Yerin Kulağı: Yarım asırlık gruplardan yeni şarkılar

Yeni yılın ilk günlerinde eski gruplar adeta bir nostalji havası yarattı. 20. yüzyılın ikinci yarısının başlarında kurulan Blue Öyster Cult, Wishbone Ash gibi gruplar yeni şarkılarıyla dikkatleri üzerine çekti. Yeni çıkan müzikleri Yerin Kulağı'nda derledik.

Abone ol

Yerin Kulağı'nda bu hafta Blue Öyster Cult, Nektar, Ozzy Osbourne ve Wishbone Ash yeni şarkılarıyla yer alıyor. 50 yılı aşkın kariyere sahip gruplar 2020'ye kulakların pasını silerek girdiler. Yaşlarına rağmen halen kaliteli müzik üreten gruplar, genç müzisyenlere ilham vermeye devam ediyor.

Haftanın yeni müziklerine geçmeden önce, bu hafta ölüm haberi duyurulan ve dünyanın en iyi bateristleri arasında gösterilen Neil Peart'ı anmak gerekiyor. Üç buçuk yıldır beyin kanseriyle mücadele eden müzisyen, 40 yıl boyunca yer aldığı Rush'ta 18 albümde davul çaldı, sayısız konser verdi. Progresif rock ve progresif metal arasındaki ince çizgide müzik yapan grubun karakterini özgünleştiren ve birçok davulcuya ilham veren Peart'ın ölümü tüm müzik dünyasını yasa boğdu.

Kanadalı müzisyen her zaman YYZ, Tom Sawyer, Jacob's Ladder şarkılarıyla hatırlanacak.

Blue Öyster Cult

Rock tarihinin en özel ve en çok ilham veren gruplarından Blue Öyster Cult (BÖC) 2020’ye hızlı girdi. 1967’de kurulan ABD’li grup, yeni yılın ilk günlerinde 1977’de yayınladığı şarkılarından I Love the Night’ın canlı versiyonunu yayınladı. BÖC ardından, daha önce Metallica tarafından da ‘coverlanan’ kült şarkısı Astronomy’nin ‘remastered’ (yeniden elden geçirilmiş ve günümüz teknolojisiyle düzenlenmiş) versiyonunu yayınladı.

‘Remastered’ birçok grup tarafından sadece para kazanma odaklı yapılan bir iş olsa da BÖC kalitesini ortaya koyarak Astronomy’ye yepyeni bir yapı kazandırmış. Grup remastered işinde iyi olduğunu 2019’da yayınladığı (Don’t Fear) The Reaper şarkısında da göstermişti.

Ozzy Osbourne

2019’da oldukça aktif bir yıl geçiren Ozzy Osbourne, yaptığı işlerle oldukça ses getirmiş ve 71’lik yaşına rağmen dünyaya meydan okumuştu.

Ozzy 2020’ye de yeni bir şarkıyla girdi. Ordinary Man adlı bir tekli yayınlayan Ozzy’nin parçada beraber çalıştığı kişi ise dünyanın en ünlü müzisyenlerinden biri: Elton John.

Wishbone Ash

Müzik hayatında 50 yılı geride bırakan bir başka grup olan Wishbone Ash, yepyeni tekli yayınladı. İsmini Argus adlı albümle dünyaya duyuran ve 70’lerden beri önemli rock grupları arasında yer alan Wishbone Ash, şarkıya çektiği video klibi de birkaç gün önce yayınladı. Grubun yeni şarkısı We Stand As One dijital platformlarda dinlemeye açık.

Ek bilgi: Torquay, Birleşik Krallık çıkışlı grubun en çok dinlenildiği şehir İstanbul (Spotify verilerine göre).

Nektar

Müzik hayatında 50. yılı geride bırakan İngiliz progresif rock grubu Nektar, Devil’s Door adlı şarkısının yeni versiyonunu yayınladı. Yeni albümü The Other Side’da yer alacak olan şarkı, 2020’de çıkması beklenen albüm için beklentileri artırdı.

https://open.spotify.com/track/0MrOdUh3Auy73MWXL64t56?si=iSgFE1J_TSSjg2hnv7kY-Q