayi kurulmasın, eski sanayi bölgeleri de tamamen şehrin dışına planlanarak taşınsın. Şehrin bir vizyonu yok. Bu şehir, kendi halinde kontrolsüz büyüyen bir şehir olarak devam ediyor.

Sanayi yerleşiminin kentin bir numaralı konusu olduğunu söylediniz. Neden önemli?

Sanayi yerleşimi doğru yönetilirse bu şehrin bütün sorunları çözülür. Avrupa’da hiçbir şehirde kent içinde sanayi yok. Önemli olan sanayi yerleşiminin doğru yere yapılması. Ama bu şehirde yaşayan insanlar artık akciğer kanserinden ölmeye başladı. Kestel’de sağlık verileri alarm veriyor. Ama cumhurbaşkanı yardımcımız geliyor, 'o bölgeye bir tane daha sanayi yerleşimi kuracağım’ diyor. Aynı yerde 4 tane organize sanayi bölgesi var, ‘5’ncisini kuracağız’ diyorlar. Aktaş, iki tane OSB yapacağını söylüyor. Bu, şehrin içerisine yapılacak sanayi yerleşiminin kente verdiği zarar devam edecek demektir. Kente iki katı kadar daha nüfus gelecek demektir. Bozbey’in de bu konuda söylediği bir şey yok. Bir fikri vardır elbet. O da muhtemelen Aktaş ile aynısını, belki daha büyük sanayi yerleşimleri düşünüyor.

‘İKİ ADAY EN AZ 2 MİLYAR LİRA SEÇİM HARCAMASI YAPTI’

31 Mart’ta seçilmezseniz siyasete devam edecek misiniz? Projeleriniz ne olacak?

Biz seçileceğiz diye düşünüyoruz. Seçildiğimizde ilk 100 günde yapacaklarımızı planladık. Ben nasıl yöneteceğimi anlattım. Diğer adayları da davet ettim ama ses yok. Kampanya bütçeleri konumuz da vardı. Seçim harcamaları anormal. Seçim harcamasını topluma anlatmayan biri, belediye başkanı olmasın.

Seçim için harcanan rakamları nasıl değerlendiriyorsunuz? Siz şimdiye kadar ne kadar harcadınız?

Bana iletilen iki adayın Alinur Aktaş ve Mustafa Bozbey’in toplamda en az 2 milyar lira harcama yaptıkları yönünde. Bu sadece bina giydirme, billboard, reklam tanıtımıyla ilgili. Bursa’da 700 bin emekli var. Bu 2 milyar lira emeklilere verilse kişi başına 3 bin lira ediyor. Hükümetin veremediği parayı, seçim harcamaları ile iki aday verebiliyor. Bu paraların nereden geldiği ayrı bir konu. Siyasetin finansmanı şeffaf bir şekilde yapılmadığı sürece hiçbir şey halkın yararına olmaz. Sedat Yalçın, 4 milyon 700 bin lira para harcadı seçim kampanyasında. 2 milyon lira yeğenimden borç aldım. 45 metrekarelik dairemi sattım.