Yeraltında 11 günlük direniş

Zonguldak'ın Gelik beldesindeki Balçın Madencilik'te çalışan maden işçileri, ocaktan itibaren 4 ay boyunca maaşlarını alamayınca 4 Nisan'da direnişe geçti. 120 işçinin eylemine hükümet duyarsız kalırken, ilerleyen günlerde madene inen işçiler girişi çökerterek, direnişlerini yeraltına taşıdı. Verilen sözler üzerine direniş sona erdirilirken, maden işçilerinin mücadele tarihine de önemli bir kilometre taşı daha eklenmiş oldu.

Abone ol

DUVAR - 1991 yılının ocak ayındaki 'Büyük Maden Yürüyüşü'yle hafızalara kazınan emeğin başkenti Zonguldak aradan geçen 26 yılda sık sık iş kazaları, eylemler ve direnişlerle gündeme geldi. Son olarak 4 aydır maaşlarını alamadıkları için Balçın Madencilik'te çalışan 120 maden işçisinin 11 günlük direnişi Türkiye gündemine damga vurdu.

Madencilerin direnişi, Gelik beldesinde faaliyet gösteren Deka Madencilik A.Ş. ve bu şirkete ait Balçın  çalışan 120 işçinin ocak ayından itibaren ücret alamadıkları için 4 Nisan’da iş bırakmasıyla başladı. Ancak, işçilerin eyleme geçmesinden kısa süre sonra Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ‘FETÖ/PDY’ adıyla yürütülen soruşturma kapsamında maden şirketine kayyum ataması işleri karmaşık bir hale getirdi.

KENDİLERİNİ MADEN OCAĞINA KAPATTILAR

Bu gelişmeye rağmen direnişlerine devam eden işçiler, madene inerek, yer altında eylemlerini sürdürdüler. İşçilerin bir bölümü sağlık durumlarının kötüleşmesi üzerine eylemlerine yerin üstünde devam ederken, 19 madenci girişe 20 metre kala tavanda göçük yaratarak kendilerini ocağa kapattı. Alacaklarının tamamı yerine avans niteliğindeki ödeme önerisini 'sadaka istemiyoruz' diyerek reddeden işçiler, yeraltındaki direnişlerini devam ettirdiler.

VE ANLAŞMAYA VARILDI

Eylemlerinin 11. gününde İl Emniyet Müdürü Osman Ak tarafından ikna edilerek ocaktan çıkan işçiler sağlık kontrolünden geçirildi. İşçilere alacaklarının tamamının ödeneceği sözü verilince de direniş son erdildi.

Varılan anlaşmaya göre, işçilere ilk etapta sosyal yardım olarak 750 lira ve alacaklarına karşılık 1000’er lira ödendi. Sadece ücretlerini değil iş de talep ettiklerini belirten madencilerden işçi temsilcisi Serkan Demir, alacaklarının tamamının ödenme sözünü aldıklarını, tazminatların ise yasal sürece bırakıldığını belirterek “Mücadele ederek kazandık” sözleriyle durumu özetledi.

Ortalama her işçinin 6-7 bin lira alacağı olduğunu belirten Mehmet Top da, tek dertlerinin para olmadığını vurgulayarak, işsiz kalacaklarını vurgu yaptı.