Yetki Kanunu KHK’ları ve CBK'lar AYM’ye gidiyor
CHP, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi kuruluş süreci öncesi çıkan Yetki Kanunu KHK’ları ile sonrasındaki Cumhurbaşkanlığı kararnamelerini Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacak. CHP’nin Anayasa Komisyonu Üyesi Murat Emir özellikle devletin tüm yapısını sonlandıran Yetki Kanunu Kararnamelerini düzenleyen anayasa hükmünün yeni sistemle birlikte yürürlükten kalktığına dikkat çekerek, "Benim şahsi görüşüm bunların yok hükmünde değerlendirilebileceği yönünde. Hukuk dünyasında da bu KHK’lerin varlığı tartışmalı” dedi.
ANKARA - CHP’nin Meclis Anayasa Komisyonu üyeleri son Bakanlar Kurulu’nun Meclis’ten aldığı Yetki Kanunu ile çıkardığı Kanun Hükmünde Kararnameleri ve bunun ardından yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi kapsamında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerini (CBK) incelemeye aldı.
Komisyonun üyelerinden CHP Ankara Milletvekili Murat Emir ilk inceleme sonuçlarını anlattı. Uyum Yasalarını çıkarmak için Bakanlar Kurulu’nun Meclis’ten aldığı Yetki Kanunu’na dikkat çeken Emir şunları söyledi:
“Bu kanun çıkarken çok geniş bir yetki kanunu istendiğini, bunun Meclis’in kendi iradesini hükümete devretmesi anlamına geldiğini söyledik. Anayasaya aykırılık nedeniyle Yüksek Mahkemeye taşıdık ama Anayasa Mahkemesi başvurumuzu reddetti. Sağlıklı bir hukuki tartışma yapılabilseydi, bu Yetki Kanunu’na dayanılarak çıkarılan kararnamelerin de hukuksuzluğu apaçık ortaya çıkacaktı. Ama düzenleme anayasaya uygun bulunarak iktidara sonrasında çıkan kanun hükmünde kararnameler için yeşil ışık yakıldı. Yetki Kanunu’na dayanılarak 698’den 703’e kadar çok sayıda kanun hükmünde kararname yayımlandı. Bu kararnamelerin anayasaya aykırılıklarıyla ilgili çalışmalar bitmek üzere.”
'ADETA YENİ BİR 'KAMU' İNŞA EDİLDİ'
Yetki Kanunu’na dayanılarak çıkan bu kararnameler ile devletin tüm yapısının sonlandırılması ve sonrasında Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile hukuk düzeyinde adeta yeni bir kamu inşa edilmesine imkan sağlandığını söyleyen Emir şöyle devam etti:
“Bu çıkan kararnamelerin Saray’da bir dar grup tarafından hazırlandığını biliyoruz. Ama bunlar dar bir ekibin kendi arasında yapamayacağı kadar ayrıntılı konular. İncelediğimizde içerisinde kararname ile düzenlenemeyecek, ancak anayasa değişikliği ile yapılacak konular var. Yine mutlaka kanunla düzenlenmesi gereken konular var. Oysa dar bir kadro, kendi önceliklerini dikkate alarak bir çalışma yapmış. Bu da günü kurtarmaya dönük. Türkiye’nin kamu yapısı kurulurken bunun çok daha ayrıntılı, farklı disiplinlerden uzmanların ve çok ciddi şekilde ele alması gerekirdi. Tüm tartışmaların şeffaf, kamuoyu önünde yapılması gerekirdi. Bir an önce
Cumhurbaşkanına arzu ettiği yetkileri devretmeye dönük bir iş yapmışlar.”
'VARLIĞI DAHİ TARTIŞMA KONUSU'
Bu kararnamelerin usul ve esas açısından anayasaya aykırılıklar taşıdığını belirterek Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarını belirten Emir ayrıca bu kararnamelerin hukuk camiasında varlığının dahi tartışma konusu olduğunu söyledi. Bakanlar Kurulu’nun son kez kullandığı Yetki Kanunu’nu düzenleyen anayasa maddesinin yeni sistemin resmen başlamasıyla yürürlükten kalktığına dikkat çeken Emir şunları söyledi:
“Anayasada Yetki Kanunu ve buna dayanarak çıkarılan KHK'lar Meclis’te komisyon ve genel kurulda öncelikle ve ivedilikle görüşülür diyor. Şimdi bunu düzenleyen 91. madde kaldırıldı. Bu kararnamelerin Meclis onayına tabii tutulma olanağı görülmüyor. Ama kurucu unsur Meclis’in olmadığı kararnameler söz konusu. Benim şahsi görüşüm bunların yok hükmünde değerlendirilebileceği yönünde. Hukuk dünyasında da bu KHK’lerin varlığı tartışmalı.”
CHP’li Komisyon üyeleri Yetki Kanunu’na dayanılarak çıkarılan kararnamelerin yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinin de tamamını madde madde inceliyor. Dilekçeler tamamlandıktan sonra Anayasa Mahkemesine başvuru yapılacak.