Yeşil Gündem: Aç kalmamak için arıları yaşatmalıyız!
Londra'da yayınlanan bir araştırmaya göre pestisitlerin hem arılara hem de diğer böceklere düşünüldüğünden daha çok zararı var. Peki biz pestisitlerin insan sağlığına maliyetini ne kadar biliyoruz?
DÜNYADAKİ MAHSÜLLERİN DÖRTTE ÜÇÜ ARILARA BAĞLI
Bilim insanları AB ülkelerine, arıların ölümüne yol açtığı için böcek ilaçlarına yönelik sınırlamaları genişletmeleri için çağrı yaptı.
İngiltere'de Sussex Üniversitesi nikotinle benzerlik gösteren böcek öldürücü Neonicotinoid'lerin (neonicler) sınırlandırıldığı 2013 yılından beri bir araştırma yürütüyor. Araştırmada elde edilen bulgulara göre neoniclerin arılar üzerindeki kötü etkilerinin 2013 yılında tespit edilenden de daha fazla olduğu ortaya çıktı. Neonicler, kelebekler, bıldırcınlar ve serçeler üzerinde de zararlı etkiler yaratatıyor. Greenpeace örgütü tarafından online ortamda da basılan rapora göre neoniclere maruz kalan serçeler koordinasyon yeteneğini kaybettikleri için uçamayabiliyor. Japonya'da bir kumru çeşidinin DNA'sının zarar gördüğü ortaya çıktı. Kimyasala maruz kalan arılar normalde toplayabildiklerinden çok daha az yiyecek toplamaya cesaret edebiliyorlar. Farklı ülkelerde yapılan gözlemlerde arıların yanı sıra kuşlar ve kelebeklerin nüfuslarında da azalma gözlemleniyor.
Kasım ayında küresel bazda yapılan bir araştırmada mahsullerin dörtte üçü ve 1.4 milyar farklı iş kolu arıların çiçekleri döllemesine bağlı. Dünya üzerindeki 107 farklı mahsülün yüzde 90'ının döllenmesinden 20 bin farklı arı türü sorumlu. Neonicler ilk önce diğer böcek ilaçlarının (pestisitler) aksine bitkibin üstüne püskürtülerek değil, tohumun üstü kaplanarak kullanılıyordu. Bu yüzden neoniclerin başta arılar olmak üzere doğanın dengesinin bozulmaması için yaşaması gereken böceklere zarar vermediği düşünülüyordu. 2000'li yıllardan sonra neonicler'in de zararları anlaşılmaya başlandı ve AB ülkelerinde kısmi bir kısıtlamaya gidildi.
BİTKİYİ KORUMAK İÇİN KULLANDIĞIMIZ ZEHİRLİ KİMYASALLAR: PESTİSİTLER
İronik bir biçimde tarımda pestisit kullanımı bitkileri diğer yabani otlardan ve böceklerden korumak için kullanılıyor. Online yeşil yaşam platformu Yeşilist'in de yazdığı üzere bir organizmayı yok etmek için kullanılan bir zehire, besinler üzerinde kalıntılar oluşturan bir kimyasala maruz kalıyoruz. Tükettiğimiz besinlerle insan vücuduna alınan pestisitlerin sebep olduğu hastalıklar uzmanları endişelendiriyor. Geçtiğimiz yıl Amerika’da yapılan bir araştırma 'çağın hastalığı' diye adlandırılan pek çok hastalığın pestisitlerle bağlantısını ortaya koyuyor. Bu araştırma kapsamında yürütülen; 105 farklı araştırmada pestisit ile farklı kanser türleri arasında çok sayıda bağlantı tespit edilmiş. İlk göze çarpanlar hastalıklar arasında beyin kanseri, meme kanseri, lösemi ve prostat kanseri gibi hastalıklar bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı sınıflandırmada en çok kullanılan 700 civarındaki pestisitin 33’ü insan sağlığına çok zararlı, 48’i oldukça tehlikeli, 118’i orta derecede tehlikeli ve 239’u da daha az tehlikeli grupta yer alıyor.
ÇERNOBİL YÜZÜNÜ GÜNEŞE DÖNÜYOR
1986 yılında nükleer santralde meydana gelen patlamadan sonra büyük bir nükleer felaket yaşayan Ukrayna'nın Çernobil kenti yüzünü güneşe döndü. The Guardian'ın haberine göre iki farklı Çin şirketi 250 bin hektarlık bir araziye bir gigawattlık bir güneş santrali inşa edecekler. Ukraynalı yetkililer santralin maliyetinin bir milyar doları bulacağını söylüyor. Santral, Çin'in en büyük yenilenebilir enerji şirketlerinden biri olan GLC ve devlet teşebbüsü olan Ulusal Makine Kurumu (Sinomach) tarafından yapılacak. Ukrayna Çevre ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ostap Semerak arazinin ucuz olması ve elektrik iletim hatlarının hâlâ kullanılabilir durumda olmasının bir avantaj olduğunu ifade ediyor.