Yeşilpınar kentsel dönüşüm mağdurlarından İBB'ye çağrı

Yeşilpınar'da kentsel dönüşüm mağdurları elektrik, su, doğal gaz kesimi için gelen ekiplere tepki gösterdi. Mahalleli taleplerini sıralayarak İBB'ye çağrı yaptı. Polis mahalleliye biber gazı sıktı.

Abone ol

DUVAR - İstanbul'un Eyüpsultan ilçesi Yeşilpınar Mahallesi'nde kentsel dönüşüm için anlaştıkları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve KİPTAŞ'ın kendilerine adaletsiz bir sözleşmeye maruz bırakıldıklarını anlatan mahalliler bugün sabah saatlerinde bir araya geldi. Polis, mahalleliye biber gazı sıktı. 

ELEKTRİK, SU, DOĞALGAZ KESİLDİ

Belediyenin yasal bildirim süresi geçmesinin üzerinden evlerinde oturan mahallelinin elektrik, su ve doğalgazları kesildi. Bunun üzerine eylem başlatan mahalleliye ile polis arasında gerginlik yaşandı. Mahalleliler elektrik, su ve doğalgazı kesmeye gelen belediye görevlilerine karşı koydu. Yolu kapatan mahalleliler ekiplerin çalışmasına izin vermedi. Öte yandan tazyikli suyla bir araya gelmeleri engellenen mahalleli İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne tepki gösterdi. Polis saldırısının üzerine mahalleli İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne doğru harekete geçti. (HABER MERKEZİ)

TALEPLER...

Mahalleli taleplerini şöyle sıraladı: 

1 - Bizler “dönüşüm” sürecine karşı değiliz. Haklarımızı koruyan, bizlerin hayat dengesini bozmayan ve borç batağına mahkûm etmeyen, güvenceli bir dönüşümün yanındayız. Bu çerçevede bizlerin mevcut konutlarımızın daire brüt alanı üzerinden %20 kesinti dışında başkaca ( ortak alan v.b.) kesinti yapılmadan bizlere daire brüt alan tahsisi yapılmalıdır. Bizlere yapılan öneride kesinti toplamı daire brütlerimizin %50 sine kadar ulaşabilmekte ve bizlere “kaldığı” beyan edilen daire brütü alanları aile hayatımızın dengesini bozmadan yaşanabilir alanlar olmaktan çıkmakta “garsoniyere” dönüştürülmektedir.

2 -  Alanda 2981-4706 Sayılı Kanun hükümlerine göre hak sahibi olan hali hazırda tek katlı yapılarda oturan hak sahipleri için 100 m2 net alanlı yaşanabilir konut verilmesini istiyoruz. Bahse konu kesinti miktarının düzeltilmesi talebimizin kabulü ise 85.000 m2 satılabilir alanı olan, KİPTAŞ’IN mevcut teklifi ile kendine yaklaşık 75.000 m2 ayırdığı alandan 4.000 – 5.000 m2 alanı biz hak sahiplerine tahsisine tekabül etmektedir.

3 - Kesintilerden sonra bir bağımsız bölüm için ek alan almak istememiz halinde alanın tamamlanması için almamız gereken ek alanlar bizlere fahiş fiyatla satılmak istenmektedir. Bu ek alanlar için satışların, meslek odaları, İBB ve bizlerin oluşturacağı komisyon gözetiminde belirlenmesini, resmi belgeleri dikkate almayan fiyatlandırmanın kaldırılmasını talep ediyoruz.

4 - Bizlere önerilen sözleşmede, piyasa şartlarında yapılan sözleşmelerde dahi yer alan, teminatlar, inşaatın tamamlanmasını sağlayacak garantiler veya bakanlık tarafından açıklanan inşaat tamamlama sigortası yer almamaktadır. Bu eksikliklerin giderilmesini talep ediyoruz.

5 - Önerilen sözleşmede tanımlanan “mücbir sebepler” hak sahibi bizlerin aleyhine geniş tutulmuştur. Mücbir sebeplerin inşaat alanına bağlı olarak tanımlanmasını, keyfi-geniş yorumlamaya müsait ifadelerin düzeltilmesini istiyoruz.

6 -  Önerilen Teknik şartname maddeleri, karşılıklı görüşmelerle keyfi belirsiz ifadelerden arındırılmalı, açık hale getirilmelidir. Zira teknik şartname büyük çoğunlukla “TSE damgalı 1. Sınıf malzeme kullanılacaktır.” İfadelerinden ibarettir. Kullanılacak ürünlerin markalarını yazmasalar bile teknik özelliklerini ayrıntılı yazmamanın hukuki bir açıklaması olamaz.

7 - Nihayetinde sözleşmenin bütününe dair karşılıklı müzakere sürecinin açık olmasını, dayatmacı değil diyalogcu bir yaklaşım içinde olunmasını; istiyoruz. (HABER MERKEZİ)