Yerel gazetelerden 'tasarruf tedbiri' protestosu
'Tasarruf tedbiri' uygulaması, 'can çekişmekte olan yerel gazetelere yeni bir darbe' olarak değerlendiriliyor. Yerel gazeteler, uygulamaları sayfalarını karartarak protesto etti.
ÇANAKKALE - Tasarruf tedbirleri genelgesine yönelik tepkiler sürüyor. Meslek örgütleri ve sendikaların ardından yerel gazeteler de tasarruf tedbiri uygulamasını eleştirdi.
Balıkesir’in Yaşam, Gazetem, Marmara, Politika, Birlik, Demokrat, Yeni Söz, Ekspres, Haberci, Takip, Ayvalık, Medya Ayvalık gazeteleri ile Çanakkale’de yayın hayatını sürdüren Çanakkale Gündem Gazetesi sayfalarını bir gün karartarak “tasarruf tedbiri” adı altındaki uygulamaları protesto etti.
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, kurum içi yayınladığı genelgeyle, kurum adına yapılan gayrimenkul satışlarında gazete ilanı için öngörülen rayiç bedel sınırını 500 bin liradan 2 buçuk milyon liraya çıkardı. Bu kararla gazetelerin resmi ilan gelirleri önemli ölçüde düşecek.
'ÖZÜR DİLİYORUZ'
Gazeteler, 30 Mayıs tarihli gazetelerinin birinci sayfasından, siyah zemin üzerine, “İzmir’e Doğru, Ses, Doğru Söz gazeteleriyle Milli Mücadele'nin bayraktarlığını yapan Kuvayi Milliye şehri Balıkesir’de, aynı ruh ve heyecanla yayın hayatını sürdüren yerel gazeteler olarak, tasarruf tedbirlerine katkıda bulunmak amacıyla, bugünkü haber ve yorumları yayınlamıyor, kamu kurum ve kuruluşlarımızın güzel çalışmalarından halkımızı haberdar edemediğimiz için özür diliyoruz” ifadelerini kullandılar.
'YERE MEDYANIN 3 KURUŞLUK İLANINA GÖZ DİKİLMİŞTİR'
Tasarruf genelgesiyle, gazetelerin gelirlerinin düştüğü dile getirilirken, tedbirlerin kamu kurum ve kuruluşlarının reklam ve ilanlarıyla ayakta duran yerel basının kapanmasına, işsiz gazeteci sayısının artmasına neden olacağı belirtildi.
Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu öncülüğündeki tepkiyle ilgili olarak gazete sahipleri, “Bakanlıklarda, TBMM’de ve üst düzey kurumlarda yapılan israflarda kısıtlama olmazken, yerel medyaların 3 kuruşluk yayınladığı ilan ve reklamlara göz dikilmiştir. Bu duruma sessiz kalmayarak ilk tepkimizi bu şekilde veriyoruz. Bu konuda geri adım atılmadığı takdirde, farklı tepkilerimiz de olacaktır. Bu konuda başta Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Basın İlan Kurumu olmak üzere tüm STK temsilcilerinin bu çağrımıza kulak verip gereken yasağın kaldırılması için adım atmalılar” dediler.