Yıkan anlattı: Asbest gizlenmiş!
Ankara'daki fabrikanın asbest söküm işini alan Rahmi Baysal'ın iddiasına göre, Gökçek sökümle ilgili olarak Bakanlığa bildirimde bulunmamış. Baysal'a göre Ankaralılar 29 yıldır asbest soluyor.
DUVAR - Ankara’daki asbest krizinin yankıları devam ediyor. 350 ton asbest bulunan Havagazı Fabrikası'nın yıkım işleminin durdurulması için yürütmeyi durdurma kararı alan Mimarlar Odası Ankara Şubesi ile Ankara Tabip Odası, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek hakkında, 'çevrenin kasten kirletilmesi' ve 'görevi kötüye kullanmak' maddelerinden suç duyurusunda bulunmuştu. Ortaya çıkan yeni iddiaya göre fabrikanın yıkımı bakanlığa bildirilmemiş.
Ankara Büyükşehir Belediyesinin asbest bulunan hava gazı fabrikasının yıkıma başladığı sırada asbestli yıkımla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına iş bildiriminde bulunmadığı iddia edildi. İddianın sahibi ise fabrikanın asbest söküm işini alan Rahmi Baysal. Evrensel'e konuşan Baysal, yıkımına başlandığı 25 Şubat 2017 tarihinde öğrenilen hava gazı fabrikasındaki asbest söküm işinin kendisine 27 Şubat tarihinde verildiğini anlattı.
“Asbestle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik” gereği belediye yıkım çalışmalarına başlamadan önce çalışanların sağlık ve güvenliğini korumak için işyerinde alınacak önlemleri içeren iş planlarını Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne vermekle yükümlü. Baysal ise, risk planlarını 28 Şubat tarihinde belediyeye sunduklarını, belediyenin kaşeledikten sonra Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne bildirdiğini söyledi.
'ÖNCE TEMİZLİK SONRA YIKIM'
Daha önce yıkım yapılan yerde asbest olmadığını iddia eden Baysal, yaptığı açıklamada ise fabrika binasında asbest olduğu ortaya çıktıktan sonra işin 27 Şubat 2017 tarihinde kendisine teslim edildiğini söyledi. Baysal, bu tarihten önce yapılan yıkımların kendisini bağlamadığını söyleyerek, “Belediye yıkıma izin vermişse o muhatabıdır. Bizim işimiz asbest sökümüdür.
Temizlik yapılmadan yıkım olmaması gerekir” dedi. Öte yandan asbest söküm işini alan Baysal’ın, yıkımı yapılan binada asbest olmadığının kendisine söylendiğini iddia etmesi dikkat çekerken, şöyle dedi: “Yıkımın olduğu bina Enerjisa’nın 2 yıl önce yapılan binasıymış. Binada asbest olmadığını bana resimlerle gösterdiler. 2 yıllık binalarda asbest olmaz. 2010’dan sonra binalarında asbestin kullanımı yasaklandı” diye savundu. Mimarlar Odası Ankara Şubesi ise söz konusu yıkılan binayla ilgili tespit davası açarak, yıkılan binayla ilgili bilirkişi raporu istedi.
‘BENİM İŞİM 27 ŞUBAT'TA BAŞLAR’
Asbestle Çalışmalarda Sağlık Ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmeliğin 9. maddesinde “Yönetmelik kapsamına giren çalışmalara başlamadan önce iş planı hazırlamak ve işyerinin bağlı bulunduğu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne iş planı ile birlikte bildirimde bulunmakla yükümlüdür. İş planında, çalışanların sağlık ve güvenliğini korumak için yapılan risk değerlendirmesi çerçevesinde işyerinde alınacak önlemler belirtilir” deniyor.
27 Şubat’ta söküm işini aldıktan sonra bu bildirimin yapıldığını açıklayan Baysal, şunları söyledi: “Bu bildirimi işveren yapar ve burada işveren belediye. İş planı ve risk bildirimini ben 28 Şubat’ta verdim. Belediyeye gittim, iş bildirimi yazısını yazdırdım, onlar kaşeledi, imzaladı. Ondan sonra il müdürlüğüne verdiler” dedi.
Binada asbest olduğunun öğrenilmesi üzerine 24 Aralık tarihinde asbestli yıkım için 2. bir ihalenin açıldığını hatırlattığımız Baysal, “İhalenin 24 Aralık’ta yapılmış olması, ihaleden sonra iş bildirimi yapılmış yapılmamış beni ilgilendirmez. Benim yükümlüğüm 27 Şubat’ta başlar. Burada yapılması gereken yıkım işinden önce asbest sökümlerinin yapılması. Bununla ilgili görevi de ben 27 Şubat’ta devir aldım. Ondan öncesi beni ilgilendirmez, açıkçası çok da ilgimi çekmiyor” diye konuştu.
‘ANKARALILAR 29 YILDIR ASBEST SOLUYOR’
Mimarlar Odası Ankara Şubesinin açtığı dava sonucu mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararından sonra işin durdurulduğunu belirten Baysal, “Binada henüz asbest temizliği yapılmadı. Binanın etrafını karantina altına aldık. Mahkemenin kararı bence yanlış. Çünkü şiddetli bir rüzgar halinde çevreye asbest yayılabilir. Ben yetkililere de söyledim eğer böyle Bir şey olursa bunun sorumluluğunu ben almam. Bir an önce o binanın asbestten temizlenmesi lazım” dedi. Binanın 29 yıldır atıl vaziyette olduğuna dikkat çeken Baysal, yetkilileri eleştirerek, “Binanın her tarafı delik deşik haldeydi. Elektrik panolarının içerisindeki bakırları bile çalışmışlar, panolar işçi elbise dolabına dönmüştü. Yani 29 yıldır Ankaralılar asbest soluyor” dedi. İhaleyi alan firmanın binadan çıkan demirleri de aldığı ve bu demirlerde asbest bulunduğu iddialarını sorduğumuz Baysal, demirlerin asbestten nasıl temizlenmesi gerektiğini anlatmakla yetindi. Baysal, hava gazı fabrikasının hafriyatı ve demirleri ile ilgili ise yıkım durduğu için kesin bir şey açıklamadı.