YERELSEN Meclis gündeminde

Gazete Duvar'ın YERELSEN ile ilgili haberi, DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk tarafından Meclis gündemine taşındı.

Abone ol

DİYARBAKIR - DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin kayyımlar döneminde borçlanmasıyla ilgili Meclis'e soru önergesi verdi. Çelenk, önceki dönem kayyımı Münir Karaloğlu'nun kurucusu olduğu YERELSEN'e aktarılan paranın gerekçesini de İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya sordu.

Çelenk, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde şunları söyledi:

"Diyarbakır Belediyesi, belediyenin kayyumlar tarafından 3 milyar 345 milyon lira borçlandırıldığını, borca karşılık gelebilecek faaliyet veya icraatların bulunmadığını, borcun ise mali olarak gerekçelendirilmediğini ve açıklanmadığını ilanen duyurmuştur. Diyarbakır Belediyesi ilgili birimlerince yapılan hukuki, mali ve idari incelemelerde belediyeye ait taşınmazların satış, devir ve tahsis işlemleri, işe alım ve görevlendirme işlemleri, ihale ve harcama işlemlerinin her birinde usulsüzlükler tespit edilmiştir."

Çelenk, Münir Karaloğlu'nun kurucusu ve ilk başkanı olduğu YERELSEN sendikasına dair de şunları söyledi:

"Diyarbakır Belediyesi’ne 10 Haziran 2020 tarihinde kayyum olarak atanan Münir Karaloğlu, Diyarbakır Belediyesi’ni kurucusu olduğu YERELSEN adlı sendikaya üye yapmıştır. Belediyenin üye yapıldığı dört sene boyunca sendikaya 2.904.846,91 lira ödenmiştir. Ancak bu yüksek meblağa karşılık gelen bir hizmet sağlanmamıştır. İşbu husus Diyarbakır Belediyesi ilgili resmi birimlerince tespit edilmiş olup ilanen duyurulmuştur. Ancak bu hususta İçişleri Bakanlığı’nın görevlendirdiği kayyum hakkında ne sorgulama ve yargılama makamları tarafından ne de Bakanlık’ın ilgili birimleri tarafından bir denetim ve inceleme yapılmıştır. Vurgulamak gerekir ki Diyarbakır Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Münir Karaloğlu YERELSEN adlı sendikayı valilik görevindeyken kurmuş ve yönetmiştir. Münir Karaloğlu halen İçişleri Bakanlığı bünyesinde çalışmakta ve YERELSEN adlı sendikanın geçici yönetim kurulunda bulunmaktadır."

YERELSEN'E ÖDENEN MEBLAĞIN AKIBETİ İNCELENECEK Mİ?

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından yanıtlaması üzere verdiği önergede şu soruları sordu:

1- Önceki dönemlerde kayyumlarca yönetilmiş belediyelerin seçimden sonra ortaya çıkardığı hukuksuz ve usulsüz işlemler açısından İçişleri Bakanlığı’nın kamu görevinin kötüye kullanımı başta olmak üzere kayyumlar hakkında yürüttüğü mali, idari ya da cezai inceleme ve sorgulama var mıdır?

2- Önceki dönemlerde kayyumlarca yönetilmiş belediyelerin seçimden sonra ortaya çıkardığı hukuksuz ve işlemler Bakanlık’ça “suç duyurusu” olarak kabul edilmekte midir? Bakanlık’ın bu konulardaki tasarrufu ne olacaktır?

3- Bakanlık, kayyumlar tarafından yaratılan kamu zararının incelenmesi ve tazminini öngörmekte midir? Bakanlık, söz konusu kamu zararının tazminini muhatap kayyumlara ve kayyumların oluşturduğu yönetimlere rücu edecek midir?

4- Bakanlık, kayyumların tanzim ettiği, mevcut belediye yönetimlerinin ilgili birimlerince hukuka ve usule aykırı olduğu tespit edilen “önemli işlemler” hakkında hangi tasarruflarda bulunacaktır?

5- Bakanlık, kayyumlar tarafından tanzim edilen belediyeye ait taşınmazların satışı, devri, tahsisi ve iş alım gibi önemli işlemler hakkında bilgilendirilmiş midir? Eğer bilgilendirildiyse söz konusu “önemli işlemler” Bakanlık tarafında onaylanmış mıdır?

6- Diyarbakır Belediyesi’nin Münir Karaloğlu tarafından üyesi yapıldığı YERELSEN adlı sendikaya Diyarbakır Belediyesi, belediyenin iştirak şirketleri MED A.Ş. ve PERSONEL A.Ş. tarafından ödenen yüksek meblağın muhtevası ve karşılıkları nelerdir? YERELSEN adlı kuruluşa ödenen meblağın hizmet karşılığı ve akıbeti incelenecek midir?

7- İçişleri Bakanlığı önceki dönemlerde kayyum olarak atanmış olan, mevcut belediyelerin yetkili birimleri tarafından hukuksuz ve usulsüz işlem gerçekleştirdikleri tespit edilen kamu görevlileri hakkında şu ana kadar herhangi bir işlem yapmış mıdır?"

(HABER MERKEZİ)