Yerlikaya’dan 'emniyette usulsüz dinleme' açıklaması: Müfettiş görevlendirdim
Ayhan Bora Kaplan soruşturması ile bağlantılı olarak 'emniyette usulsüz dinleme' olayıyla ilgili açıklama yapan Bakan Yerlikaya, "Mülkiye başmüfettişlerini görevlendirdim" dedi.
DUVAR - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, son 1 yılda 585 organize suç örgütünün çökertildiğini, 106 milyar lira değerinde mal varlığına el konulduğunu bildirdi.
Yerlikaya, bakanlıktaki Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi'nde (GAMER) gerçekleştirilen "Ankara 365 Medya Buluşmaları" toplantısında, basın kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya geldi.
Toplantıda konuşan Yerlikaya, göreve gelmesinin üzerinden bir yıl geçtiğini belirterek, yıllık bilançosunu açıkladı.
MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRİLDİ
"Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’nce aralarında üst düzey siyasi ve gazetecilerin de olduğu 280 kişinin yasa dışı takibe alındığını” iddiasıyla ilgili mülkiye başmüfettişlerini görevlendirdiğini duyurdu. Bitmek üzere olan çalışmayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na teslim edeceklerini söyleyen Bakan, eş zamanlı olarak başsavcılığın da soruşturma başlattığını söyledi.
Organize suç örgütü liderliğinden tutuklanan Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında, gizli tanık Serdat Sertçelik’in Ankara Emniyet’i tarafından kendisine zorla 19 sayfalık ifade imzalatıldığı iddiasının ardından, üçü polis müdürü olmak üzere dört kişi gözaltına alınmıştı. Sabah gazetesi “Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’nce aralarında üst düzey siyasi ve gazetecilerin de olduğu 280 kişinin yasa dışı takibe alındığı” iddiasını ortaya atmış; söz konusu iddia ise Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yalanlanmıştı.
KAYYIM AÇIKLAMASI: DURDUK YERE DEĞİL
Yerel seçimde Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) kazandığı Hakkari Belediyesi'ne kayyum atanmasına ilişkin konuşan Yerlikaya, "Durduk yerde bir belediye başkanının görevden el çektirilmesi söz konusu değil" dedi.
Yerlikaya, şöyle devam etti:
"Terör örgütlerine destek olmak, propagandasını yapmakla ilgili kovuşturma süreci başlamışsa bizim gereğini yapmakla ilgili yasal yetkimiz var. Adaylar belirlenirken davaları olan insanların aday edilmesi ile ilgili aslında ne yapılmak istenmektedir. Hiç kimse demokrasiye tuzak kurmasın."
ÜLKESİNE DÖNEN SURİYELİ SAYISI
Konuşmasında, Suriyeli mülteciler hakkında da bilgi veren Yerlikaya, son bir yılda 103 bin 45 Suriyeli'nin gönüllü şekilde ülkesine döndüğünü, 2016-2024 arasında dönüş yapanların sayısının toplam 658 bin 463 olduğunu belirtti.
RAKAMLARI AÇIKLADI
Yerlikaya, İŞİD ve FETÖ operasyonlarına ilişkin şu bilgileri verdi; "5 bin 543 operasyonda 1595 tutuklu. Hakeza, DEAŞ da bir başka din istismarcısı terör örgütü. 1607 operasyon ve tutuklama 903."
1 YILDA 585 ŞUÇ ÖRGÜTÜ ÇÖKERTİLDİ
Yerlikaya, suç örgütlerine yönelik bir yılda 1451 operasyon düzenlediklerini belirterek şöyle devam etti:
"İçişleri Bakanlığı, yani güvenlik birimlerimiz, yani jandarmam, emniyetim, savcılarımız, yani Adalet Bakanlığımız, Hazine ve Maliye Bakanlığımız, yani MASAK. Beraber çalışıyoruz. Bir yılda çökertilen organize suç örgütü sayısı 585. MASAK, Hazine ve Maliye, kolektif ruh dedik. 106 milyar liralık maddi değeri olan mal varlığına el koyduk."
Uluslararası bir teşkilat olan Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) faaliyetlerine ilişkin konuşan Yerlikaya, "Burada biliyorsunuz, bizim gri listeyle ilgili bir durum söz konusuydu. Dört başlıkla ilgili görev dağılımında üç başlık İçişleri Bakanlığını ilgilendiriyordu. Bir başlık da Adalet Bakanlığımızı ilgilendiriyordu. İşi sıkı tuttuk. Bunların her biri o gri listeden çıkmaya giden bir kilometre taşları" ifadelerini kullandı.
Sınır aşan suçlarla mücadelede Interpol-Europol'e Türk Polis Teşkilatının da üyesi olduğunu anımsatan Yerlikaya, "Bizim aradığımız ve bülten çıkardıklarımızı diğer ülkelerden, onların istedikleri eğer bizim ülkedeyse bizim de onları adalete teslim etmekle ilgili kararlılığımız 497 ile taçlandı. 344 kırmızı bülten, 153 difüzyon" diye konuştu.
(HABER MERKEZİ)