Yeşil ekonomi 26 trilyon dolar kazandırabilir

Son günlerde ortaya çıkan kapsamlı bir rapor, yeşil ekonomide gerekli adımlar atılırsa 26 trilyon dolarlık ekonomik fayda sağlanabileceğini söylüyor. Gerekli adımlar atılırsa 65 milyon kişiye de ek istihdam sağlama olanağı doğuyor.

Abone ol

DUVAR - Küresel Ekonomi ve İklim Komisyonu (Global Commission on the Economy and Climate) tarafından yayınlanan kapsamlı bir rapor, çevre dostu ve iklime duyarlı (climate-smart) bir büyüme hedefi konulup buna yönelik adımlar atıldığında 2030 yılına kadar en az 26 trilyon dolarlık ekonomik fayda sağlanabileceğini söylüyor.

21'inci Yüzyılın Kapsayıcı Büyüme Hikayesinin Önünü Açmak isimli rapor, somut iklim eylemlerinin 2030 yılına kadar şehirler, enerji, sanayi, su ve toprak kullanımı başta olmak üzere tüm temel ekonomik sektörlerde istihdam ve ekonomik kazanç sağlayacağını iddia ediyor. Raporda, 2030 yılına kadar 65 milyondan fazla istihdam yaratılabileceği, hava kirliliği kaynaklı 700 bin erken ölümün önlenebileceği ve sadece teşvik reformu ve karbon fiyatlandırması ile 2,8 trilyon dolar gelir ortaya çıkacağı belirtiliyor. Koordineli, kompakt ve birbirine bağlı şehirlerin kurgulanmasının bile tek başına 17 trilyon dolar katma değer sağlayabileceği öngörülüyor. 2030 yılına kadarki süreçte sürdürülebilir arazi kullanımı, akıllı su kaynakları kullanımı, temiz enerji sistemleri gibi kalemlere yatırım yapılması gerektiği vurgusu yapılıyor. Bu yatırımlarla 2035 yılına kadar fosil yakıtlarda 12 trilyon dolarlık bir değer kaybı yaşanacağı söyleniyor. Rapora göre sürdürülebilir tarımla ve ormanların korunmasıyla her yıl 2 trilyon dolarlık bir katma değer sağlanabilir. Şimdiden çok sayıda ülkede yenileneblir enerji kaynaklarının maliyeti kilowatt/saat  başına 3 sente kadar düşerek pazar rekabetinde fosil yakıtlara üstünlük sağlamış durumda.

Rapora göre, son on yıllık bir süreç içinde, teknolojide ve piyasalarda yaşanan büyük ilerlemeler yeni bir iklim ekonomisine geçiş yapılmasına öncülük etti. Yeni yeşil ekonomiye geçiş yapılmasının istihdam, ekonomik tasarruflar, rekabet ve pazar fırsatları ve küresel refah açısından somut faydalar elde edilmesini sağladı. Raporda bu değişimin tüm dünyada çok sayıda şehir, hükümet, şirket, yatırımcılar ve diğer aktörlerin katılımıyla ivme kazanıyor olduğu halde, henüz hala yeterince hızlı olmadığı vurgusu yapılıyor.

Raporu yorumlayan Eski Nijerya Maliye Bakanı ve Küresel Komisyon Eş Başkanı Ngozi Okonjo-Iweala “Şu anda eşsiz bir “kullan ya da kaybet” anındayız. Politika yapıcılar ayaklarını frenden çekmeli, yeni büyüme hikayesinin zamanının geldiğinin ve beraberinde ekonomide ve piyasada heyecan verici fırsatlar getirdiğinin sinyalini net olarak vermelidir. Şu anda kararlı davranırsak, karşımızda 26 trilyon ABD doları ve daha sürdürülebilir bir gezegen fırsatı var” dedi.

'MEVCUT MODELLER GÜÇLÜ MODELLERİ VE YENİ TEKNOLOJİLERİ GÖZARDI EDİYOR'

London School of Economics, Ekonomi Profesörü ve Küresel Komisyon Eş Başkanı Lord Nicholas Stern “Bu yeni büyüme hikayesinin çok güçlü dinamikler içerdiğini artık görebiliyoruz: Yenilikçilik, yaparak öğrenmek ve ölçek ekonomileri. Daha da ötesi, bu yeni büyüme hikayesi bize hareket edebileceğimiz, nefes alabileceğimiz ve üretken olabileceğimiz, temiz ve verimli altyapısının yanında sık ve aşırı iklim olaylarının etkilerini kaldırabilen şehirler ve daha verimli, güçlü ve dayanıklı ekosistemler sunuyor. Mevcut ekonomik modeller hem güçlü dinamikleri hem de yeni teknoloji ve yapıların etkilerini göz ardı ediyor. Dolayısıyla, bu yeni büyüme hikayesinin faydalarını epeyce azımsadığımızı biliyoruz. Ayrıca, iklim değişikliği risklerinin muazzam büyüklükte olduğu ve geri dönülmezlik noktasına hızla yaklaştığımız artık her zamankinden daha açık ve net” diyor.

'ADIM ATANLAR ŞİMDİDEN FAYDASINI GÖRÜYOR'

Unilever CEO’su ve Küresel Komisyon Eş Başkanı Paul Polman: Ülke, bölge, şehir, şirket, yatırımcı ve vatandaşların başını çektiği ivme artık durdurulamaz zira iklim değişikliğine karşı cesur adımlar atanların şimdiden somut faydalarını gördüğünü vurguladı. Polman açıklamasının devamında  "Ancak, bu yeni düşük karbonlu büyüme yaklaşımının tüm ekonomik faydalarının önünü açmak ve iklim değişikliğini engellemek istiyorsak hem kamu hem de özel sektör içinden ekonomi ve finans liderlerinin daha da fazlasını gerçekleştirmeleri ve bunu hızla yapmaları gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

New Climate Economy Program Direktörü ve raporun başyazarı Helen Mountford: raporun amacı bu yeni büyüme patikasına geçişin nasıl hızlandırılabileceğini göstermek olduğunu belirtti. Mountford, raporla ilgili bilgi verdiği mesajda "Rapor, bunu gerçekleştirmenin faydalarını, bizi bekleyen zorlukları ve daha güçlü, daha temiz ve daha adil bir büyümenin tüm ödüllerinden yararlanmak için süreci hızlandıracak etkenleri ve eylemleri ortaya koyuyor” dedi.

Meksika Eski Cumhurbaşkanı ve Komisyon’un Onursal Başkanı Felipe Calderon  bu metnin bir rapordan çok daha fazlası olduğuna ve daha iyi bir büyüme ve daha iyi bir iklimi nasıl gerçekleştirebileceğimize dair bir manifesto vurgu yaparak daha adil, daha güvenli ve daha sürdürülebilir bir dünya için kararlı yönetim, yasa, yenilik ve yatırım yapma zamanının geldiğini belirtti.